Tips en advies bij het kopen van een digitale fotolijst

In plaats van traditionele fotolijstjes zijn digitale fotolijstjes momenteel steeds meer in opkomst. Je hoeft met een digitaal fotolijstje niet meer te kiezen welke foto je wilt tonen, maar kunt meerdere foto’s achter elkaar bekijken in een diavoorstelling. Digitale fotolijstjes bieden tegenwoordig steeds meer mogelijkheden. Om het juiste fotolijstje te kiezen kun je de onderstaande informatie eerst eens raadplegen.

Formaat

Net als gewone fotolijsten bestaan er digitale fotolijsten in allerlei soorten en maten. De meeste voorkomende maat van fotolijstjes ligt tussen de 7 en 10,4 inch (18 tot 26cm). Er zijn hiernaast ook minifotolijstjes (5 tot 10 cm) en fotosleutelhangers verkrijgbaar (2,5 tot 3 cm). 

FotosleutelhangerDe meeste digitale fotolijstjes zijn zowel horizontaal als verticaal te plaatsen. De foto’s worden dan vaak automatisch geroteerd, zodat deze op de juiste manier worden weergegeven. Hiernaast bieden sommige digitale lijstjes de mogelijkheid om ze aan de muur te bevestigen. 

Ook de kijkhoek van een fotolijstje verschilt. Zo is de kijkhoek van duurdere fotolijstjes vaak groter dan die van goedkopere fotolijstjes. Een grotere kijkhoek betekent dat het scherm vanuit meerdere hoeken goed zichtbaar blijft. Een horizontale en verticale kijkhoek van minstens 100 graden is aan te raden.

Wanneer je foto’s van een spiegelreflexcamera wilt tonen met een fotolijstje, let dan op de beeldverhouding van de foto’s. De beeldverhouding van een spiegelreflexcamera is vaak 3:2, terwijl de meeste digitale fotolijstjes een 4:3 of 16:9 verhouding hebben.

Scherm van digitale fotolijstje

De meeste digitaal fotolijstjes beschikken over een LCD-display. Ondanks dat het beeldscherm van digitale fotolijstjes vaak niet erg groot is, is het wel prettig wanneer het beeld scherp en helder is. De resolutie van het scherm bepaalt voor een groot deel hoe scherp het beeld is. Hierbij geldt; hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. Het optimale aantal pixels is echter wel afhankelijk van de grootte van het scherm. Wanneer je foto’s bijvoorbeeld een 4:3 verhouding hebben, en je een lijstje van 9 inch zoekt, wordt een resolutie van 800x600 pixels aangeraden. Wanneer je foto’s een 16:9 verhouding hebben, dan is een resolutie van 800x480 pixels geschikter. 
Digitale Fotolijst Sony
Naast het aantal pixels en de helderheid van het beeld, is ook het contrast van het scherm van belang. De contrastverhouding geeft aan hoe groot het verschil is tussen het lichtste en donkerste beeld wat het scherm kan weergeven. Hoe groter deze verhouding, hoe beter de kleuren van elkaar te onderscheiden zijn. De plek waar het fotolijstje geplaatst wordt is ook van belang. Wanneer je het fotolijstje op een lichte plek neerzet, kan het voorkomen dat het beeld lastig te zien is. Bekijk dus eerst of het glas van het fotolijstje ontspiegeld is.

Geheugen en foto’s overzetten

Sommige digitale fotolijsten beschikken over een intern geheugen. Een intern geheugen van 2Gb maakt het mogelijk om ongeveer 2000 foto’s van JPG formaat op te slaan. Een andere mogelijkheid om foto’s op het fotolijstje te plaatsen is via een geheugenkaart. Deze geheugenkaarten zijn direct in het fotolijstje te plaatsen. Naast geheugenkaarten worden foto’s ook vaak overgezet via een USB-kabel. 

Controleer voordat je een digitaal fotolijstje gaat kopen eerst welke bestandsformaten allemaal ondersteund worden en hoe deze overgezet kunnen worden naar het fotolijstje. Een veel voorkomend fotoformaat is JPEG, dit formaat wordt door vrijwel alle fotolijstjes ondersteund. 

Extra functies van een digitaal fotolijstje

Sommige fotolijstjes kunnen naast het weergeven van foto’s, ook muziek afspelen en video’s weergeven. Zo is het mogelijk om achtergrondmuziek af te spelen, waarbij je het volume zelf in kunt stellen. Ook de doorloopsnelheidDigitale fotolijst met afstandsbediening van de foto’s is hierbij vaak zelf in te stellen. 

De foto’s die worden getoond zijn vaak in een diavoorstelling te plaatsen. Bij duurdere lijstjes wordt het formaat van foto’s dan automatisch aangepast om ze zo goed mogelijk weer te kunnen geven. Ook kunnen sommige fotolijstjes meerdere foto’s tegelijk weergeven met behulp van de collage-functie. 

Sommige lijstjes zijn te bedienen met een bijgeleverde afstands-bediening. Het is hiermee soms ook mogelijk om een timer in te stellen, zodat het fotolijstje op het door jou gekozen moment aan en uit gaat.

Koopadvies voor een fotolijstje

Digitale fotolijstjes zijn al vanaf ongeveer 15 euro te verkrijgen. Dit zijn echter vaak simpele fotolijstjes; kleinere formaten met een lage beeldkwaliteit en een gering aantal functies. Vanaf 50 euro zijn fotolijstjes met een betere beeldkwaliteit verkrijgbaar. Ook beschikken deze lijstjes vaak over meer mogelijkheden, zoals het kantelen en inzoomen van foto’s Vormgeving Fotolijstje Sonyen beschikken ze over een intern geheugen.

Wanneer je op zoek bent naar een fotolijstje met een goede beeldkwaliteit, dan zijn fotolijstjes van de merken Kodak, Philips en Samsung goed geschikt. Fotolijstjes van Samsung en Sony staan tevens bekend om hun mooie vormgeving en afwerking. Wanneer je op zoek bent naar een goedkoper fotolijstje, dan kun je de lijstjes van Sweex eens bekijken. Een aantal andere merken van digitale lijstjes zijn Lenco, Salora en Akai.

TwitterFacebookGoogle+
Populaire shops
Advertentie