Tips en advies bij het kopen van een fornuis

Een fornuis bestaat uit een combinatie van een kookplaat en een oven en is te verkrijgen in vele soorten en formaten. Aangezien er veel verschillende typen en combinaties van kookplaten en ovens mogelijk zijn, zet Prijsvergelijk hieronder de belangrijkste specificaties van een fornuis voor je op een rijtje.

Verschillende soorten kookplaten

Elektrische kookplaat
Een elektrische kookplaat werd traditioneel het meest gebruikt. Warmte wordt hierbij gecreëerd door een elektrische spiraal onder de kookplaat. Een nadeel van deze manier is dat de pitten traag reageren en langzaam opwarmen en afkoelen. Ook verbruikt een elektrische kookplaat veel stroom. Wel zijn deze kookplaten relatief goedkoop om aan te schaffen.

Halogeen KookplaatHalogeen kookplaat
Bij een halogeen kookplaat wordt de kookplaat verwarmd door middel van infraroodstraling. De kookplaat warmt redelijk snel op, maar koelt langzaam af. Ook is de levensduur van deze kookplaat korter dan de eerder genoemde mogelijkheden, waardoor deze kookplaten weinig voorkomen. Tegenwoordig worden voornamelijk keramische- en inductiekookplaten gebruikt, mede door de mogelijkheden en de ontwikkelingen op het gebied van veiligheid.
Om het gebruik van kookplaten veiliger te maken worden er steeds meer beveiligingen ontwikkeld, zoals kindersloten en panherkenning. Ook geven veel kookplaten tegenwoordig aan welke kookzones of pitten nog warmte af geven na gebruik. 

Keramische kookplaat
Een keramische kookplaat werkt voor een groot deel hetzelfde als een elektrische kookplaat. Het enige verschil is dat de kookzones bedekt zijn met een glasplaat. Op deze plaat staan de kookzones aangegeven. Een nadeel van deze warmtebron is dat ook een keramische kookplaat relatief langzaam opwarmt en afkoelt. Doordat de plaat glad is, is deze wel makkelijk schoon te houden.

Inductie kookplaat
Inductie Kookplaat BauknechtEen inductiekookplaat is snel, hygiënisch en heeft vaak een mooie vormgeving. De kookplaat produceert warmte door middel van een magnetisch veld. Met behulp van dit elektromagnetische veld wordt een pan warm wanneer deze op de plaat geplaatst wordt. Een voordeel hiervan is dat de plaat zelf niet erg warm wordt, waardoor er weinig energie verloren gaat.

Een aandachtspunt is dat voor deze warmtebron speciale pannen nodig zijn. In sommige gevallen is het type fornuis dus bepalend voor welke pannen je kunt gebruiken. Bekijk hiervoor tijdens het aanschaffen van pannen voor welke warmtebron de pannen geschikt zijn.

Koken op gas

Een voordeel van koken op gas is dat de warmte goed te reguleren is. Ook kunnen vrijwel alle pannen gebruikt worden wanneer je kookt met gas. Hier staat tegenover dat een gaskookplaat lastig schoon te maken is, aangezien de plaat niet vlak is.Koken met gas brengt ook een aantal risico’s met zich mee. Er bestaan echter een aantal beveiligingen om het koken met behulp van gas zo veilig mogelijk te maken. Zo zijn de moderne gasfornuizen voorzien van een beveiliging die voorkomt dat de gastoevoer doorgaat wanneer de vlam uitgegaan is. Zo bestaat de mogelijkheid dat de gastoevoer dan automatisch afgesloten wordt. Hiernaast kan het ook zo zijn dat de gedoofde vlam automatisch weer ontstoken wordt met behulp van een automatische vonkontsteking. Wanneer dit niet lukt, wordt de gastoevoer alsnog automatisch afgesloten.

De oven van een fornuis

De oven van het fornuis kan gecombineerd worden met zowel een elektrische- als een gaskookplaat. Ook een oven kan over verschillende warmtebronnen beschikken, namelijk elektrisch, op gas of met stoom. Elektrische ovens zijn het meest voorkomend. Er zijn verschillende verwarmingsmethoden Fornuis met Ovenmogelijk:

  • Onder- en/of bovenwarmte: ovens met onder- en/of bovenwarmte zijn geschikt voor de traditionele manier van bakken en braden.
  • Hetelucht: deze ovens zijn altijd elektrische, waarbij verwarmde lucht door middel van een ventilator door de oven wordt verspreid. Hierdoor is de temperatuur overal in de oven gelijk. 
  • Grill: met deze stand kun je gerechten grillen of roosteren door middel van stralingswarmte. 

Mogelijkheden van de moderne oven

Moderne ovens zijn vaak uitgerust met vele mogelijkheden en functies.  Zo zorgt dubbele beglazing van de ovendeur bijvoorbeeld voor een betere isolatie van de warmte. De zogenoemde 'mantelkoeling' zorgt ervoor dat het apparaat rondom niet te warm wordt. Hierbij wordt ook vaak de ovendeur gekoeld, zodat je je hier niet aan kunt branden. Ook zijn steeds meer ovens uitgerust met elektronische programmaregeling. Met behulp van deze functie kun je het type gerecht en het gewicht hiervan ingeven, de oven berekent dan zelf de optimale bereidingswijze en onthoudt deze. Tenslotte zijn sommige ovens zelfreinigend, deze zijn te herkennen aan de benamingen pyrolytische zelfreiniging of ecoClean. 

Aangezien er veel extra opties en mogelijkheden bestaan is het verstandig om voor je aankoop te bedenken welke mogelijkheden je ook daadwerkelijk zult gebruiken. Wanneer je alle extra opties niet nodig hebt, kun je beter kiezen voor een goedkoper fornuis

Koopadvies voor een fornuis

Luxe Fonuis van BorettiWat het beste fornuis of de fijnste manier van koken is, is afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Ook lopen de prijzen tussen verschillende merken van fornuizen erg uiteen. Er zijn echter een aantal merken die bekend staan om hun vormgeving of kwaliteit. Zo staan fornuizen van Siemens, Miele en Bosch over het algemeen bekend om hun degelijke materialen en kwaliteit van de gebruikte materialen. Ook de levensduur van deze merken is over het algemeen zeer goed.

Naast deze merken, staan fornuizen van Smeg en Boretti voornamelijk bekend om hun vormgeving en mooie afwerking. Deze fornuizen zijn vaak erg luxe en uitgerust met meerdere pitten. Wanneer je op zoek bent naar goedkoop fornuis, is een fornuis van Inventum of Beko beter geschikt. Andere bekende merken van fornuizen zijn Bauknecht, AEG en Etna.

Advertentie