Tips en advies bij het kopen van een afstandsbediening

Bij het kopen van een nieuwe afstandsbediening zijn meerdere punten van belang. Het is bijvoorbeeld handig om vooraf te beslissen of je een normale afstandbediening of een universele afstandsbediening wilt gaan gebruiken. 

Welke remote je ook gaat kiezen, voordat je er één gaat kopen is het altijd verstandig om het merk en typenummer van de apparaten die je aan wil sturen te weten. Zo weet je zeker dat je een passende afstandsbediening koopt, die geschikt is voor alle apparaten. Om uiteindelijk de juiste keuze te maken heeft Prijsvergelijk een overzicht met de belangrijkste eigenschappen van afstandsbedieningen voor je samengesteld. Met behulp van deze informatie kun je een bewuste keuze maken voor een nieuwe remote.

Uitzendsignaal van de afstandsbediening; infrarood of RF?

Er zijn twee verschillende typen uitzendsignalen, namelijk IR (Infrarood) en RF (Radio Frequency). Afstandsbedieningen met een IR-signaal moet je op een apparaat richten om het apparaat aan te kunnen sturen. Ondermeer de meeste televisies zijn uitgerust met een IR-afstandsbediening en ontvanger. IR-afstandsbedieningen zijn eenvoudig aan apparaten te koppelen en hierdoor snel gebruiksklaar.

In tegenstelling tot IR-apparaten hoeven RF-apparaten niet op een apparaat gericht te worden om het aan te kunnen sturen. Het voordeel hiervan is dat deze afstandsbedieningen 360 graden rondom het apparaat gebruikt kunnen worden. Afstandsbedieningen met een RF-signaal zijn hierdoor over het algemeen duurder dan IR apparaten, maar verhogen wel het gebruikersgemak.

Universele afstandsbediening PhilipsUniversele afstandsbediening

Tegenwoordig heeft bijna iedereen verschillende apparaten thuis, die bediend worden met een afstandbediening. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je televisie, dvd-speler en de decoder van de tv. Aangezien het lastig en verwarrend kan zijn om alle remotes gezamenlijk te gebruiken, is het gemakkelijker om een afstandsbediening te kiezen die alle functies van de verschillende apparaten samenvoegt.

Een universele afstandsbediening is dé oplossing om apparaten met aparte afstandsbedieningen met één en hetzelfde apparaat te bedienen. Wanneer je alleen je televisie met de remote wilt bedienen, dan is een universeel apparaat misschien overbodig. Wanneer je meerdere apparaten met dezelfde afstandsbediening wilt bedienen is een universeel product beter geschikt. 

Aantal te bedienen apparaten

Voor het kopen van een universele bediening is het handig om te weten hoeveel apparaten je met het apparaat wilt aansturen. Aan de vermelding, zoals 4.1, kun je zien hoeveel apparaten de afstandsbediening aan kan sturen. In het geval van 4.1 kan het apparaat vier apparaten aansturen. Duurdere universele afstandsbedieningen kunnen tot wel 18 apparaten centraal aansturen.

Naast het aantal te bedienen apparaten is het belangrijk dat deze apparaten ondersteund kunnen worden door de afstandsbediening. Wanneer je bijvoorbeeld drie apparaten wilt aansturen met één universele remote, dan moet de afstandsbediening geschikt zijn voor al deze apparaten. Het is hierom verstandig om voor de aankoop na te gaan welke apparaten door de remote herkend en ondersteund worden.

Display van een universele remote

Sommige (universele) afstandsbedieningen beschikken over een display, wat de aansturing van apparaten makkelijker maakt. Het display verschilt vaak per apparaat en ook de mogelijkheden zijn verschillend.

Touchscreen afstandsbedieningLCD Display
Een universele remote met LCD-display geeft via het scherm een overzicht van de apparaten die aan de afstandsbediening gekoppeld zijn. Alle functies en mogelijkheden van de afstandsbediening worden overzichtelijk weergegeven op het scherm.

Touchscreen
Een bediening met touchscreen is makkelijk met je vinger te bedienen en beschikt vaak over veel verschillende opties. Zo kan het mogelijk zijn dat het beeldscherm van het apparaat naar eigen wens in te richten is. Je kunt hierbij met je vinger het scherm eenvoudig aansturen en indelen. De meeste afstandsbedieningen zijn met de bijgeleverde software in te stellen.

Programmeerbaar display
Sommige universele afstandsbedieningen zijn programmeerbaar en hierdoor aan je persoonlijke voorkeuren aan te passen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om pictogrammen van zenders op het display van het apparaat te plaatsen, zodat je deze alleen nog maar aan hoeft te klikken om naar de zender te gaan. Deze afstandbedieningen zijn vaak zelflerend. Dit wil zeggen dat het apparaat onthoudt welke functies het meest gebruikt worden en het scherm van de remote hierop aanpast. De meeste universele afstandsbedieningen zijn tevens in te stellen door deze aan te sluiten op je computer via een USB-kabel.

Mogelijke activiteiten afstandsbedieningActiviteiten

Een aantal universele remotes biedt de mogelijkheid om zogenaamde 'activiteiten' in te stellen. Wanneer je bijvoorbeeld een film wilt kijken, kun je er door middel van een ingestelde activiteit voor zorgen dat zowel je televisie als dvd-speler ingeschakeld wordt. Dit scheelt tijd, aangezien alle benodigde apparaten met één druk op de knop ingeschakeld worden.

Afstandsbediening met basisstationOpladen van de afstandsbediening

Sommige remotes kunnen in een basisstation worden geplaatst. Door de afstandbediening in het basisstation te plaatsen is het apparaat op te laden. Naast afstandsbedieningen met een accu, is het ook mogelijk dat een remote op batterijen werkt.

Koopadvies afstandsbediening

Er zijn diverse merken die afstandsbedieningen op de markt brengen. Het is echter moeilijk om te zeggen welke apparaten het beste zijn, aangezien dit voor een deel afhankelijk is van je persoonlijke voorkeur. Wanneer je een afstandsbediening wenst met veel mogelijkheden is het merk Logitech aan te raden. Logitech heeft met de Logitech Harmony serie zeer functionele en geavanceerde apparaten op de markt gebracht. Andere bekende merken van universele afstandsbedieningen zijn Philips en Sony. Wanneer je op zoek bent naar een simpele afstandbediening, dan kun je vaak af met een goedkopere afstandsbediening

TwitterFacebookGoogle+
Populaire shops
BCC
Advertentie