Tips en advies bij het kopen van een webcam

Webcams worden gebruikt om bijvoorbeeld videogesprekken te voeren via je computer, of om een videoboodschap op te nemen. Webcams worden vrijwel altijd in combinatie met een computer gebruikt. Er zijn veel merken mogelijkheden en merken die webcams op de markt brengen. Om een keuze te maken tussen de verschillende webcams, heeft Prijsvergelijk de belangrijkste specificaties van webcams voor je op een rijtje gezet.

Logitech webcam voor laptopSoorten webcams

Er zijn verschillende soorten webcams. Het belangrijkste verschil is of de webcam in de laptop of computer verwerkt is, of dat deze los van de computer te plaatsen is. Deze aparte webcams zijn vaak groter en bieden soms meerdere functies in vergelijking met geïntegreerde webcams. Een aantal webcams zijn speciaal ontworpen voor laptops en notebooks.

De meeste webcams zijn aan te sluiten met een USB-kabel en zijn na het instelleren van de bijbehorende software binnen enkele minuten te gebruiken. Dit wordt ook wel ‘plug and play’ genoemd.

Resolutie: hoe scherp is het beeld?

Webcams maken gebruik van een beeldsensor, deze sensor bepaalt voor een groot deel hoe scherp het weergegeven beeld is. Er bestaan drie veel voorkomende beeldsensoren; CMOS, CCD en VGA, waarbij VGA het meest voorkomend is.
HD-webcam LogitechOok de resolutie van het scherm bepaalt voor een groot deel hoe scherp het weergegeven beeld is. Het beeld is namelijk opgebouwd uit verschillende beeldpunten, ook wel pixels genoemd. Hierbij geldt; hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. Bij webcams geldt een absolute minimum resolutie van 640x480 pixels (VGA standaardindeling scherm) voldoende is voor video-weergave. Er zijn echter ook webcams met een resolutie van 1280x1024 of 1280x720 pixels (HD) verkrijgbaar. Steeds meer webcams kunnen tegenwoordig dan ook HD-beeld weergegeven. Dit is echter overbodig wanneer je de webcam alleen voor simpele videogesprekken gebruikt en geen foto’s met je webcam maakt.

Wanneer je ook foto's wilt maken met de webcam, dan is het verstandig om de camera-resolutie te bekijken. Deze resolutie wordt vaak weergegeven in het aantal megapixels. Een webcam met minimaal 1.3 megapixels is het meest voorkomend voor een webcam.

Aantal beelden per seconde

Het beeld van een webcam wordt een aantal keer per seconde ververst, om het beeld zo duidelijk mogelijk weer te geven. Hoe vaak dit beeld per seconde ververst wordt, wordt aangegeven met de term ‘frames per seconde’ (fps) of digitale videosnelheid. Hoe vaker het beeld per seconde wordt ververst, hoe vloeiender het beeld is. Een webcam met 30fps is voldoende voor een stabiele weergave van het beeld, bijvoorbeeld tijdens Skype-gesprekken. Ook bij veel goedkope webcams wordt het beeld minstens 30 maal per seconde ververst, wat voldoende is voor vloeiend beeld.

Om zo duidelijk mogelijk beeld te kunnen leveren, moet de omgeving van de webcam licht zijn. Wanneer het te donker is wordt het beeld vaak donker en onduidelijk. Sommige webcams beschikken daarom over een lampje. Dit is handig wanneer je de webcam in een donkere ruimte wilt gebruiken.

Geluid van de webcam

De meeste webcams hebben een ingebouwde microfoon, waardoor je kunt spreken. Je moet echter vaak dichtbij de webcam zitten om je duidelijk verstaanbaar te maken. Wanneer dit niet lukt, is het eventueel ook mogelijk om een externe microfoon aan te sluiten, of een headset te gebruiken.

Trust Breedbeeld webcam met LED-lampjeNieuwe technieken van webcams

Sommige webcams bieden naast het weergeven van beeld nog een aantal extra opties:

Face tracking (gezichtsfocus): een webcam met face tracking volgt je gezicht, wanneer je beweegt. Deze functie zorgt er dus voor dat je gezicht in beeld blijft wanneer je beweegt. Face-tracking is meestal via bepaalde software te besturen. Deze functie komt vaak voor bij breedbeeld-webcams, waardoor je gemakkelijker met meerdere mensen tegelijk kunt communiceren, bijvoorbeeld tijdens vergaderingen. 

Panfunctie: zorgt ervoor dat de webcam horizontaal kan bewegen, waardoor de webcam een groter bereik heeft. Ook zijn er steeds meer webcams met breedbeeld, waardoor je een groter bereik hebt. Wil je dat je webcam ook verticaal op en neer kan bewegen, kies dan voor een camera die ook over een tilt/(kantel)functie beschikt. 

Zoomfunctie: de zoomfunctie is geschikt om bepaalde delen van het beeld dichterbij te halen. Het beeld wordt echter vaak softwarematig dichterbij gehaald, waardoor de beeldkwaliteit vaak achteruit gaat en het beeld minder scherp wordt weergegeven. 

Fixed focus: door middel van deze functie wordt het beeld midden in beeld scherp weergegeven. De achtergrond wordt wazig weergegeven. 

Bewegingssensoren: sommige webcams hebben bewegingssensoren, waardoor ze automatisch ingeschakeld kunnen worden wanneer bewegingen waargenomen worden. Deze functie komt echter voornamelijk voor bij camera’s die gebruikt worden voor beveiliging. Hier is dan ook speciale software voor nodig.

Koopadvies voor een webcam

Het aanschaffen van een webcam hoeft niet erg duur te zijn. Webcams zijn namelijk verkrijgbaar vanaf ongeveer 13 euro, maar prijzen kunnen oplopen tot ruim 100 euro. Wanneer je een webcam zoekt met meerdere functies, zoals fixed focus of facetracking, zul je wat meer kwijt zijn. Webcams van Trust zijn binnen bijna alle prijscategorieën verkrijgbaar en staan bekend om de goede kwaliteit. Hiernaast worden webcams van Logitech vaak positief beoordeeld, onder andere vanwege de goede beeldkwaliteit. Andere merken van webcams zijn; Canon, Creative Labs, Panasonic, Philips, Sony en Sweex.

Advertentie