Tips en advies bij het kopen van een babyfoon

Met behulp van een babyfoon kun je je baby elk moment van de dag in de gaten houden. Voordat je een babyfoon gaat kopen is het handig om iets van de specificaties te weten. Zo is het onder andere het bereik en het soort signaal van de babyfoon van belang. Met behulp van het onderstaande overzicht van Prijsvergelijk kun je bepalen welke functies je belangrijk vindt en uiteindelijk een weloverwogen keuze voor een babyfoon maken.

Bereik van de babyfoon

Het bereik van een babyfoon kan variëren van 50 tot ruim 800 meter. Vaak beschikken duurdere babyfoons over een groter bereik. Houd er echter wel rekening mee dat het Babyfoon Alecto werkelijke bereik van de babyfoon binnenshuis vaak veel lager ligt. Factoren zoals muren, deuren en plafonds kunnen het bereik grotendeels beperken, waardoor het bereik minder groot is.

Een optie die steeds vaker voorkomt is ‘out-of-range’; wanneer je je (met de ontvanger) buiten het ontvangstgebied van de babyfoon begeeft, hoor je een alarmsignaal dat je hiervoor waarschuwt. Ook wanneer de batterij van de ontvanger bijna leeg is, zal de babyfoon een waarschuwingssignaal geven. 

Analoge of digitale transmissie?

De manier van transmissie is één van de grootste verschillen tussen verschillende babyfoons. Met transmissie wordt bedoeld op welke manier de zender en ontvanger met elkaar verbonden zijn. De twee meest voorkomende vormen zijn analoge en de digitale transmissie.

Analoog
Een analoog signaal werkt met behulp van radiofrequenties. Hierbij wordt dus geen straling uitgezonden, maar wordt er een frequentie of zender gekozen. Een nadeel hiervan is dat het signaal niet gecodeerd is, waardoor er storing kan optreden. Ook kan het zo zijn dat je ongemerkt naar een andere frequentie luistert, die door iemand anders gebruikt wordt. 
Babyfoon Eco-modus
Digitaal

Steeds meer babyfoons beschikken over een digitaal signaal, zoals DECT (Digital Enchanged Cordless Telecommunications). De DECT-technologie levert een signaal dat vrij is van storing, aangezien het vaak gecodeerd is. Hierdoor zorgt het voor helder en duidelijk geluid. Het digitale signaal garandeert een storingsvrije ontvangst binnen een straal tot wel 330 meter. Wanneer het signaal niet gecodeerd is, gaat de babyfoon automatisch op zoek naar een vrij kanaal.

Sommige fabrikanten hebben besloten om alleen digitale babyfoons met analoge transmissie te produceren. Een reden hiervoor is dat het onzeker is of digitale transmissie geheel onschadelijk is, aangezien er gebruik gemaakt wordt van straling. Sommige DECT-babyfoons die straling opleveren bieden als oplossing hiervoor een eco-modus. Hiermee kan het bereik en het energieverbruik van de babyfoon handmatig worden ingesteld.  

Optische weergave van het geluid

De optische weergave van een babyfoon is nuttig wanneer je bijvoorbeeld bezoek hebt of aan het stofzuigen bent. Het geluid wordt dan met behulp van lampjes weergegeven; hoe meer ledlampjes er oplichten, hoe meer geluid er is. Gedurende deze stille weergave met behulp van lampjes is het vaak mogelijk om alsnog een geluidssignaal in te stellen. Dit signaal wordt dan alleen afgegeven wanneer het door jou ingestelde geluidsniveau overschreden wordt. Zo weet je zeker dat je niets mist, ondanks dat het geluid verder is uitgeschakeld. 

Moderne ontwikkelingen van babyfoons

Tegenwoordig zijn steeds meer babyfoons voorzien van extra functies. Wanneer je al op voorhand denkt geen gebruik te maken van allerlei extra functies, dan kun je beter kiezen voor een goedkopere babfoon.

Babyfoon met CameraEén van de extra functies is bijvoorbeeld een babyfoon met een camera, de zogenaamde beeldbabyfoons. Bovendien beschikt een aantal van deze camera’s over infrarood nachtzicht, waarmee je ook in het donker het beeld nog steeds kunt bekijken. Bij sommige babyfoons is het ook mogelijk om vanaf het basisstation tegen je kind te spreken. Houd er echter rekening mee dat het geluid hiervan vaak wel vervormd klinkt. Om de temperatuur in de kamer te controleren beschikken sommige babyfoons over een functie die aangeeft wanneer de temperatuur boven of onder de optimale temperatuur voor de kamer komt. Ook zijn er babyfoons met een op afstand te activeren nachtlampje of slaapliedje. 

Bij bijna alle babyfoons is het mogelijk om het volume aan te passen, zodat je het geluid bijvoorbeeld ’s nachts wat zachter kunt zetten. Ook worden een aantal babyfoons geleverd met meerdere ontvangers, zodat je deze in verschillende ruimtes kunt plaatsen en niet telkens hoeft te verplaatsen.

Koopadvies voor een babyfoon

Simpele babyfoons zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 25 euro. Deze babyfoons beschikken meestal over een gering bereik en een aantal eenvoudige functies. Vanaf ongeveer 45 euro is het mogelijk om een digitale babyfoon met een groter bereik aan te schaffen. Een babyfoon met uitgebreidere functies zoals een camera is vanaf ongeveer 100 euro te verkrijgen. Bedenk voor je aankoop goed welke functies je belangrijk vindt en ook daadwerkelijk zult gebruiken, dit kan je veel geld besparen.
Bekende merken babyfoons zijn; Alecto, Topcom en Philips.

TwitterFacebookGoogle+
Populaire shops
BabyenTienerWehkamp
Advertentie