Tips en advies bij het kopen van een beamer

Een beamer, ook wel projector of videoprojector genoemd, kan worden gebruikt om bijvoorbeeld op kantoor presentaties te geven, maar ook thuis om films mee te kijken. Om te bepalen welke beamer geschikt is, kun je de onderstaande informatie raadplegen en meer te weten komen over de belangrijkste kenmerken van een beamer.

De 2 meest voorkomende projectietechnieken

LCD techniek beamerLCD (Liquid Crystal Display)

De LCD projectietechniek maakt gebruik van kleine, transparante vloeibare kristallen. Een LCD-beamer bevat één of drie LCD-elementen. Met behulp van dit projectiesysteem kan in iedere pixel elke kleur tot stand worden gebracht. De pixels laten het licht van de lamp op een bepaalde manier door, om zo het beeld op het scherm samen te stellen.

DLP techniek Beamer


DLP (Digital Light Processing)
 

Bij DLP wordt gebruik gemaakt van de reflectie van duizenden kleine spiegeltjes. Deze spiegeltjes kunnen kantelen en hierdoor verschillende posities aannemen. Op deze manier kunnen ze bepaalde kleuren reflecteren en andere kleuren niet doorlaten. Tussen de lamp en de spiegeltjes bevindt zich een kleurenwiel dat is opgebouwd uit de basiskleuren (rood, groen en blauw). Wanneer de lichtpunten bijvoorbeeld door het groene segment van het wiel schijnen, wordt een groen beeld uitgezonden, enzovoort. Op basis van het gereflecteerde licht wordt het beeld samengesteld.

Voor- en nadelen beamer-technieken

De verschillende beamer technieken hebben zowel voor als nadelen. In de onderstaande tabel vind je een overzicht van de voor- en nadelen van zowel de LCD als DLP beamer techniek.

LCD

DLP

Nadelen

Nadelen

Rastervorming door het beeld Regenboogeffect (kleurenwaas) 
Kortere levensduur dan DLP Duurder dan LCD
Lagere contrastwaarde Trillend beeld
Ruimte tussen de pixels, minder scherp beeld  

Voordelen

Voordelen

Goedkoper dan DLP Langere levensduur dan LCD       
Stabiel beeld Hoge contrastwaarde
Lumen lijkt voor het oog meer dan DLP Lumen Hoge beeldkwaliteit

Resolutie van een beamer

De resolutie van een beamer wordt bepaald door het aantal pixels (beeldpunten). Over het algemeen geldt; hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. Logischerwijs wordt de prijs van een beamer voor een groot deel bepaald door de hoogte van de resolutie. Qua resolutie bestaan er twee mogelijkheden; 4:3 en 16:9 (breedbeeld). Waar vroeger het standaard formaat 4:3 was, zie je tegenwoordig vaker het breedbeeldformaat 16:9. Veel voorkomende resoluties zijn:

Beamer Canon• SVGA - 800 x 600 (4:3)
• XGA - 1024 x 768 (4:3)
• SXGA - 1280 x 1024 (4:3)
• WSXGA 1280 x 720 pixels (HD Ready en breedbeeld)
• Full HD 1920 x 1080 pixels (breedbeeld)

Wanneer je presentaties geeft met behulp van een computer, dan is het verstandig om minstens een XGA of SXGA beamer te kiezen. Wanneer je de beamer voornamelijk zult gebruiken om thuis films te kijken, is het ook toereikend om een goedkopere beamer te kiezen. Tegenwoordig worden er steeds meer HD beamers ontwikkeld, aangezien de beste resolutie wordt bereikt met een (Full)HD beamer. Door de hoge resolutie (1920 x 1080 pixels) wordt een betere beeldkwaliteit bereikt.

Helderheid van het geprojecteerde beeld

De helderheid van een beamer wordt gemeten in ANSI Lumen. De benodigde helderheid van de beamer kan worden gebaseerd op een aantal omgevingsfactoren. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om rekening te houden met de grootte en de lichtinval van de ruimte waarin de beamer zal worden gebruikt. Hiernaast is de achtergrond waarop geprojecteerd wordt van invloed op de benodigde helderheid. 

Voor thuisgebruik is een lichtopbrengst van 1000-2000 Lumen ruim voldoende. Voor grotere ruimtes, zoals bij vergaderzalen of bedrijfspresentaties, is minimaal 2000 Lumen wenselijk.

Contrastverhouding van een beamer

De contrastverhouding van een beamer geeft aan hoeveel stappen er tussen het meest donkere en het meest lichte weer te geven beeld zit. Wanneer de contrastverhouding bijvoorbeeld 1:2000 is, dan betekent dit dat de beamer 2000 grijswaarden kan onderscheiden tussen zwart en wit. De hoogte van het contrast bepaalt hierdoor voor een deel de kleurechtheid van het beeld. Hoe hoger het contrast, hoe realistischer kleuren kunnen worden weergegeven.

Geluid

Het koelen van de lamp van de beamer zorgt voor geluid op de achtergrond. De lamp wordt gekoeld om de levensduur van de lamp te verlengen. Dit koelingsgeluid wordt uitgedrukt in dB. Het wordt aangeraden om een beamer te kiezen die maximaal 25 dB aan geluid produceert.

Aansluitingen van een beamer

Beamer Sony met afstandsbedieningBij het kopen van een beamer is het ook belangrijk om te letten op de aansluitings-mogelijkheden. De meest voorkomende mogelijkheden worden hieronder besproken:

• Video-ingang; om bijvoorbeeld je foto- of videocamera aan te sluiten
• VGA- aansluiting; om je laptop/computer aan te sluiten
• DVI-aansluiting; om een digitaal beeldsignaal door te geven (geen audio)
• HDMI-aansluiting; om kwalitatief hoogwaardige beeld en audio-signalen door te geven

De meeste beamers zijn te bedienen met een bijgeleverde afstandsbediening. Bekijk voor je aankoop of deze wordt meegeleverd. Dit zal het gebruikersgemak van de beamer verhogen.

Prijzen en koopadvies voor beamers

Prijzen van beamers lopen erg uiteen en zijn afhankelijk van alle voorgenoemde punten. Zo zijn er beamers verkrijgbaar vanaf ongeveer 229 euro, maar prijzen van beamers (voor professioneel gebruik) kunnen oplopen tot ruim 60.000 euro. Hiertussen ligt een enorme variëteit aan mogelijkheden en functies. Wanneer je een beamer zoekt voor thuisgebruik, dan is een DLP beamer erg geschikt, voornamelijk door de prijzen en het projectieformaat. Hier staat tegenover dat 3LCD beamers beter geschikt zijn voor bedrijven.

Over het algemeen zijn beamers van Canon kwalitatief erg goed. Deze beamers worden gekenmerkt door hun gebruiksvriendelijkheid, het hoge contrast en ultrahelder beeld. Voor thuisgebruik worden beamers van het merk Epson aangeraden. Andere bekende merken van beamers zijn Sony, Panasonic en Sharp.

Advertentie