28 februari 2009

Ook gratis bellen via internet?

Bellen via het internet wordt ook wel IP-telefonie, Voice over IP (VOIP) of digitale telefonie genoemd. In 2005 zult u steeds vaker in kranten en op internet lezen dat digitale telefonie de nieuwe toekomst is op het gebied van telefonie. Maar wat is het eigenlijk? Kan ik thuis via internet bellen? Wat heb ik ervoor nodig en hoeveel kost het?

Op deze pagina wordt uitgelegd wat de mogelijkheden zijn en waarmee rekening gehouden moet worden. VOIP is spraakverkeer via datanetwerken op basis van het Internet Protocol. Het verschil tussen VOIP en traditioneel telefoneren zit in het signaaltransport. Bij internettelefonie wordt het gesprek omgezet in datapakketjes (`enen en nullen`) die verstuurd worden via internet. Deze pakketjes worden door software slim verpakt, zodat er veel minder capaciteit nodig is voor een gesprek.

Via welke bedrijven kan ik bellen via internet?

Via het gratis programma Skype is het mogelijk gratis te bellen via internet. De niet-gratis Amerikaanse aanbieder op dit gebied, Dialpad heeft al miljoenen gebruikers. Tiscali levert in samenwerking met het bedrijf Callserve sinds oktober 2000 een soortgelijke dienst, die evenmin gratis is. Callserve, die ook een Nederlandse site heeft, beweert u tot 85% te kunnen laten besparen bij internationale gesprekken via het internet. Tenslotte bieden Net2phone en Go2call ook Voice over IP aan.

Wat heb ik nodig om te kunnen bellen via internet?

Uiteraard een pc. Minimale eisen: een Pentium II (266 MHz, 32 MB RAM) Windows 95 of hoger, Microsoft Internet Explorer, minimaal een 56Kps modem en een internet connectie. Deze computer moet voorzien zijn van een geluidskaart, microfoon en luidsprekers of een headset. Een headset wordt sterk aanbevolen!

Hoe gaat het in zijn werk?

Voordat u kunt bellen via het internet, moet u zich bij het desbetreffende bedrijf aanmelden (registreren). Dit gebeurt door het invullen van een vragenlijst op hun site. Bij HotTelephone is deze lijst zeer uitgebreid. U moet informatie geven over uw inkomen en persoonlijke interesses. Dit wordt uiteraard gebruikt om u tijdens het bellen van "gepersonaliseerde" reclameboodschappen te voorzien. U kunt overigens wel aangeven of u aanbiedingen van bedrijven wel of niet per e-mail wilt ontvangen. Hierna stuurt het desbetreffende bedrijf een inlognaam en een bijbehorend wachtwoord.

Hoe kan ik gaan bellen op mijn pc?

Als u voor het eerst inlogt, wordt er via uw browser een stukje software op de harddisk geïnstalleerd. Na deze installatie logt u in met uw inlognaam en wachtwoord en kunt u een telefoonnummer opgeven. Welke nummers u wel of niet voor het telefoonnummer moet intoetsen, is afhankelijk van de aanbieder en/of het land waar u naar toe belt.

Aanbieding

Deel dit bericht met anderen...

Ervaringen met deze aanbieding? Voeg je reactie toe!

Winkel reviews
SpartooScore 7TravelbagsScore 9CombiwebshopScore 2
Advertentie