Tips en advies bij het kopen van een mediaspeler

De term mediaspeler is een ruim begrip. Een mediaspeler kan onder andere worden gebruikt om muziek of beeldbestanden over te zetten van een computer naar een tv of stereo-installatie. Aangezien er veel variatie binnen deze mediaspelers bestaat, heeft Prijsvergelijk de belangrijkste kenmerken van mediaspeler voor je op een rijtje gezet. 

Mediaspeler LacieFunctie van een mediaspeler

Onder de term mediaspeler verstaan we hier apparaten om mediabestanden, vanaf bijvoorbeeld computers, door te sturen naar een geluidsinstallatie of televisie. Draagbare mediaspelers, zoals MP3-spelers worden hier niet behandeld. Meer informatie over MP3-spelers is hier te vinden.

Een mediaspeler is voornamelijk geschikt wanneer de televisie of geluidsinstallatie niet in de buurt van de computer staat. Er zijn zowel draagbare als vaste mediaspelers verkrijgbaar.

Met of zonder harde schijf?

De meeste mediaplayers beschikken over een harde schijf. Een voordeel hier van is dat de informatie die is opgeslagen op deze harde schijf kan worden afgespeeld zonder dat de computer is ingeschakeld. De opslagcapaciteit van harde schijven verschilt en loopt tegenwoordig op tot ruim 2 Tb (1 terabyte = 1000Gb).

Wanneer een mediaspeler niet over een harde schijf beschikt, dan kan informatie over worden gebracht door middel van streaming via een netwerkverbinding. Bij streaming wordt de informatie van de computer doorgestuurd naar de mediaspeler, welke de informatie vervolgens doorstuurt naar de stereo-installatie of televisie. Om bestanden over te kunnen brengen via streaming moet de mediaspeler verbinding kunnen maken met een netwerk. Deze verbinding kan tot stand worden gebracht met een netwerkkabel of via wireless LAN. Een nadeel hiervan is dat de computer altijd aan moet staan om informatie over te kunnen brengen.

Aansluitingen van de mediaplayer

Om de mediaspeler aan een computer de koppelen wordt doorgaans een LAN-kabel of draadloze netwerkverbinding gebruikt. Deze aansluitingen zorgen dus voor de informatieoverdracht van de computer naar de mediaspeler. Om de informatie vervolgens door te sturen naar de geluidsinstallatie of televisie zijn meerdere mogelijkheden beschikbaar.

Aansluitingen MediaplayerDe beste verbinding om beeld én geluid via een kabel door te geven is via een HDMI-aansluiting. Momenteel is dit vaak een HDMI 1.3 aansluiting, maar steeds meer mediaspelers en tv’s zullen over een 1.4 aansluiting gaan beschikken.

Naast de HDMI-aansluiting kunnen ook veel mediaspelers verbonden worden met internet door middel van een ethernet (LAN) kabel. Met behulp van deze kabel is het mogelijk om de mediaspeler aan een netwerk te koppelen. Het voordeel van deze verbinding is dat tegenwoordig veel mediaspelers diensten ondersteunen die via internet worden geleverd. Naast deze aansluitingen zijn de componentuitgang en composiet video-uitgang ook veel voorkomende aansluitingsmogelijkheden, echter zullen deze aansluitingen in de toekomst steeds minder worden gebruikt.

Om een externe harde schijf aan te sluiten kan indien beschikbaar een USB-poort worden gebruikt. Wanneer je bestanden draadloos wilt verzenden, dan kun je gebruik maken van een WiFi verbinding. In sommige gevallen is het ook mogelijk om geheugenkaarten in een ingebouwde kaartlezer te plaatsen, om zo direct toegang tot de bestanden te krijgen.

Bestandsformaten, welke bestanden kunnen worden afgespeeld?

De meeste mediaspelers zijn voornamelijk gericht op het afspelen en doorsturen van videobestanden. Hierdoor worden niet alle bestandsformaten door mediaspelers ondersteund. Het is dus raadzaam om na te kijken welke de video-, audio- en beeldformaten ondersteund worden door de mediaspeler.

De meest voorkomende videoformaten zijn WMV, MP4 en AVI, deze formaten worden door nagenoeg alle mediaplayers ondersteund. Hiernaast worden ook meestal de formaten MP3 en WAV voor audio en JPEG, BMP en GIF voor afbeeldingen door mediaplayers ondersteund. Aangezien Full HD beeld steeds meer voorkomt, kunnen tegenwoordig ook bijna alle mediaspelers HD beeld doorsturen voor een optimale beeldkwaliteit.

Mediacentrum; een compleet multimediasysteem

Sommige mediaspelers worden niet alleen gebruikt voor opslag en doorgave van bestanden, maar bieden meerdere mogelijkheden. Zo zijn er systemen die het mogelijk maken om tegelijkertijd een film te bekijken, muziek af te spelen én foto’s te bekijken. Sommige mediacentra kunnen ook zelf bestanden indelen. Wanneer er bijvoorbeeld muziek van een artiest wordt toegevoegd waar al meerdere tracks van zijn opgeslagen, dan herkent het systeem dit en groepeert de nummers. Ook zijn mediacentra doorgaans geschikt om programma’s mee op te nemeMediaspeler van Archosn.

Wanneer je gebruikt wilt maken van meerdere functies, dan is het verstandig om voor aankoop na te kijken welke functies door de mediaspeler worden ondersteund, of welke mogelijkheden de mediaspeler biedt om deze uit te breiden. Zo kun je eventueel later nog functies of apparaten aan de mediaspeler toevoegen.

Koopadvies voor een mediaplayer

Mediaspelers zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 50 euro. Er bestaan echter veel verschillende merken die mediaspelers en mediacentra leveren. Een aantal van de meest bekende merken zijn; Philips, Logitech, Sweex en Pinnacle. Een mediaplayer met meerdere functies en een groot geheugen is vanaf ongeveer 150 euro te verkrijgen. Mediaplayers zijn eventueel uit te breiden met een universele afstandsbediening of een externe harde schijf voor meer opslagcapaciteit.

Advertentie