Tips en advies bij het kopen van een digitale camera

Voordat je overgaat tot het aanschaffen van een fotocamera moet je goed weten waarvoor je de digitale camera gaat gebruiken. Ga je op wereldreis en wil je de mooiste foto’s maken, dan is het verstandig om te kiezen voor een spiegelreflex, ook wel DSLR camera genoemd. Zoek je een camera voor wat eenvoudigere foto’s dan is een compact camera wellicht een goede optie. Daarnaast moet je uiteraard letten op de verschillende specificaties. De belangrijkste specificaties heeft Prijsvergelijk voor je op een rijtje gezet.

DSLR CameraDSLR of Compact Camera?

Bij het kopen van een digitale camera moet het gebruik centraal staan. Wanneer je het toestel gaat gebruiken voor detailfoto's en het snel achter elkaar vastleggen van afbeeldingen dan is het verstandig om te kiezen voor een spiegelreflex camera.

Zijn detailfoto's minder van belang en gaat het vooral om het makkelijk meenemen van het fototoestel dan kun je het beste kiezen voor een kleiner toestel, ook wel compactcamera genoemd. Een compactcamera is in vergelijking veel goedkoper dan een spiegel reflex camera.

De prijs van een fotocamera

De prijsrange van een digitale fotocamera is groot. Zo zijn er al compact camera's te koop vanaf 60 euro maar deze prijs kan gemakkelijk oplopen tot 250 euro. Een spiegelreflexcamera begint rond de 400 euro en de prijs kan wel oplopen tot ruim 1000 euro. Dit heeft voornamelijk met de kwaliteit van de lens te maken.

De prijs van de digitale camera zegt vaak wel iets over de kwaliteit, maar ook hierbij moet je het gebruik centraal stellen. Wil je een eenvoudig toestel om bijvoorbeeld mee te nemen naar een strand of skivakantie, dan is het verstandig voor een simpele en goedkope compact camera te kiezen. Houd hierbij in ieder geval wel rekening met de specificaties en reviews.

Digitale zoom en optische zoom

Digitale camera's beschikken in de meeste gevallen over zowel digitale zoom als optische zoom. Deze twee verschillende soorten mogelijkheden van zoomen verschillen praktisch veel van elkaar. Zo biedt de digitale zoom alleen de mogelijkheid om het al vastgelegde beeld uit te vergroten. Door het uitvergroten zal echter de resolutie (aantal pixels) wel lager zijn. Bij optische zoom kan op kan er op het doel van de foto worden ingezoomd. Hierdoor is het ingezoomde beeld van een betere kwaliteit in vergelijking met een digitale zoom.

Het kwaliteitsverschil wordt veroorzaakt doordat bij de optische zoom de lens voor een vergroot beeld op de gehele sensor van de camera valt. Hierdoor blijft de resolutie en dus het aantal pixels groter. Zoals gezegd betekend dat de optische zoom gebruikt wordt op het moment van de opname terwijl de digitale zoom gebruikt wordt nadat de afbeelding is gemaakt.

Sluitertijd en diafragma

De sluitertijd is de snelheid waarmee het diafragma de camera sluit. De foto wordt scherper naarmate de sluitertijd sneller is. Daarnaast kost het ook minder tijd om de afbeelding te maken. Het is dan ook aan te raden om een digitale camera met een betere sluitertijd te kiezen boven een fotocamera met een relatieve langzame sluitertijd.

ISO waarden cameraISO-waarde

De ISO waarde bepaalt het belichtingsbereik van de camera. Wanneer de ISO-waarde lager is kan er gesteld worden dat de sensor langzamer is. Dit houdt in dat een 100 ISO sensor een langere sluitertijd heeft dan een ISO 200 Sensor.

Bepaalde camera’s krijgen bij een hogere iso-waarde vaak ruis. Dit komt niet ten goede van de kwaliteit van de afbeelding. Hierdoor is het dus altijd verstandig om te kijken naar iso-gevoeligheid van de camera. Compact camera’s zullen over het algemeen sneller ruis krijgen dan een afbeelding gemaakt met een spiegelreflex camera.

Maximale resolutie en kwaliteit van de foto

De maximale resolutie bepaald het maximum aantal beeldpunten van het product. Een afbeelding van 3264 x 2448 pixels bestaat uit 3264 afbeeldingpixels horizontaal en 2448 afbeeldingpixels verticaal. De afbeeldingskwaliteit is in de regel beter bij meer pixels. Dus is het altijd verstandig om te streven naar een camera met een relatief hoge maximum resolutie.

Advertentie