Tips en advies bij het kopen van een E-reader

Een e-reader is een apparaat waarmee je boeken, kranten en magazines digitaal kunt lezen. E-readers zijn sinds een aantal jaren steeds meer in opkomst, met name door het gebruiksgemak. Aangezien er veel verschillende merken van e-readers zijn, en ook de mogelijkheden  erg uiteenlopen, heeft Prijsvergelijk de belangrijkste specificaties van e-readers voor je op een rijtje gezet.

WaArchos70b E-readerarom een e-reader kopen?

Een groot voordeel van e-readers is dat je boeken kunt opslaan op de harde schijf, zodat je deze niet meer mee hoeft te dragen. Een e-reader biedt echter nog meer voordelen ten opzichte van gewone boeken. Je kunt bijvoorbeeld vaak zelf de lettergrootte en het lettertype instellen, waardoor het voor bijna iedereen mogelijk is om te lezen met behulp van een e-reader. Ook is het handig dat je met sommige e-readers markeringen kunt maken in de tekst.

Welk type beeldscherm is het beste: LCD of e-Ink?

De nieuwste generaties e-readers maken gebruiken van de e-Ink technologie. Dit is een soort elektronisch papier dat is gemaakt van een laagje geleidende kunststof. Het kunststof laagje bevat capsules met zwarte en witte deeltjes. Deze deeltjes reageren op een elektrische lading, waardoor ze zwart of wit kunnen weergeven en waarmee bepaalde grijstinten samengesteld kunWerking E-ink technologienen worden.

Een voordeel van deze technologie is dat er geen achtergrondverlichting nodig is om het scherm te kunnen bekijken, waardoor het beeld niet reflecteert. De textuur van de technologie is gelijk aan dat van normaal papier, waardoor je ogen niet vermoeid raken van het kijken naar het scherm. Bij een LCD-scherm is dit wel vaak het geval, aangezien er gebruikt wordt gemaakt van achtergrondverlichting. 

Hiernaast is het energieverbruik van een e-Ink scherm erg laag. Er wordt alleen energie verbruikt wanneer een pagina wordt omgeslagen. Een nadeel van e-Ink is dat het scherm vaak alleen zwart/wit is. Daarnaast zijn deze e-readers minder geschikt om internet mee te gebruiken. Wanneer je een e-reader met een kleurenscherm zoekt, dan is een LCD-scherm beter geschikt. Vrijwel alle E-readers van Bebook maken bijvoorbeeld gebruik van de e-Ink technologie.

Ondersteuning van bestandsformaten

De meest voorkomende bestandsformaten zijn ePub en PDF, waarbij ePub de standaard lijkt te worden. Een voordeel van ePub is dat tekst automatisch wordt aangepast aan de grootte van het scherm. Naast de hiervoor genoemde bestandsformaten zijn er echter veel andere bestandsformaten. Houd bij de aanschaf van een e-reader dus in de gaten welke bestandsformaten je wilt gebruiken en welke worden ondersteund door de e-reader. Mogelijke formaten zijn onder andere DjVu, RTF, BeBB, PDF en MobiPocket.  

E-pub e-bookformaatBeveiliging door middel van DRM (Digital Rights Management)

Om illegale versies van e-books tegen te gaan, worden bepaalde bestandsformaten (ePub, PDF en MobiPocket) beschermd met DRM. Bekijk voordat je een e-reader gaat kopen dus welke vorm van DRM ondersteund wordt door de E-reader.

Schermgrootte en kwaliteit van het scherm

E-readers zijn te verkrijgen in verschillende schermgroottes. Veel voorkomende schermgroottes zijn; 5 inch (12.7 cm), 6 inch (15.2 cm), 8.1 inch (20.6 cm), 9.7 inch (24.6cm) en 10.2 inch (25.9 cm). De meeste e-readers hebben momenteel een beeldschermdiagonaal van 5 of 6 inch, waardoor ze gemakkelijk mee te nemen zijn. Grotere e-readers hebben een beelddiagonaal van 8 of 10 inch.

