Tips en advies bij het kopen van een waterkoker

Een waterkoker is tegenwoordig in bijna elk huishouden aanwezig. Ondanks dat waterkokers in principe dezelfde functie hebben, bestaan er een aantal verschillen tussen de specificaties en mogelijkheden van waterkokers. Deze verschillen zitten bijvoorbeeld in het materiaal waarvan de waterkoker gemaakt is, de inhoud van de waterkoker of de mogelijkheid om de temperatuur Waterkoker Philipsvan het water in te stellen. De onderstaande informatie biedt een duidelijk overzicht van alle specificaties van waterkokers.

Inhoud van de waterkoker

De inhoud van waterkokers verschilt en varieert tussen de 0.5 en 2 liter. Sommige waterkokers zijn uitgerust met een éénkops-aanduiding, zodat je weet hoeveel water je voor één kopje moet gebruiken. Op deze manier verbruik je niet meer water dan nodig is.

Vermogen

Het vermogen van een waterkoker wordt weergegeven met het aantal Watt (W) en bepaalt voor een groot deel hoe snel het water gekookt is. Het aantal Watt varieert van 500 tot ongeveer 2400 Watt. Goedkopere waterkokers beschikken meestal over een lager wattage in vergelijking met duurdere waterkokers. Het water zal bij een duurdere waterkoker dus wat sneller koken. Hoe snel het water kookt is echter ook mede afhankelijk van het soort verwarmingselement.

Verwarmingselement

Er zijn twee veelvoorkomende verwarmingselementen voor waterkokers; het platte verwarmingselement en de verwarmingsspiraal. Bij een waterkoker met een spiraal moet deze spiraal altijd geheel onder water staan wanneer je water kookt. Het kan voorkomen dat je hierdoor meer water moet koken dan je daadwerkelijk nodig hebt. Met een plat/geïntegreerd Waterkoker RVS Philipsverwarmingselement is het mogelijk om kleinere hoeveelheden water te koken. Ook is een dergelijke waterkoker over het algemeen makkelijker schoon te houden in vergelijking met een waterkoker met een spiraal.

Materiaal van de waterkoker

Waterkokers worden gemaakt van verschillende materialen. De meeste waterkokers zijn gemaakt van kunststof of roestvrij staal (RVS), maar er zijn ook waterkokers van andere materialen verkrijgbaar. Bijna alle waterkokers zijn tegenwoordig in ieder geval uitgerust met een hittebestendige behuizing (buitenste materiaal). Dit zorgt ervoor dat de buitenkant van de waterkoker koel blijft, zodat je je hier niet aan kunt branden.

De waterkoker veilig gebruiken

De meeste waterkokers zijn voorzien van een aantal beveiligingen om het gebruik ervan zo veilig mogelijk te maken. Zoals eerder genoemd zijn veel waterkokers uitgerust met een automatische afslag. Deze beveiliging zorgt ervoor dat de waterkoker stopt zodra het water gekookt is. Een droogkookbeveiliging zorgt ervoor dat de waterkoker uitgeschakeld wordt wanneer er te weinig water in de waterkoker zit.

Instellingen waterkokerNieuwe ontwikkelingen voor waterkokers

Een aantal nieuwere waterkokers biedt de mogelijkheid om de gewenste temperatuur van het water in te stellen. De waterkoker is hierbij in te stellen op bijvoorbeeld 40, 60, 80 of 100 °C. Zo kun je bijvoorbeeld een lagere temperatuur instellen voor soep of thee. Ook beschikken sommige geavanceerde waterkokers over een warmhoud-functie, waarmee het water op een ingestelde temperatuur wordt warm gehouden.

Kleine aandachtspunten

Aangezien het water waarmee je de waterkoker vult vaak kalk bevat, is het raadzaam om een waterkoker te kiezen waarbij de schenktuit is voorzien van een antikalk-filter. Op deze manier worden kalkdeeltjes uit het water gefilterd, wanneer je het water inschenkt.

Om de waterkoker op de door jou gekozen plek neer te kunnen zetten is het handig wanneer een waterkoker over een draaivoet beschikt. Op deze manier kun je de waterkoker ook in alle posities op de houder plaatsen, wat het gebruiksgemak zal bevorderen. 

Wanneer je een waterkoker met een snoer koopt, is het verstandig om te kijken of er een opbergvak voor het snoer beschikbaar is. Ook is het handig om de lengte van het snoer na te kijken. Sommige waterkokers zijn tegenwoordig echter Maataanduiding waterkokerdraadloos, waardoor je geen problemen hebt met een snoer.

Het materiaal van de waterkoker kan er voor zorgen dat je na gebruik vingerafdrukken op de waterkoker ziet. Wanneer je dit storend vindt is het verstandig om een waterkoker te kiezen die gemaakt is van mat materiaal. 

Naast de bovengenoemde punten is het ook praktisch om te kunnen zien hoe vol de waterkoker zit, ook wanneer je deze bijvult. Bekijk dus of de waterkoker over een maataanduiding beschikt.

Koopadvies voor een waterkoker

Waterkokers zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 15 euro, maar goedkopere waterkokers beschikken vaak over een lager vermogen. Bekijk voordat je een waterkoker gaat kopen dus eerst over hoeveel watt de waterkoker beschikt. Ben je op zoek naar een waterkoker met meerdere mogelijkheden, bekijk dan eens waterkokers van het merk Philips of Krups. Onder andere een aantal waterkokers van Philips zijn uitgerust met temperatuurregeling om zelf de juiste temperatuur van het water te bepalen, en een warmhoudfunctie om het water op de ingestelde temperatuur warm te houden.

Andere aandachtspunten van waterkokers zijn onder andere de inhoud, het materiaal en de aanwezigheid van een kalkfilter. Qua design zijn er ook verschillende mogelijkheden. Bij producten van bijvoorbeeld Tefal, wordt het design vaak binnen een productlijn doorgevoerd. Heb je al andere huishoudelijke producten van Tefal, bekijk dan eens of er ook een waterkoker binnen dezelfde serie bestaat. Andere merken van waterkokers zijn Princess, Siemens en Bosch.

Advertentie