Tips en advies bij het kopen van een videocamera

Videocamera's hebben de laatste jaren vele technologische ontwikkelingen doorgemaakt. Door de verschillende soorten videocamera's en de vele mogelijkheden kan het lastig zijn om een keuze te maken voor een nieuwe camera. Waar je op moet letten tijdens het kopen van een videocamera hangt echter af van verschillende factoren, bijvoorbeeld in welke situatie je de videocamera voornamelijk wilt gebruiken. Om een keuze te kunnen maken tussen de verschillende videocamera's, heeft Prijsvergelijk het onderstaande overzicht met aandachtspunten voor je samengesteld.

Verschillende soorten videocamera’s

Camcorder horizontaal opgebouwdHandcamera’s; verticaal en horizontaal
Hieronder vallen de kleinere typen videocamera’s. Deze videocamera’s zijn geschikt om beelden mee op te nemen die niet gemonteerd hoeven te worden. Aangezien deze camera's erg klein zijn, is het lastiger om deze videocamera’s stil te houden. Bekijk daarom of de videocamera over beeldstabilisatie beschikt. Deze functie zorgt ervoor dat trillingen en bewegingen tijdens het opnemen gestabiliseerd worden.

Verticale videorecorders worden in de hoogte opgebouwd. Horizontale videorecorders zijn opgebouwd in de breedte en de meest verkochte variant. Beide typen beschikken over het algemeen over dezelfde functies, alleen het design is Semiprofessionele camera Canonverschillend.

Semiprofessionele camcorder
Deze camera’s zijn groter en zwaarder en beschikken over uitgebreide functies en mogelijkheden, in vergelijking met handcamera's. Het is alleen aan te raden om voor een professionelere camera te kiezen wanneer je ook daadwerkelijk met de verschillende functies overweg kunt.

Opnameformaten om beelden op te slaan

MiniDV
MiniDV is al voor lange tijd de meest populaire opslagmogelijkheid. Dit opslagmedium, in de vorm van cassettes, biedt zeer hoge beeldkwaliteit, maar de opslagcapaciteit is beperkt en bedraagt maar ongeveer één uur. Wanneer je je opnamen op televisie wilt bekijken, moet je deze eerst overzetten op een DVD.

DVD
Om beelden meteen op de televisie te kunnen bekijken werd mini DVD-R ontwikkeld. Niet alle dvd-formaten zijn rechtstreeks af te lezen in een dvd-speler. Bekijk dus voor aankoop welke afspeelformaten je dvd-speler ondersteunt. Een nadeel van dit opslagmedium is de kleine opslagcapaciteit.

Harde schijf
Een videocamera met een harde schijf beschikt over een intern geheugen, wat kan oplopen tot wel 160Gb. Door de hoge opslagcapaciteit kun je meerdere uren aan opnames maken. Een nadeel van een videocamera met een harde schijf is dat de accu snel leeg gaat. Ook worden de beelden vaak gecomprimeerd, waardoor kwaliteitsverlies kan optreden.

Geheugenkaarten VideocameraGeheugenkaarten
Geheugenkaarten worden momenteel voornamelijk gebruikt om foto’s op te slaan. Doordat de capaciteit van deze geheugenkaarten steeds groter wordt, worden deze ook vaker gebruikt om video’s mee op te slaan. Een voordeel van een camera met een geheugenkaart is dat deze over het algemeen zeer compact is. Aangezien er nog relatief weinig camera’s met geheugenkaarten worden geproduceerd zijn deze camera’s duurder dan de gemiddelde videocamera.

HDV
Met een HDV-camera is het mogelijk om in HD (High Definition) op te nemen. Steeds meer camera's kunnen tegenwoordig opnamen maken in HD. De beeldkwaliteit van HD-opnamen is erg hoog en zeer geschikt om op HD-tv’s te bekijken. Ook de geluidskwaliteit van dit opslagformaat is erg hoog.

Beeldkwaliteit van opgenomen beelden

De beeldkwaliteit die een videocamera produceert hangt af van meerdere factoren, maar wordt voornamelijk bepaald door de lens en het type beeldsensor. Er bestaan twee veel voorkomende beeldsensoren, de CCD-chip (Charge Coupled Device) en de CMOS chip. Over het algemeen beschikken duurdere videocamera’s over een CCD-chip en goedkopere videocamera’s over een CMOS chip. Des te meer pixels (beeldpunten) de chip bevat, des te hoger de kwaliteit van het beeld. Naast de lens en chip is de beeldkwaliteit ook afhankelijk van de manier van opslaan van de opnamen: 

  • Ultra Fine (XP): de hoogste kwaliteit, kortste opnameduur.
  • Fine (SP): goede kwaliteit, gemiddelde opnameduur.
  • Normaal (LP): standaard met een gemiddelde kwaliteit, lange opnameduur.
  • Eco/LongPlay (EP): de laagste kwaliteit, maximale opnameduur (tot circa 37 uur bij een 40 Gb-schijf).

Aansluitingen

HDMI kabel videocamera De meest gangbare aansluitingen van videocamera’s zijn USB en firewire. Met beide aansluitingen is de  videocamera aan te sluiten op een computer. Tegenwoordig beschikken de meeste videocamera’s over een USB- of HDMI aansluiting. Hiernaast bieden de meeste camera’s ook nog een extra video- of composietuitgang om beelden direct op je televisie af te spelen.

Lichtgevoeligheid

De lichtgevoeligheid van een videocamera wordt weergegeven in ‘LUX’ en duidt aan hoe gevoelig de chip van de camera is voor licht. Hoe hoger de LUX-waarde, hoe meer licht een camera nodig heeft om beeld weer te kunnen geven. Een camera met een lage LUX-waarde zorgt dus voor goede beelden in slechte lichtomstandigheden.

Canon videocamera met LCD scherm LCD-scherm 

De meeste videocamera’s beschikken tegenwoordig over een LCD-scherm. Met behulp van dit scherm kun je je opgenomen beelden meteen bekijken. Een nadeel is dat het scherm vaak lastig te bekijken is wanneer er (zon)licht op valt. Hierdoor zijn sommige camera’s nog uitgerust met een traditionele zoeker, waar je doorheen kunt kijken om te filmen. 

Koopadvies voor videocamera's

De prijzen van videocamera’s zijn afhankelijk van de specificaties en de soort camera. Zo zijn er al videocamera’s vanaf 70 euro te verkrijgen, maar prijzen van (semi)-professionele camera’s kunnen oplopen tot ruim 7000 euro. Semiprofessionele camera's worden voornamelijk ontwikkeld door Sony en Canon.

Er bestaat over het algemeen echter weinig verschil tussen de standaard beeldkwaliteit van een camera van 200 euro en een camera van 400 euro. De verschillen zijn voornamelijk terug te vinden in de extra mogelijkheden die de videocamera's bieden. Zo beschikken duurdere camera's vaak over meer creatieve opties en verbindingsmogelijkheden. Bedenk dus eerst welke mogelijkheden je uiteindelijk wilt gebruiken en baseer je keuze hier op.

Met name videocamera's van Canon en Sony staan bekend om de goede beeldkwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Alle instellingen van deze camera's zijn in bijna alle gevallen aan te passen aan je eigen wensen. De prijs/kwaliteits-verhouding van deze merken is dan ook het beste binnen de markt voor videocamera's. Andere bekende merken van videocamera’s zijn Panasonic, JVC en Samsung

TwitterFacebookGoogle+
Populaire shops
FokaFoto DeVakmanCameraland
Advertentie