Tips en advies bij het kopen van een friteuse

Een friteuse is een handig apparaat om snacks of andere etenswaren mee te frituren. Ondanks dat alle friteuses in principe dezelfde functie bieden, bestaan er een aantal verschillen tussen de specificaties van friteuses. Deze verschillen hebben bijvoorbeeld betrekking tot het materiaal van de friteuse, de inhoud of de mogelijkheden om de friteuse te onderhouden. Om de keuze voor een nieuwe friteuse makkelijker te maken, heeft Prijsvergelijk een overzicht van alle specificaties van friteuses samengesteld.

Soorten friteuses

Friteuses voor thuisgebruik worden over het algemeen gekenmerkt door een gemiddelde inhoud, een afsluitbaar deksel en een los frituurmandje. De inhoud van de friteuses varieert hierbij van ongeveer 1,2 tot 4 liter. Vaak zijn de friteuses van plastic, geborsteld- of roestvrij staal (RVS) gemaakt. Naast friteuses met een afsluitbaar deksel bestaan Dubbel Friteuse met 2 frituurmandjeser ook friteuses zonder deksel. Deze zijn in vergelijking met friteuses met een deksel wat onveiliger, doordat ze niet af te sluiten zijn. Om deze friteuses toch veilig te kunnen gebruiken worden er bij dit type friteuse vaak losse deksels meegeleverd.

Friteuses met een grotere inhoud beschikken soms over twee gescheiden binnenpannen met elk een apart frituurmandje. Zo kun je gelijktijdig verschillende gerechten bereiden, eventueel op verschillende temperaturen.

Vermogen van de friteuse

Het vermogen van een friteuse bepaalt voor een deel hoe snel je gerechten bereid kunnen worden. Het vermogen van friteuses wordt weergegeven met het aantal Watt (W) en varieert van ongeveer 1600 tot 2500 Watt. Goedkopere friteuses hebben meestal een lager vermogen, waardoor het wat langer kan duren voordat je gerechten bereid zijn. 

Beveiligingen van een friteuse

Alle friteuses zijn uitgerust met een temperatuurbeveiliging om oververhitting te voorkomen. De friteuse wordt hierdoor automatisch uitgeschakeld wanneer de temperatuur te hoog wordt, of wanneer de friteuse te lang aan heeft gestaan. De meeste friteuses hebben tegenwoordig ook een hittebestendige buitenwand. Op deze manier kun je je niet branden aan de buitenkant van de friteuse.

Om de friteuse na gebruik veilig te kunnen verplaatsen is het praktisch wanneer een friteuse handvaten heeft. Aangezien sommige friteuses aan de buitenkant nog enigszins warm kunnen zijn en de olie na gebruik lang warm blijft, is het veiliger wanneer je de friteuse gemakkelijk kunt verplaatsen. Naast deze 'beveiligingen' is het handig wanneer de friteuse over een kijkvenster beschikt. Hierdoor kun je tussentijds bekijken in hoeverre je gerechten gaar zijn, zonder de friteuse hiervoor te hoeven openen. 

Onderdelen vaatwasserbestendigReiniging van de friteuse

Het is verstandig om een friteuse regelmatig te reinigen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden ontwikkeld. Een uitneembare binnenpan zorgt er bijvoorbeeld voor dat de friteuse gemakkelijk te reinigen is. Ook is bij een friteuse met een binnenpan het vet of de olie gemakkelijk te verversen. Het verversen van het vet van de friteuse kan in sommige gevallen ook met behulp van een tapje, waarmee je het frituurvet kunt opvangen.

Duurdere friteuses zijn echter vaak in staat om de olie automatisch te filteren. Je hoeft de olie hierdoor minder vaak te vervangen, aangezien de olie tussentijds schoongehouden wordt. Om de friteuse helemaal te reinigen zijn sommige friteuses geheel demontabel. De onderdelen van een dergelijke friteuse zijn vaak geschikt om in de vaatwasser te reinigen.

Friteuses met een koude zone

Sommige friteuses zijn uitgerust met een zogenaamde ‘koude zone’. Deze zone bevindt zich onder het verwarmingselement in de friteuse. Het frituurvet in deze zone is minder warm dan de rest van het vet, waardoor kruimels en resten die naar de bodem zakken niet verbranden. Hierdoor blijft de olie of het vet langer vers, tevens is het gezonder.

Naast een koude zone zijn sommige friteuses uitgerust met een filterbak onderin de friteuse, waarin de olie na gebruik opgevangen kan worden. Kruimels en andere resten worden uit de olie gefilterd en blijven achter. Op deze manier houd je de olie zo schoon mogelijk en hoef je het minder vaak te verversen.

Het voorkomen van geurtjes

Een anti-reukfilter zorgt ervoor dat geurtjes die tijdens het frituren vrijkomen worden gefilterd. Het filter bevindt zich in het deksel van de pan en absorbeert de vrijgekomen geuren. Bijna alle friteuses zijn tegenwoordig voorzien van een dergelijk filter. Het filter moet bij de meeste friteuses wel regelmatig gereinigd of vervangen worden om de goede werking te behouden.

Tefal Actifry Multicooker, een gezondere bereiding

Multicookers komen tegenwoordig steeds vaker voor. In tegenstelling tot een friteuse maakt een multicooker geen, of slechts beperkt, gebruik van olie of vet. Een multicooker bereidt de gerechten door middel van hete lucht en een grill. In vergelijking met een friteuse is het bereiden van gerechten met een multicooker daarom vaak gezonder, aangezien het apparaat voedsel kan bereiden met veel minder olie. Dit zorgt tevens voor minder geurtjes in vergelijking met een normale friteuse. Een nadeel van een multi-cooker is echter dat je er niet alle etenswaren mee kunt bereiden. 

Koopadvies voor een friteuse

Prijzen van friteuses variëren van ongeveer 25 tot 200 euro. Het is verstandig om tijdens je aankoop onder andere te bekijken of een friteuse gemakkelijk schoon te houden is en wat de capaciteit van de friteuse is. Een friteuse met vaatwasserbestendige onderdelen is daarnaast bijvoorbeeld erg gebruiksvriendelijk. Dergelijke friteuses worden voornamelijk door de merken Philips, Tefal en Fritel geproduceerd. Wanneer je op zoek bent naar friteuse die zo milieuvriendelijk mogelijk is, kies dan voor een friteuse met een koude zone of een filtersysteem. Bij deze friteuses hoef je het vet namelijk minder vaak te vervangen. Een aantal andere merken van friteuses zijn Princess, Inventum en DeLonghi.

Advertentie