Tips en advies bij het kopen van een versterker

Een versterker wordt vaak gezien als het centrale onderdeel van een audio-installatie. Wil je een versterker gaan kopen, lees dan eerst de onderstaande tekst eens door. Zorg ervoor dat je weet over welke mogelijkheden en functionaliteiten je versterker uiteindelijk moet beschikken en hoeveel je hier aan wilt uitgeven.

In het onderstaande overzicht worden de belangrijkste aandachtspunten van versterkers besproken, zodat je met behulp van deze informatie een keuze kunt maken tussen de verschillende versterkers.

Pioneer Versterker Functies van een versterker

Een versterker zorgt er onder andere voor dat geluidssignalen doorgegeven worden naar de luidsprekers. Deze geluidssignalen kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn van je DVD-speler of cd-speler.

Er zijn verschillende soorten versterkers, waaronder versterkers voor thuisbioscopen, radioversterkers, digitale versterkers en voor- of eindversterkers. Voorversterkers verzorgen bijvoorbeeld voor de keuze van de signaalbron en de volume- en klankregeling. Eindversterkers moeten daarentegen het vermogen voor de luidsprekers leveren. De belangrijkste kenmerken van versterkers worden hieronder besproken. 

Frequentiebereik

Het frequentiebereik geeft de laagste en hoogste frequentie van een versterker aan. Over het algemeen kunnen frequenties van 20 Hz tot 20 kHz door mensen worden waargenomen. Het is dus belangrijk dat een versterker in ieder geval deze frequenties kan weergeven.

Ondanks dat frequenties onder de 20 Hz niet gehoord, maar wel gevoeld kunnen worden, versterken sommige versterkers al frequenties vanaf 2 Hz. Over het algemeen kan worden gesteld; hoe hoger het frequentiebereik, hoe realistischer het geluid overkomt. Het frequentiebereik wordt ook wel aangegeven met de term bandbreedte.

Harmonische vervorming

De harmonische vervorming van een versterker geeft aan in hoeverre het uitgezonden signaal van het oorspronkelijke signaal verschilt. Deze vervorming wordt aangeduid met een percentage. Hoe lager dit percentage, hoe zuiverder het oorspronkelijke geluid wordt doorgegeven. Om geen vervorming waar te nemen moet de vervorming minder zijn dan 0.1 % over het hele frequentie bereik. De harmonische vervorming wordt ook wel aangeduid met THD (Total Harmonic Distorsion).

Vervorming van het geluid: signaal-ruisverhouding

De signaal/ruis-verhouding (S/N) geeft aan in hoeverre de versterker een ruis toevoegt aan het originele signaal. Deze verhouding wordt gemeten in decibel. Een signaal-ruisverhouding van 60dB is bijvoorbeeld slechts zacht te horen. Wanneer de verhouding hoger is dan 90dB, is het aannemelijk dat je weinig van de ruis zult merken. Veel versterkers, ook de goedkopere versterkers, zijn tegenwoordig al van een hoge kwaliteit, waardoor de ruis bijna niet meer waar te nemen is. 

Kanaalscheiding en overspraak

De kanaalscheiding van een versterker geeft aan in hoeverre het geluid gescheiden wordt tussen het linker en rechter kanaal, of tussen meerdere kanalen (zoals bij een surround systeem). De waarde van de kanaalscheiding wordt weergegeven in decibel (dB). Wanneer een kanaalscheiding bijvoorbeeld 60dB is, dan geeft dit aan dat wanneer een signaal op het linkerkanaal 0dB is, het signaal bij het rechterkanaal niet hoger meetbaar zal zijn dan –60dB. Over het algemeen moet de kanaalscheiding beter zijn dan 80 dB.

Uitgangsvermogen van een versteker

Het uitgangsvermogen van een versterker geeft aan met welk vermogen een signaal wordt verstuurd naar je luidsprekers. Dit vermogen wordt gemeten in Watt. Hoe hoger het aantal Watt, hoe harder het geluid gezet kan worden zonder dat het vervormd wordt. Het kan voorkomen dat het vermogen gemeten wordt in andere eenheden. Eén van die eenheden is RMS (Root Main Square). RMS geeft het gemiddelde vermogen van de versterker weer. In principe is dit de meest zware test en hierdoor het meest betrouwbaar. Het is dus verstandig om tijdens je aankoop op te letten op welke manier het uitgangsvermogen gemeten is.

Verschillende soorten aansluitingen van verstekers

Aansluitmogelijkheden Yamaha versterkerEen versterker kan over verschillende aansluitingsmogelijkheden beschikken. Wil je je versterker combineren met, of aansluiten op andere apparaten, dan is het handig om eerst te kijken of het mogelijk is om deze apparaten aan je versterker te koppelen. Kijk hiervoor bijvoorbeeld naar het aantal analoge in- en uitgangen. De ingangen zijn geschikt om bijvoorbeeld de versteker aan je televisie of computer te koppelen, de uitgangen zijn geschikt om bijvoorbeeld een recorder op aan te sluiten.Wanneer je al over luidsprekers beschikt is het belangrijk om na te kijken of de versterker geschikt is voor de luidsprekers en of deze over voldoende capaciteit beschikt.

Koopadvies en prijzen van versterkers

Versterkers zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 125 euro. Het is echter lastig om een versterker op basis van de specificaties te kiezen, aangezien het beste geluid afhankelijk is van je persoonlijke voorkeuren. Om een goede keuze te maken is het verstandig om een aantal versterkers te vergelijken en om ervaringen van andere gebruikers te bekijken. Op basis hiervan kun je vervolgens bepalen wat je het belangrijkst vindt aan een versterker.

Met name versterkers van Pioneer staan bekend om de goede en zuivere geluidskwaliteit. Deze versterkers leveren goed gecontroleerd geluid en zijn gemakkelijk in te stellen. Naast Pioneer, levert ook Yamaha krachtige en gecontroleerde geluidssystemen. Andere bekende merken van versterkers zijn Sony, Kenwood en Philips. Om versterkers en bijbehorende specificaties vergelijken kijk je op Prijsvergelijk.nl. 

TwitterFacebookGoogle+
Populaire shops
CoolsoundMediaMarktBax-shop
Advertentie