Tips en advies bij het kopen van een blender

Een blender is een handig apparaat waarmee je diverse ingrediënten gemakkelijk kunt mixen, pureren of mengen. Je kunt met een blender bijvoorbeeld smoothies maken of sausjes mixen. Dit kan echter op veel verschillende manieren en met behulp van verschillende (snelheids)standen. Wanneer je een nieuwe blender wilt kopen, kan het lastig zijn om een keuze te maken tussen de verschillende mogelijkheden. Prijsvergelijk heeft daarom de specificaties en mogelijkheden van blenders voor je op een rijtje gezet.

Verschillende standen

Goedkope blenders beschikken vaak over een aantal basisfuncties. Zo zijn de meeste blenders uitgerust met een aantal (snelheids)standen. Er bestaan echter ook veel blenders met extra standen die speciaal geschikt zijn voor bepaalde ingrediënten. Een aantal van deze extra standen wordt hieronder uitgelegd:

Sapjes maken met de blenderIce-crush functie: sommigge blenders zijn uitgerust met een functie om ijs of ijsblokjes the crushen. Soms zijn blenders met een hoger wattage hiervoor ook geschikt, maar het is verstandiger om te kiezen voor een blender die over deze specifieke functie beschikt.

Pulsestand: De pulsestand van een blender zorgt er voor dat de blender op de hoogste stand werkt, zolang je de knop ingedrukt houdt. Je kunt de pulse-knop bijvoorbeeld een aantal keer achter elkaar indrukken om de grotere ingrediënten kleiner te maken of om ingrediënten kort, maar goed te mixen.

Tapje en een filter voor helder sap: Wanneer je voornamelijk sapjes of smoothies wilt maken met de blender, dan is het handig om een blender met een tapkraantje te kiezen. In sommige gevallen kun je de gemaakte sapjes eerst filteren, voordat je deze inschenkt. Bekijk dus eerst over welke standen en extra mogelijkheden de blender beschikt.

Mengbeker, glas of plastic?

De mengbeker van goedkopere blenders is vaak van plastic. Wil je echter ijsblokjes of andere hardere ingrediënten mixen, dan is het verstandiger om te kiezen voor een blender met een glazen mengbeker. Ook is een glazen mengkom duurzamer in vergelijking met een plastic mengkom.

Inhoud: de inhoud van mengbekers varieert van ongeveer 0,6 tot 2 liter. De maximale inhoud van de mengbeker zal in realiteit echter iets lager liggen dan de opgegeven inhoud. Wanneer de mengbeker namelijk volledig gevuld is, zal het lastig zijn om de ingrediënten te mixen. Sommige deksels van mengbekers zijn voorzien van een vulopening, waardoor je ingrediënten veilig kunt invoeren. Ook is het via deze opening mogelijk om tijdens gebruik extra ingrediënten toe te voegen.

Maataanduiding: bekijk voordat je een blender gaat kopen ook of er een inhoudsverdeling op de maatbeker staat. Dit is handig wanneer je een bepaalde hoeveelheid moet toevoegen, of om na te kijken hoeveel sap of andere ingrediënten er in de mengkan zitten.

Vermogen van de blender

Het vermogen van een blender wordt aangegeven met het aantal Watt (W). Het aantal Watt van blenders varieert van 230 tot ongeveer 850 Watt. Blenders van Philips beschikken bijvoorbeeld vaak over wattage van minimaal 600 Watt. Een blender met een hoger vermogen is in staat om ingrediënten makkelijker en sneller te mengen. Het wordt aangereden om een blender met een wattage van minimaal 500 Watt te kiezen. 

Messen van de blenderBlender veilig gebruiken

Aangezien een blender gebruik maakt van verschillende scherpe messen, is het belangrijk dat deze veilig gebruikt kan worden. Er zijn daarom een aantal beveiligingen voor blenders ontwikkeld. Zo is het bij de meeste blender niet mogelijk om deze in te schakelen wanneer het deksel van de mengbeker niet op de beker geplaatst is. Ook wanneer de mengbeker niet goed geplaatst is op de houder, zal de blender niet in te schakelen zijn. 

Reiniging van de blender

Controleer voordat je een blender gaat kopen, hoe je de onderdelen van de blender kunt reinigen. Sommige onderdelen zijn namelijk uitneembaar en vaatwasserbestendig, maar dit is niet bij alle merken en materialen mogelijk. Het is voornamelijk handig wanneer je de messen van de blender kunt verwijderen. Op deze manier kun je zowel de beker als de messen zorgvuldig schoonmaken. Bekijk ook van welk materiaal de messen van de blender zijn gemaakt. Roestvrij stalen messen gaan langer mee in vergelijking met messen die Blendergemaakt zijn van andere materialen.

Koopadvies voor een blender

Er zijn veel merken die blenders op de markt brengen. De prijzen van blenders variëren van ongeveer 25 tot ruim 200 euro. De prijs van een blender wordt voor een groot deel bepaald door het vermogen en de verschillende standen. Ben je op zoek naar een blender voor het verwerken van veel verschillende soorten ingrediënten, kies dan voor een blender met een hoog vermogen. Wanneer je bijvoorbeeld ook ijsblokjes wilt kunnen crushen, dan is het verstandig om voor een blender met een glazen mengkom te kiezen. Blenders van onder andere Philips en Inventum worden vaak geleverd met een glazen kan. Andere merken van blenders zijn Bestron, Kenwood, Princess, Severin en Braun.

Advertentie