Tips en advies bij het aankopen van een fotoprinter

Door de ontwikkelingen binnen de digitale fotografie groeit de vraag naar fotoprinters om foto’s zelf af te kunnen drukken. Het is mogelijk om dit met een gewone printen te doen, maar de kosten van afdrukken die gemaakt zijn met een dergelijke printer zijn vaak relatief hoog. Printers die speciaal zijn ontwikkeld om foto’s af te drukken zijn daarom beter geschikt. Om een goede keuze te kunnen maken tussen de verschillende printers zet Prijsvergelijk de belangrijkste specificaties voor je op een rijtje.

Welk type printer? Dye-sublimation of inkjet

Grofweg zijn er twee veel voorkomende technieken voor fotoprinters te onderscheiden. De traditionele inkjetprinters zijn het meest bekend. Hierbij wordt de inkt via spuitkanaaltjes op het papier gespoten. Inkjetprinters zijn in principe relatief goedkoop in aanschaf, in tegenstelling tot de inktpatronen die de printer verbruikt. Een ander nadeel van een inkjetprinter is dat de spuitmondjes bij incidenteel gebruik verstopt kunnen raken, of dat de inkt uitdroogt.

Een steeds meer voorkomende techniek is ‘dye-sublimation’. Hierbij is een transparante folie in de printer voorzien van de basiskleuren (geel, magenta en cyaan). Met behulp van warmte worden gemengde kleuren vanaf de folie uiteindelijk overgebracht op het papier. Door middel van de temperatuur wordt bepaald hoeveel inkt er afgegeven wordt. Vaak produceren dye-sublimation printers ook nog een extra laag over de gemaakte afdruk, die de foto beschermt.

Bekende merken van fotoprinters, zowel inkjet- als dye-sublimation printers zijn Canon, Epson, HP en Lexmark.

Afdrukformaten

Sommige fotoprinters kunnen slechts één of een aantal formaten printen. Over het algemeen kunnen de meeste printers tot 10x15 formaat printen. Bedenk dus voor je aankoop welke formaten je af wilt drukken en bekijk welke printers hiervoor geschikt zijn. Naast het printen op verschillende formaten is het ook mogelijk om randloos te printen, mits de fotoprinter dit ondersteunt. Wanneer je randloos wilt printen is het dus ook verstandig om eerst te bekijken of de fotoprinter hiervoor geschikt is. 

Resolutie/DPI: hoe scherp zijn de gemaakte afdrukken

De resolutie van afdrukken wordt bij printers vaak aangeduid met het aantal ‘Dpi’ (Dots per inch). Hoe hoger het aantal Dpi, hoe scherper de foto’s kunnen worden afgedrukt. Het optimale aantal Dpi verschilt voor tekst en kleur, aangezien bij het afdrukken van tekst vaak minder details weergegeven hoeven te worden. De afdrukgrootte en kwaliteit van een foto is echter niet alleen afhankelijk van de kwaliteit van de printer, maar ook van de fotocamera waarmee de foto’s zijn gemaakt.

Wanneer je twijfelt tussen het kopen van een dye-sublimation of een inkjetprinter, baseer je keuze dan niet puur op het aantal Dpi. Een dye-sublimation printer met 300 Dpi produceert namelijk foto’s met een afdrukkwaliteit die gelijk zijn aan die van een inkjetprinter met 4800 Dpi.

Printen vanaf verschillende media

Steeds meer printers bieden de mogelijkheid om rechtstreeks vanaf je digitale camera foto’s te printen, zonder dat je hierbij een computer nodig hebt. Zowel je camera als je printer moet dan wel uitgerust zijn met PictBridge of DirectPrint. Met behulp van deze programma’s kunnen de camera en printer gegevens met elkaar uitwisselen.

Een aantal fotoprinters kan foto’s rechtstreeks vanaf geheugenkaarten printen. De printer moet dan wel over een geheugenkaartlezer beschikken en de geheugenkaart ondersteunen. Hiernaast kunnen foto’s ook steeds vaker worden overgebracht via WiFi en Bluetooth. Ook hiervoor geldt dat zowel de printer als de bron over dezelfde techniek moet beschikken.

Afdruksnelheid van de printer

Een ander belangrijk aandachtspunt van fotoprinters is de afdruksnelheid. Deze loopt namelijk erg uiteen. Logischerwijs zijn printers met een hogere resolutie langzamer in tegenstelling tot printers met een lagere resolutie.

Wanneer je de printer slechts af en toe gebruikt, is een snelheid van minder dan tien pagina’s per minuut toereikend. Wanneer de printer zeer frequent gebruikt wordt is het aan te raden om een printer te kiezen die minimaal 17 pagina’s per minuut kan afdrukken.

Foto printpapier van HPFotopapier of normaal printpapier?

De afdrukkwaliteit van de foto’s wordt voor een aanzienlijk deel bepaald door het papier wat je gebruikt. Het is mogelijk om op normaal papier te printen, maar dit levert vaak niet het optimale resultaat. Om een optimaal resultaat te bereiken is het beter om speciaal fotopapier te gebruiken. Deze soorten papier zijn vaak wel duurder dan normaal papier, maar zorgen dan ook voor betere afdrukken.

Gebruikersgemak: kleine aandachtspunten

Veel printers zijn eenvoudig te bedienen, aangezien instellingen automatisch worden aangepast en geoptimaliseerd. Een aantal printers zijn uitgerust met een klein beeldscherm, wat handig is om foto’s te selecteren en eventueel kleine aanpassingen door te voeren, zoals bijsnijden. Ook is het vaak mogelijk om fotoprinters uit te breiden met cassettes of lades voor papierinvoer. Het is raadzaam om voor je aankoop te bekijken welke, en hoeveel cassettes of papierlades kunnen worden toegevoegd. Indien je extra apparaten aan je printer wilt koppelen is het verstandig om ook te bekijken of hier voldoende aansluitingsmogelijkheden voor beschikbaar zijn.

Koopadvies voor fotoprinters

De prijzen van fotoprinters varieëren afhankelijk van specificaties van de printer. Eenvoudige fotoprinters zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 60 euro, dit zijn meestal inkjetprinters. Let hierbij wel op de printkwaliteit en mediaformaten. Met een duurdere printer is het vaak mogelijk om een betere afdrukkwaliteit te bereiken, echter is de prijs niet altijd een indicatie voor de afdrukkwaliteit. Een fotoprinter van Canon of Epson wordt vaak positief gewaardeerd doordat deze printers zo weinig mogelijk inkt gebruiken, maar kwalitatief goede afdrukken maken. Ben je meer op zoek naar een simpele fotoprinter? Bekijk dan eens een goedkope fotoprinter.

TwitterFacebookGoogle+
Populaire shops
Advertentie