Tips en advies bij het kopen van NAS-opslag

Een NAS (Network Attached Storage) is voor een groot deel te vergelijken met een normale harde schijf, maar extra aan een NAS is de mogelijkheid om de schijf op een netwerk aan te sluiten. Dit soort schijven is steeds meer in opkomst, ondermeer door de toename van thuisnetwerken en de dalende prijzen van de processors.

Het aanbod aan NAS-apparaten met diverse functies is zeer uitgebreid, waardoor het maken van een keuze voor één van deze apparaten lastig kan zijn. Om je keuze te vergemakkelijken heeft Prijsvergelijk het onderstaande overzicht voor je opgesteld, met uitleg over de belangrijkste functies en specificaties van netwerkschijven.

NAS - Network Attaced StorageWat is een NAS precies?

Steeds vaker worden bestanden opgeslagen met behulp van een (externe) harde schijf. De ‘netwerk harde schijf’ (NAS) is te vergelijken met een normale harde schijf, maar extra aan een NAS is de mogelijkheid om het systeem op een netwerk aan te sluiten. In plaats van een extra harde schijf aan te sluiten, biedt een NAS een langere termijn oplossing met vele voordelen.

Eén van de grote voordelen van een NAS is bijvoorbeeld dat opgeslagen bestanden toegankelijk zijn voor alle gebruikers binnen het netwerk. Je kunt hierbij zelf bepalen welke gebruiker toegang heeft tot welke mappen. Daarbij kan elke gebruiker bijvoorbeeld gezamenlijke mappen onderhouden, maar ook eigen mappen aanmaken.

Wanneer en waar wordt een NAS gebruikt?

Tegenwoordig vervult een NAS steeds meer functies. Hierdoor is een NAS een interessant alternatief voor traditionele servers geworden. Zo kan een NAS fungeren als webserver of printserver, of worden gebruikt om audio/video mee te streamen. Door de toegenomen mogelijkheden zijn de netwerkschijven steeds vaker aanwezig binnen een thuisnetwerk. 

Wanneer je een NAS gaat kopen, is het belangrijk om te bepalen waarvoor je deze wilt gebruiken. De toegevoegde waarde van een NAS ligt voornamelijk in de netwerkmogelijkheden en het toegankelijk maken van centraal opgeslagen documenten voor meerdere gebruikers. Een NAS is ook een geschikt alternatief wanneer de harde schijf van je computer vol is en wanneer je gebruik wilt maken van meerdere netwerkdiensten.

Opslagcapaciteit van de NAS

Wanneer je de netwerkschijf wilt gebruiken om back-ups te maken en al je muziek, films en foto’s op te slaan, dan is het verstandig om voor een grotere opslagcapaciteit te kiezen, minstens 1Tb (terabyte). Dit geheugen kan verdeeld worden over meerdere schijven. Dit geheugen kan verdeeld worden over meerdere schijven.

Een belangrijk punt is het aantal geïnstalleerde schijven en het geheugen van de NAS. Bekijk hiervoor hoeveel schijven er reeds geïnstalleerd zijn en hoeveel er maximaal geïnstalleerd kunnen worden. Vaak is het geheugen van een NAS namelijk nog uit te breiden na aankoop. Let er echter wel op dat de kosten snel oplopen wanneer je extra schijven aan de server toe wilt voegen, aangezien de extra schijven apart gekocht moeten worden. 

NAS met 5 harddisksAantal schijven van de NAS

RAID staat voor 'Redundant Array of Independent Disks’. Hierbij worden meerdere harde schijven gegroepeerd om samen een opslagsysteem te vormen. Een reden om meerdere schijven te gebruiken kan zijn om de opslagcapaciteit uit te bouwen, of om het uitvallen van een harde schijf op te kunnen vangen met een andere schijf. 

Een keuze die dus gemaakt moet worden betreft het aantal schijven. Goedkopere NAS-systemen beschikken vaak maar over één schijf. Wanneer je unieke gegevens op deze schijf plaatst en de schijf kapot gaat, zijn alle gegevens verloren. Om de NAS te gebruiken als unieke opslaglocatie is het verstandiger om een NAS met minstens twee harde schijven aan te schaffen. De schijven moeten hiervoor “RAID1” geconfigureerd zijn. Hierbij zijn de schijven elkaars kopie, zodat gegevens minder snel verloren kunnen gaan (mirroring).

Het aantal geïnstalleerde harde schijven varieert tussen de 1 en 16. Hoeveel schijven je nodig hebt hangt af van omvang van de bestanden die je wilt opslaan en de manier waarop je de bestanden wilt opslaan. Hoe meer opslagcapaciteit en te installeren schijven, hoe duurder de NAS is. Het is dus verstandig om eerst te kijken over hoeveel opslagcapaciteit je NAS ongeveer zou moeten beschikken. 

Koopadvies voor NAS-systemen

De mogelijkheden en functies van NAS-systemen lopen erg uiteen. Zo variëren NAS-systemen zoals genoemd onder andere op basis van opslagcapaciteit, het aantal schijven en het stroomverbruik. Deze punten zijn afhankelijk van je eigen wensen en de benodigde capaciteit, waardoor er geen algemene richtlijnen voor te geven zijn. Bepaal daarom voor het aanschaffen van een Modern NAS-systeem van SynologyNAS wat je voorkeuren zijn met betrekking tot deze punten.

De prijs van een NAS is logischerwijs voor een groot deel afhankelijk van de functionaliteiten. Hoe meer mogelijkheden en functies, hoe sterker de processor van de NAS moet zijn, wat van invloed is op de prijs. Een netwerkschijf voor thuisgebruik is te verkrijgen vanaf ongeveer 100 euro. Deze systemen beschikken echter vaak over slechts één harde schijf. Een NAS met minstens 2 schijven en een groter geheugen is te verkrijgen vanaf ongeveer 250 euro. Prijzen voor NAS-systemen kunnen echter oplopen tot ruim 30.000 euro. Deze NAS-systemen beschikken vaak over een groot aantal harde schijven en uitgebreide netwerkmogelijkheden. NAS-systemen van Synology zijn erg gebruiksvriendelijk, Synology is momenteel dan ook hét merk binnen de NAS-schijven. Dit is voornamelijk gebaseerd op de kwaliteit van de meegeleverde software. Andere bekende merken van netwerkschijven zijn Buffalo, LaCie, HP en Netgear.

Advertentie