Tips en advies bij het kopen van een tv-ontvanger

Een tv-ontvanger wordt ook wel decoder of receiver genoemd. Een digitale ontvanger is nodig wanneer je digitale televisie wilt kunnen ontvangen. Digitale televisie komt steeds meer voor, waardoor de vraag naar decoders ook toeneemt. Aangezien er verschillende typen tv-ontvangers bestaan, is het handig om voor aankoop de verschillen te weten. De onderstaande informatie van Prijsvergelijk kan je daarbij helpen.

Bij digitale televisie wordt het traditionele analoge signaal omgezet in een digitaal signaal. Alle televisies zijn inmiddels geschikt voor het ontvangen van een digitaal signaal, maar niet voor het decoderen hiervan. Hiervoor heb je een decoder nodig. De tv-ontvanger ontcijfert het digitale televisiesignaal en stuurt het vervolgens door naar je televisie. Ook controleert de tv-ontvanger welke zenders kunnen worden getoond, afhankelijk van het abonnement dat je hebt gekozen.

Mogelijkheden om digitale televisie te ontvangen

Er bestaan verschillende mogelijkheden om digitale televisie te ontvangen. Voor elk van deze mogelijkheden bestaan ook verschillende tv-ontvangers. Bedenk dus voor het aankopen van een tv-ontvanger welk signaal je wilt en kunt ontvangen. Niet alle mogelijkheden voor digitale televisie zijn namelijk beschikbaar op elk adres in Nederland. Het is daarom verstandig om eerst een postcodecheck  te doen, om de mogelijkheden voor digitale televisie bij je thuis te bekijken. De mogelijkheden om digitale televisie te ontvangen zijn:

  • DVB-C (Digital Video Broadcasting – Cable) : digitale televisie via de kabel. DVB-C werkt via de bestaande vaste DVB-T via zendmastcoaxkabel en stuurt het signaal naar een tv-ontvanger of direct naar de televisie.
  • DVB-T (Terrestrial) : digitale televisie via de ether (zendmast). Signalen worden door een antenne in je kamer uit de lucht opgevangen en naar je tv gestuurd. Om dit signaal te kunnen ontvangen heb je een smartcard nodig. Over het algemeen is de beeldkwaliteit minder goed dan bij andere mogelijkheden voor digitale tv.
  • DVB-S (Satellite) : digitale televisie via de satelliet. Bij deze vorm van televisie heb je geen kabel meer nodig, maar wel een (schotel)antenne. Met het satellietsignaal kun je vaak de meeste zenders ontvangen, ook is de beeldkwaliteit het hoogst van alle mogelijkheden voor digitale tv.
  • IP-TV (Internet Protocol TeleVision) : digitale televisie via ADSL/glasvezel. Met behulp van deze aansluiting kun je digitale tv kijken via je internetverbinding. Bij deze mogelijkheid wordt de decoder voor het doorsturen van signalen vaak een 'settop-box' genoemd.

De bovengenoemde mogelijkheden om digitale televisie te ontvangen bieden ieder voor- en nadelen. Zo is een kabelaansluiting in de meeste huishoudens al aanwezig, waardoor het makkelijk is om over te stappen naar digitale televisie. Met een signaal via de satelliet heb je echter vaak de meeste zenders, maar via de ether zijn de kosten meestal het laagst. De beste mogelijkheid voor digitale televisie is hierdoor afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en mogelijkheden.

 Schema tv-ontvanger Heb ik een tv-ontvanger nodig?

Voordat je een tv-ontvanger gaat kopen is het verstandig om na te gaan of de decoder al wordt meegeleverd bij het abonnement dat je hebt gekozen. Bij een aantal aanbieders van digitale televisie krijg je de decoder namelijk in bruikleen (UPC, KPN interactive en Tele2). Bij CanalDigitaal en KPN Digitenne kun je zelf beslissen of je een decoder wilt kopen of wilt lenen. Tenslotte kun je bij Ziggo, Delta en Caiway zelf je decoder kiezen, zolang deze geautoriseerd is door de aanbieder van je abonnement.

