Tips en advies bij het kopen van een mixer

Met een mixer kun je ingrediënten gemakkelijk mengen, roeren of kneden. Er bestaan echter veel verschillende soorten mixers, waarbij sommige mixers meer functies hebben dan andere mixers. Ook de prijzen van mixers lopen erg uiteen. Door de vele mogelijkheden en uitvoeringen van mixers kan het lastig kan zijn om een keuze te maken tussen het grote aanbod. Om je hierbij te helpen, heeft Prijsvergelijk de belangrijkste specificaties van mixers voor je op een rijtje gezet.

Handmixer met kloppersVerschillende soorten mixers

Handmixer
Er zijn verschillende soorten mixers op de markt. De meest bekende hiervan is de handmixer. Handmixers zijn doorgaans uitgerust met twee gardes of kloppers en twee deeghaken. De gardes zijn bedoeld om te kloppen, te mengen en te mixen, de deeghaken om deeg te mengen en te kneden.

Bosch Staafmixer met accessoiresMixer met mengkom
Sommige mixers worden geleverd in combinatie met een vaste mengkom. Bij dit type mixer hoef je de mixer dus niet vast te houden tijdens het mengen van de ingrediënten. Een mixer met een mengkom is voornamelijk handig wanneer je deeg wilt mengen. Aangezien het mengen van deeg soms lang kan duren en zwaar is, is het handig dat je de mixer niet de hele tijd zelf vast hoeft te houden. Het nadeel van een dergelijke machine is echter, dat deze meer ruimte inneemt in vergelijking met een hand- of staafmixer.

Staafmixers
Naast gewone mixers is een staafmixer naast het mengen, roeren en kneden van ingrediënten ook geschikt om ingrediënten te hakken of te pureren. Een staafmixer is afgeleid van de blender. Sommige staafmixers kunnen ook hardere ingrediënten mixen of pureren, bijvoorbeeld ijsblokjes of oude kaas. Bekijk wanneer je hier gebruik van wilt maken dus eerst of de staafmixer hiervoor geschikt is. 

Standen en accessoires van de mixer

De meeste mixers beschikken over verschillende snelheidsstanden. De meeste mixers hebben minstens 3 snelheidsstanden, zodat je de ingrediënten op de gewenste snelheMixer Philips met FlexiMix functieid kunt mixen. Daarnaast worden sommige (staaf)mixers met uitgebreide functies of accessoires geleverd:

Accessoires
Kruidenmolen: om kruiden fijn te hakken en te met elkaar te mengen
Deeghaken: met de deeghaken kun je ingrediënten voor deeg mengen en het deeg kneden.
Garde/kloppers: een mixer met een garde kan worden gebruikt om bijvoorbeeld slagroom of eiwitten op te kloppen.

Functies
Turbofunctie: de turbofunctie zorgt ervoor dat je ingrediënten extra snel kunt mixen
Soft-speed: zorgt ervoor dat de mixer de mengsnelheid langzaam opbouwt om spatten te voorkomen
Flexi-mix: zorgt ervoor dat alle hoeken van de mengkom worden bereikt, zodat alle ingrediënten goed worden vermengd

Van welk materiaal is de mixer gemaakt

Een belangrijk aandachtspunt tijdens het kopen van een mixer of staafmixer is om te kijken van welk materiaal de mixer en accessoires zijn gemaakt. Het is aan te raden om een mixer te kiezen, waarbij de accessoires gemaakt zijn van roestvrij staal. Bekijk ook of het mogelijk is om de accessoires in de vaatwasser te reinigen zijn, dit zal het gebruikersgemak bevorderen.

Vermogen van een mixer

Het vermogen van een hand- of staafmixer is een belangrijk aandachtspunt, aangezien het vermogen bepaalt hoe gemakkelijk en hoe snel je ingrediënten worden gemixt. Staafmixers hebben over het algemeen een hoger vermogen dan handmixers. Het vermogen van verschillende soorten mixers varieert van ongeveer van 150 tot 700 Watt. Het aanbevolen vermogen voor een handmixer is minstens 200 Watt.

Snoerloze mixers

De meeste mixers zijn voorzien van een snoer en kunnen worden gebruikt in de directe omgeving van een stopcontact. Naast deze mixers zijn sommige mixers snoerloos. Je kunt de mixer dan overal gebruiken en opladen in het laadstation. Dit is handig wanneer je de staafmixer op verschillende plekken in huis wilt gebruiken. Om te bekijken hoe lang je de mixer nog kunt gebruiken, beschikken een aantal mixers over oplaadlampjes, die de resterende gebruikerstijd aangeven.

Koopadvies voor een mixer

De keuze voor een bepaalde mixer is voornamelijk afhankelijk van waar je de mixer het meest voor wilt gebruiken. Wil je de mixer voornamelijk gebruiken voor het mixen van ingrediënten of het kloppen van slagroom en eiwitten, dan is een handmixer waarschijnlijk goed geschikt. Een mixer van Siemens heeft vaKitchenaid mixer met mengkomak een krachtige motor en is zeer duurzaam. 

Wanneer je ook deeg wilt mengen, of ingrediënten langdurig moet mixen, dan is een mixer met een vaste mengkom handig. Binnen deze categorie staan voornamelijk mixers van Philips bekend om het gebruik van duurzame materialen en de goede kwaliteit van de materialen. 

Wanneer je naast het mengen van ingrediënten ook ingrediënten kunnen pureren en hakken, kies dan voor een staafmixer. Er zijn veel merken die staafmixers op de markt brengen. Ben je op zoek naar een staafmixer van een goede kwaliteit, kies dan voor een staafmixer van Braun of Tefal.

TwitterFacebookGoogle+
Populaire shops
Lidl-shopBestsellers
Advertentie