De beeldkwaliteit van een e-reader wordt voornamelijk bepaald door de resolutie van het beeldscherm. Hoe meer pixels de beelden bevatten, hoe scherper de beelden zijn. De meest voorkomende resolutie is momenteel 800 x 600 pixels. Er zijn zelfs al enkele HD e-readers geproduceerd met een schermresolutie van 1024x768. De resolutie wordt soms ook weergegeven in DPI (Dots Per Inch).

E-reader met stylusBediening van het scherm

Steeds meer E-readers beschikken over een touchscreen, waardoor je met je vinger het scherm kunt bedienen. Ook bestaat de mogelijkheid dat deze schermen te bedienen zijn met de zogenaamde stylus, dit is een speciaal pennetje waarmee het scherm aangestuurd kan worden. Ook kunnen met de stylus aantekeningen worden gemaakt in de tekst of bestanden.

Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit van e-readers wordt aangeduid in Megabyte (Mb) of Gigabyte (Gb) en varieert van ongeveer 512Mb tot ruim 32Gb. Met 512 Mb kun je al ongeveer 300 e-books bewaren, maar dit is wel afhankelijk van de grootte van de bestanden. In sommige gevallen is de opslagcapaciteit uit te breiden met een geheugenkaart. Let tijdens je koop dus op de opslagcapaciteit en eventuele uitbreidingsmogelijkheden.

Accuduur en gewicht van de e-reader

De accuduur van een e-reader wordt gemeten gebaseerd op het gemiddeld aantal pagina’s dat je kunt lezen met een volle accu. E-readers met een LCD-scherm hebben vaak een iets kortere accuduur dan e-Ink schermen. De gemiddelde accuduur ligt rond de 7000 pagina’s.  

De meeste e-readers zijn zo ontworpen dat ze gemakkelijk mee te nemen zijn onderweg. Ook het gewicht is hierop aangepast. De grootte van een e-reader bepaalt voor een deel het gewicht van een e-reader. Kleinere e-readers (5 en 6 inch) wegen gemiddeld 200 gram. De grotere e-readers (8.1 tot 10.2 inch) wegen ongeveer 300 tot 600 gram.  

E-reader met toetsenbordExtra mogelijkheden van e-readers

Tekstverwerking met een toetsenbord: E-readers zijn in principe bedoeld om boeken, kranten en magazines mee te kunnen lezen en hier eventueel korte aantekeningen bij te plaatsen. Er bestaan echter e-readers met een toetsenbord en de mogelijkheid om tekst te verwerken. Wanneer je hier veel gebruik van wilt maken, dan is een tablet waarschijnlijk beter geschikt. 

Draadloos:
Steeds meer e-readers beschikken over een draadloze toegang tot het internet. Wi-Fi en 3G zijn daarvoor de meest voorkomende technieken. Via internet is het vaak ook mogelijk om e-books te kopen.

Muziek luisteren:
Enkele e-readers beschikken over de mogelijkheid om muziek af te spelen. Zo kun je tijdens het lezen van een e-book of krant ook nog muziek luisteren. Of een e-reader hiervoor geschikt is kun je opzoeken in de specificaties van het product. 

Koopadvies voor een E-reader

De prijzen van E-readers lopen erg uiteen. Zo zijn er al e-readers vanaf ongeveer 70 euro beschikbaar, maar prijzen lopen op tot ruim 400 euro. Prijzen zijn voornamelijk afhankelijk van schermgrootte- en resolutie, geheugen en extra functies, zoals internet. Over het algemeen worden e-readers van Sony erg positief beoordeeld. Dit komt andere door de kwaliteit van de schermen en de ondersteuning van veel bestandsformaten. Andere bekende merken van E-readers zijn onder andere Asus, Distriread en Bookeen.

TwitterFacebookGoogle+
Populaire shops
MegekkoBol.comEreaderdeals
Advertentie