Tips en advies bij het kopen van toner

Toner is een soort poeder dat wordt gebruikt om afdrukken te maken. Voornamelijk laserprinters en kopieerapparaten maken gebruik van toner om te kunnen printen. Kleine poederdeeltjes van de toner zorgen hierbij voor de samenstelling van de afdruk. Tonercartridges zijn in vergelijking met inktcartridges duurder, maar zijn in verhouding geschikt om meer pagina’s af te drukken. Om een keuze te maken tussen de verschillende toners, kun je het onderstaande overzicht met informatie over toners raadplegen.

Verschillende kleuren van tonerSamenstelling van toner

Toner wordt samengesteld uit fijn poeder en is meestal opgebouwd uit drie of vier kleuren; cyaan, magenta, geel en/of zwart. Toner wordt op het papier overgebracht door middel van een elektrische lading en warmte. Deeltjes worden aangetrokken en door verhitting uiteindelijk overgebracht over het papier.

Het nadeel van toners zonder zwarte basiskleur, is dat zwarte afdrukken samengesteld moet worden uit verschillende kleuren. Dit zorgt in sommige gevallen voor minder gedetailleerde afdrukken en een hoger tonerverbruik.

Voor- en nadelen van het gebruik van toner

Het gebruik van toner biedt zowel voor- als nadelen. Wanneer je veel afdrukken maakt is het printen met toner goedkoper in vergelijking met inktcartridges. Ook drogen toners niet uit en zijn de afdrukken watervast en gedetailleerder in vergelijking met gewone inkt. Een ander voordeel is dat de gemaakte afdrukken snel droog zijn. Het aantal afdrukken dat gemaakt kan worden met toners varieert tussen de 2000 en 32.000 prints. 

Naast deze voordelen zijn er ook een aantal nadelen van toner. Zo zijn de kosten om toner aan te schaffen hoog, ondanks dat er ook goedkope toners verkrijgbaar zijn. Eén van de grootste nadelen heeft echter te maken met het afdrukken van afbeeldingen en foto’s. Printers die afdrukken maken met behulp van toner, zijn minder geschikt voor het afdrukken van foto’s. Hiernaast zorgt een printer met een toner voor de ontwikkeling van tonerstof, wat slecht kan zijn voor je gezondheid.

Kunnen toners worden nagevuld?

Er worden steeds meer toners hergebruikt, maar dit is tegenwoordig nog minder gebruikelijk dan bij inktpatronen. Toners worden meestal eenmalig gebruikt, aangezien het hervullen risico’s met zich mee kan brengen. Ook is het navullen van een toner complexer in vergelijking met een normale inktcartridge, aangezien een toner uit aantal verschillende onderdelen bestaat. 

Bijvullen van tonerAls alternatief voor hervullen worden er ook goedkopere toners geproduceerd, de zogenaamde; ‘remanufactured toners’. Deze zijn gemaakt van een aantal gerecyclede onderdelen en hierdoor wat goedkoper in vergelijking met geheel nieuwe toners. Bij deze toners wordt dus niet alleen het poeder bijgevuld, maar worden ook onderdelen met slijtage vervangen. Er bestaan echter veel verschillen tussen de gerecyclede toners. De kwaliteit is mede afhankelijk van hoe vaak de toner al bijgevuld is, op welke manier de toner wordt bijgevuld en welke onderdelen van de toner vervangen zijn.

Fabrikanten moedigen het hergebruik van toners echter niet aan. Dit wordt mede veroorzaakt doordat fabrikanten veel winst behalen op toners en cartridges. De printers zijn in aanschaf redelijk goedkoop, waardoor fabrikanten winst hopen te behalen door de verkoop van nieuwe toners. Bedenk dus voor je nieuwe toner gaat kopen of je de oude toner daadwerkelijk wilt hergebruiken en hoe deze hergebruikt zou kunnen worden.

Koopadvies voor toner

Zoals beschreven zijn er twee veelvoorkomende types van toner cartridges; de eerste zijn de originele toners van de fabrikant, de andere zijn bijgevulde of gerecyclede toners. Cartridges van de fabrikant hebben vaak een consistente kwaliteit, maar zijn vaak duurder. Nagevulde cartridges zijn in vergelijking vaak goedkoper, maar leveren soms een wisselende of lagere kwaliteit. 

Wanneer je voornamelijk de kosten belangrijk vindt tijdens de aanschaf van nieuwe toner, dan kan het hervullen van cartridges zinvol zijn. Wanneer je kwaliteit, consistentie en garantie het belangrijkst vindt, dan kun je beter kiezen voor originele cartridges of toners van de fabrikant. 

Verschillende toner materialen Konica MinoltaHiernaast wordt aangeraden om om meerdere (kleuren)toners tegelijkertijd aan te schaffen, aangezien je vaak voor elke basiskleur een aparte toner moet aanschaffen. Veel toners worden namelijk in een voordeelverpakking aangeboden, waardoor je geld kunt besparen. Ook is het verstandig om de houdbaarheid van de toner na te kijken. Voordat je nieuwe toner gaat kopen, wordt het in ieder geval aangeraden om enkele toners te vergelijken, aangezien de prijzen van toners erg uiteen lopen. Bekende merken van toner zijn HP, Canon, Pelikan en Lexmark. Toners van Ricoh en Konica Minolta worden vaak gebruikt voor professionelere printers.

Advertentie