Tips en advies bij het kopen van een MP3-speler

Steeds meer mensen hebben tegenwoordig een MP3-speler. De meeste MP3-spelers zijn dan ook eenvoudig te gebruiken en makkelijk mee te nemen. Voordat je een nieuwe MP3-speler gaat kopen, zijn er echter een aantal dingen praktisch om te weten. Prijsvergelijk heeft daarom het onderstaande overzicht met informatie voor je opgesteld. Met behulp van deze informatie ben je in staat om uiteindelijk de juiste keuze voor een MP3-speler te maken.

Welk muziektype kan ik met de MP3-speler beluisteren?

Mp3 formaatOm te bepalen welke MP3-speler het best geschikt voor je is, is voornamelijk het muziekformaat van je muziek belangrijk. Het meest bekende muziekformaat is .mp3, hier komt ook de naam MP3-speler vandaan. De term MP3 staat voor “Mpeg-1 Audio Layer-3”. Met behulp van deze techniek worden grote muziek-bestanden omgezet in een kleiner bestandstype, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van het geluid.

Het muziekformaat .mp3 wordt logischerwijs door alle typen mp3-spelers ondersteund. Muziekbestanden zijn er echter in verschillende formaten. Dit zijn formaten zoals .wav of .wma. Deze formaten worden ondersteund door bepaalde types MP3-spelers, dus het is verstandig om dit voor je aankoop na te kijken.

Soort geheugen om muziek op te slaan

Een belangrijke beslissing die je moet maken heeft te maken met de grootte van het geheugen van de MP3-speler. Met andere woorden; hoeveel muziek wil je op je MP3-speler kunnen opslaan. De meeste MP3-spelers beschikken over een flash-geheugen of een (micro) harde schijf, waarbij de opslagcapaciteit kan verschillen. Het geheugen van een MP3 speler wordt aangeduid in Gigabyte (Gb).

Flashgeheugen
Het voordeel van het flashgeheugen is dat het compact is. De kleinste MP3-spelers beschikken meestal over flashgeheugen. Ook zijn MP3-spelers met flashgeheugen beter bestand tegen schokken. De opslagcapaciteit van een MP3-speler met flashgeheugen is meestal wel beperkter dan dat van een harde schijf. De opslagcapaciteit kan oplopen tot 16 Gb.

Harde schijf
Een MP3-speler met een harde schijf beschikt over het algemeen over een grotere opslagcapaciteit vergeleken met een MP3-speler met flashgeheugen. De opslagruimte van spelers met een harde schijf varieert van 8 GB tot ruim 160 GB. Een nadeel van een MP3-speler met een harde schijf is dat deze over het algemeen wat zwaarder groter van formaat is.

Mp3-speler om mee te sportenWaar en wanneer wil je de MP3-speler gebruiken?

Wanneer je een MP3-speler gaat kopen is het ook verstandig om te bepalen waar je de MP3-speler voor wilt gebruiken. MP3-spelers met flashgeheugen bevatten bijvoorbeeld weinig of geen bewegende delen en zijn daardoor beter geschikt om te gebruiken tijdens bijvoorbeeld fietsen of sporten. Ook zijn deze MP3-spelers vaak het meest compact en makkelijk mee te nemen. In tegenstelling tot MP3-spelers met flash geheugen zijn MP3-spelers met een harde schijf vaak groter en zwaarder. Ook bevatten ze bewegende delen waardoor ze minder geschikt zijn om makkelijk mee te nemen en mee te sporten. 

Extra functies van MP3-spelers

MP3 spelers zijn voornamelijk bedoeld voor het afspelen van muziek. Er zijn echter veel MP3-spelers met meerdere functies naast het afspelen van muziek. Een aantal veelvoorkomende extra functies van MP3-spelers wordt hieronder beschreven. 

Radio
Sommige MP3-spelers beschikken over een ingebouwde radio. Hierdoor heb je de mogelijkheid om radio te luisteren via je MP3-speler en om zenders in het geheugen op te slaan. Houd er echter wel rekening MP-4 speler met meerdere mogelijkhedenmee dat de geluidskwaliteit van radio op een mp3-speler vaak laag is.

Video
Naast de standaard muziektypen, zoals .mp3, bestaan er ook andere formaten, zoals bijvoorbeeld .mp4, .avi, en .mpg-bestanden. MP4 bestanden zijn niet af te spelen met een MP3-speler, hiervoor heb je een MP4-speler nodig. Een MP4-speler kan naast muziek ook video’s afspelen.

Voice-recording
Sommige MP3- of MP4-spelers beschikken over een microfoon. Met behulp van deze microfoon is het mogelijk om spraakopnames te maken. Deze functie wordt daarom ook wel ‘voicerecording’ genoemd. Meestal is de kwaliteit van de gemaakte opnames echter niet erg hoog.

Accessoires
De meeste MP3-spelers worden geleverd met standaard oordopjes. Natuurlijk zijn deze naar eigen wens aan te passen. Ook beschermhoesjes, docking-stations en luidsprekers kunnen worden gebruikt om je MP3-speler naar eigen wens aan te passen of uit te breiden.

Manier van opladen

Een laatste aandachtspunt is de manier waarop de MP3-speler van stroom voorzien wordt. Er zijn MP3-spelers die werken op een accu of batterijen. De meeste MP3-spelers worden geleverd met een ingebouwde oplaadbare accu. Deze accu is vaak op te laden via de USB-aansluiting van de MP3-speler, de mp3-speler laadt op zodra je deze op de USB-poort van je computer aansluit.  Een mogelijk nadeel van MP3-spelers met een ingebouwde accu is dat je deze niet zelf kunt vervangen.

Apple IpodI-Pod, de meest bekende MP3-speler

Eén van de meest bekende MP3-spelers is de I-pod van Apple. Deze MP3-speler is voornamelijk bekend door het design, gebruikersgemak en de vele mogelijkheden. De meeste MP3-spelers van Apple beschikken naast de functie voor het afspelen van muziek over vele andere functies, Zo beschikt de Apple iPod Touch over een camera en toegang tot internet.

 

Koopadvies MP3-spelers

De prijzen van MP3-spelers lopen door de uiteenlopende functies erg uiteen. Zo zijn er al goedkope MP3-spelers vanaf tien euro, maar dit bedrag kan oplopen tot meer dan 500 euro. Het is verstandig om eerst te bekijken hoeveel bestanden je op de MP3-speler wilt plaatsen. Op basis hiervan kun je verder kijken naar een geschikte MP3-speler.

Momenteel zijn MP3-spelers van Apple erg populair. Deze zijn binnen een zeer grote prijsrange verkrijgbaar, waardoor er bijna altijd een geschikte MP3-speler tussen zit. Naast de MP3-spelers van Apple, beschikken mediaspelers van Creative Labs ook over een zeer goede geluidskwaliteit. Deze mediaspelers zijn vaak ook geschikt om video's mee af te spelen en radio mee te luisteren. Andere bekenden merken van MP3-spelers zijn Philips, Sandisk, Lenco en Sony.

Advertentie