Tips en advies bij het kopen van een broodbakmachine

Een broodbakmachine is een handig apparaat waarmee je zelf vers brood kunt bakken. Het enige wat je hoeft te doen is het toevoegen van ingrediënten. Het rijzen en het bakken van het brood gaat verder vanzelf. Er bestaan veel verschillen tussen de specificaties van broodbakmachines. Ook bestaan er veel verschillende programma’s voor allerlei soorten broden. Om een geschikte broodbakmachine te kiezen, heeft Prijsvergelijk de belangrijkste specificaties van broodbakmachines voor je op een rij gezet.

Broodbakmachine Philips

Grootte van het brood

Broodbakmachines kunnen vaak verschillende gewichten brood bakken. Het gewicht van de gemaakte broden varieert van ongeveer 450 gram tot ruim 1.5 kilo. De meeste machines kunnen 3 verschillende formaten brood bakken. Bekijk voor je aankoop dus hoeveel en welke formaten brood de machine kan bereiden.

Verschillende programma’s om brood te bereiden

Bijna alle broodbakmachines bieden verschillende programma’s om brood te bereiden. De meest voorkomende programma’s zijn hieronder samengevat:
 

Programma Toelichting
Basisprogramma Om de meeste standaardrecepten met tarwemeel te maken
Volkorenbrood Zorgt ervoor dat het deeg van grof volkorenmeel langer rijst
Zoet brood Voor broden met een hoger suikergehalte
Frans brood Langere bereidingstijd en een hogere temperatuur voor een knapperige korst
Ambachtelijke brood Langer kneden en een langere bereidingsduur
Alleen kneden Om bijvoorbeeld pastadeeg of cakedeeg te kneden
Snelfunctie Kortere bereidingsduur, om het brood snel te bereiden
Uitsluitend bakken Om brood op te warmen of af te bakken

De tijdsduur van de verschillende programma’s is erg verschillend. Het bakken van een witbrood duurt bijvoorbeeld in totaal gemiddeld 2,5 uur. Het bakken van bruinbrood duurt vaak wat langer, ongeveer 3,5uur. De bereidingstijd is ook afhankelijk van het type en merk broodbakmachine. Bij veel broodmachines is het ook mogelijk om de bruiningsgraad van de korst van het brood te bepalen. Hoe bruiner de korst, hoe langer de bereidingstijd.

Ingrediënten toevoegen

Bij veel broodbakmachines is het mogelijk om tijdens het kneden van het deeg extra ingrediënten toe te voegen, bijvoorbeeld met granen, noten of rozijnen. Sommige machines doen dit automatisch tijdens het bakproces, goedkope broodbakmachines geven vaak een signaal wanneer je de extra ingrediënten toe kunt voegen. Bekijk dus voordat je een broodbakmachine gaat kopen of dit handmatig moet gebeuren of automatisch gaat.

Extra functies van broodbakmachines

Goedkopere broodbakmachines zijn meestal uitgerust met een aantal basisprogramma’s en functies. Er zijn echter veel extra mogelijkheden. Zo zijn sommige broodbakmachines geschikt om verschillende soorten deeg te mengen en bijvoorbeeld pizzadeeg of cakedeeg voor te bereiden. Ook zijn sommige broodbakmachines ook geschikt om jam te bereiden. 
Broodbakmachine instellenVoor optimaal gebruiksgemak is het verstandig om te kijken hoe ver van te voren de broodbakmachine in te stellen is. Wanneer je de broodmachine van te voren in kunt stellen, kun je ’s ochtends genieten van vers gebakken brood. Veel broodbakmachines zijn tot 13 uur van te voren in te stellen.

Wanneer de machine over een warmhoudfunctie beschikt, wordt het brood na het bakken warm gehouden. Dit is handig wanneer je het brood na bereiding niet meteen uit de machine kunt halen, omdat op deze manier de korst knapperig blijft. Wanneer je het brood laat afkoelen in de machine, kan het brood zacht worden.

Accessoires voor een broodbakmachine

Voornamelijk broodbakmachines van Philips worden vaak geleverd met verschillende accessoires. Zo worden deze machines vaak geleverd met accessoires om bepaalde broodvormen te maken; zoals vlechtbrood of brioches. Ook wordt er vaak een maatschepje en een maatbeker meegeleverd. Daarnaast wordt er bij veel broodbakmachines een receptenboek meegeleverd. De ingrediënten voor de beschreven recepten zijn hierbij vaak afgemeten voor de desbetreffende machine, waardoor omrekenen naar je de juiste hoeveelheden niet nodig is.

Kleine aandachtspunten bij het kopen van een broodbakmachine

Om te bekijken hoe het bakproces verloopt, of om na te kijken welk programma je hebt gekozen beschikken de modernere broodbakmachines vaak over een display. Op het scherm kun je meestal ook zien welk programma, welk broodgewicht en welke Bakblik broodbakmachinebruiningsgraad je hebt gekozen. Ook is het handig wanneer de machine over een kijkglas beschikt. Op deze manier kun je bijvoorbeeld kijken of het brood goed rijst.

Een uitneembaar bakblik zorgt ervoor dat de machine en het blik makkelijk schoon te maken zijn. Veel bakblikken kunnen in de vaatwasser en zijn hierdoor gemakkelijk te reinigen. Hiernaast is het ook handig wanneer de bakvorm een antiaanbaklaag heeft, zodat het brood na bereiding gemakkelijk loslaat. Bekijk voor het aankopen van een broodbakmachine ook welke onderdelen er in de vaatwasser kunnen.

Koopadvies voor een broodbakmachine

Een broodbakmachine is verkrijgbaar vanaf ongeveer 60 euro, maar prijzen van broodbakmachines kunnen oplopen tot ruim 180 euro, afhankelijk van de funties en het aantal programma's. Over het algemeen worden broodbakmachines van Panasonic hoog gewaardeerd. Deze machines zijn vaak eenvoudig qua design, maar uitgerust met veel programma’s en verschillende deegbereidingen. De programma’s zijn goed afgesteld, waardoor de broden eigenlijk nooit mislukken. Ook de duurzaamheid van deze machines wordt als zeer goed beoordeeld. 

Hiernaast worden broodbakmachines van Kenwood ook vaak positief beoordeeld vanwege de kwalitatief hoogwaardige materialen van de machines. Andere bekende merken van broodbakmachines zijn; Domo, Inventum, Philips en Princess.

TwitterFacebookGoogle+
Populaire shops
Advertentie