Een andere mogeljikheid is dat je televisie al over een ingebouwde tv-ontvanger beschikt. Veel televisies beschikken tegenwoordig over een ingebouwde ontvanger voor DVB-C en DVB-T. Het voordeel hiervan is dat je geen extra kastje bij je televisie nodig hebt. Om het digitale signaal te ontvangen heb je dan wel een smartcard nodig. Op deze smartcard staan gegevens over je abonnement. Bekijk dus eerst of je daadwerkelijk een decoder nodig hebt.

HD tv-ontvanger

Tegenwoordig kunnen steeds meer decoders een HD-signaal (High Definition) doorgeven. Het aantal HD-zenders is nog beperkt, maar dit wordt steeds verder uitgebreid. Wanneer je HD-beeld wilt ontvangen is het verstandig om na te gaan of de tv-ontvanger geschikt is om HD-signalen door te sturen naar je televisie. Om HD-beeld te kunnen bekijken, moet ook je televisie geschikt zijn om HD-beeld weer te kunnen geven. Wanneer je tv hier niet voor geschikt is, kun je kiezen voor een goedkopere tv-ontvanger.

Aansluitingen

Een tv-ontvanger is op meerdere manieren aan te sluiten op je televisie. Meestal verloopt dit via een scart-kabel. Vaak beschikt de tv-ontvanger over twee scart-aansluitingen, zodat je naast je televisie bijvoorbeeld ook nog een recorder aan kunt sluiten. Naast de scart-aansluiting is het ook mogelijk om een tv-ontvanger met een HDMI-aansluiting te kiezen. Over het algemeen is de kwaliteit van het beeld en geluid met deze aansluiting beter vergeleken met een scart-aansluiting. Het is meestal niet nodig om de ontvanger in te stellen, dit gebeurt vaak vanzelf.

Extra functies van een tv-ontvanger

Elektronische Programma GidsTv-ontvangers kunnen beschikken over een aantal extra functies. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat de tv-ontvanger onderdeel is van een netwerk, waardoor je deze kunt configureren met andere tv-ontvangers.  De meeste tv-ontvangers beschikken tegenwoordig ook over een Elektronische Programma Gids (EPG). Dit is een gids waarin informatie over televisieprogramma’s en uitzendtijden wordt weergegeven.

Naast deze functies beschikken sommige tv-ontvangers over de mogelijkheid om programma’s op te nemen op een harde schijf. Deze tv-ontvangers worden ook wel Personal Video Recorder (PVR) genoemd. Een PVR bevat een ingebouwde harde schijf waar programma’s op kunnen worden opgeslagen en waarmee je opnames kunt beheren. Ook is het mogelijk om met behulp van een PVR programma’s te pauzeren om later weer verder te kijken. Deze functie wordt ook wel ‘timeshift’ genoemd. 

Over het algemeen wordt een tv-ontvanger met een afstandsbediening geleverd. Hiermee kun je de tv-ontvanger aansturen. Wanneer je één afstandsbediening wilt gebruiken om al je apparaten aan te sturen, dan kun je kiezen voor een universele afstandsbediening

Kosten van een decoder en koopadvies

De prijzen voor tv-ontvangers lopen erg uiteen. Zo zijn er al tv-ontvangers vanaf ongeveer 30 euro, maar dit kan oplopen tot ruim 300 euro, afhankelijk van de specificaties. Wanneer de ontvanger bijvoorbeeld ook over een interne harde schijf beschikt, zal deze over het algemeen duurder zijn dan een simpele decoder. Doorgaans kan wel gesteld worden dat hoe duurder de ontvanger is, hoe meer functies deze biedt. Ook is de prijs van tv-ontvangers vaak een goede indicator voor de kwaliteit ervan. Zo zijn de TV ontvangers van Humax vrij duur, maar presteren daarentegen wel erg goed.

TwitterFacebookGoogle+
Populaire shops
Advertentie