Tips en advies bij het kopen van een airco

Een airco wordt gebruikt om warme lucht af te koelen en koude lucht aan te voeren. Een airco wordt voornamelijk gebruikt tijdens warme dagen, maar kan ook worden gebruikt om een constante temperatuur binnen je huis te behouden. Er bestaan verschillende typen airco’s, zowel mobiel als vast. Om een keuze tussen de verschillende airco’s te kunnen maken, zet Prijsvergelijk de belangrijkste specificaties van airco’s voor je op een rijtje.

Verschillende soorten airco’s

Airco’s koelen lucht met behulp van speciaal koelmiddel. Dit koelmiddel absorbeert de warme lucht, waarna de gekoelde lucht teruggevoerd wordt in de te koelen ruimte. In principe bestaan er 3 veel voorkomende soorten airco’s:

Mobiele airco
Een mobiele airco is verplaatsbaar en meestal gemiddeld van formaat. Bij deze systemen wordt warme lucht naar buiten afgevoerd door middel van een slang. Hoewel een mobiele airco gemakkelijk te verplaatsen is, is het koelvermogen vaak lager in vergelijking met andere typen airco’s.

Werking split unit aircoSplit unit airco
Een split-unit airco bestaat uit twee onderdelen. Er wordt hierbij één deel binnen geplaatst, het andere deel wordt buiten geplaatst. De delen zijn met elkaar verbonden door een slang welke wordt gebruikt om het koelmiddel te transporteren. Het voordeel van een split unit airco, is dat het gedeelte dat het meeste geluid produceert buiten geplaatst wordt.

Multi split unit airco
Multi split unit airco’s worden geleverd met één buitenunit en meerdere binnenunits. De binnenunits kunnen in verschillende ruimtes geplaatst worden. Er kunnen dus meerdere ruimtes tegelijkertijd gekoeld of verwarmd worden.

Airco’s voor verschillende locaties

Op basis van een aantal veelvoorkomende locaties binnenshuis zijn bepaalde typen airco’s ontwikkeld. Zo bestaan er airco’s om aan de wand of het plafond te bevestigen of om op de vloer te plaatsen. De meest geschikte locatie om een airco te plaatsen is voornamelijk afhankelijk van de mogelijkheden voor luchtafvoer en de grootte van de betreffende ruimte.

Mogelijkheden van de airco

Het merendeel van de airco’s kunnen naast het koelen van lucht ook ventileren. Deze ventilatiestand zorgt echter alleen voor een luchtstroom en niet voor het koelen van lucht. Daarnaast kunnen sommige airco’s naast het koelen van lucht, ook lucht verwarmen. Deze systemen zijn daardoor het gehele jaar te gebruiken. Vaak kunnen uitgebreidere aircosystemen ook lucht ontvochtigen, zodat het klimaat optimaal blijft. Bekijk dus voor je een airco koopt over welke mogelijkheden (koelen, verwarmen, ontvochtigen) de airco moet beschikken.

Koelvermogen

Een belangrijke specificatie van airco’s is het koelvermogen. Het koelvermogen bepaalt namelijk hoeveel lucht de airco binnen een bepaalde tijd kan koelen. Het koelvermogen wordt uitgedrukt in het aantal Watt, of het aantal BTU/uur. 1 Watt staat gelijk aan 3.4 BTU. Een airco met koelvermogen van 2000 Watt is dus gelijk aan een airco met een koelvermogen van 6800 BTU.

Een richtlijn voor het vermogen van een airco is ongeveer 40 Watt per kubieke meter. De verhouding tussen het koelvermogen en het opgenomen elektrisch vermogen wordt uitgedrukt in EER (energie/efficiëntie-verhouding). Hierbij geldt; hoe hoger de EER, hoe zuiniger de airco.

Geluidsniveau van de airco

Alle airco’s produceren geluid tijdens het koelen, echter de hoeveelheid geluid loopt uiteen bij de verschillende modellen. Het geluid dat een airco produceert wordt weergegeven met het aantal decibel. Het aantal decibel is extra van belang wanneer je de airco in de slaapkamer wilt gebruiken.

Bekijk voordat je een airco gaat kopen dus eerst hoeveel decibel een airco produceert. Over het algemeen geldt dat een geluidsproductie van maximaal 60 dB niet als hEnergielabel Airco'sinderlijk worden ervaren.

Energieverbruik van een airco

Eén van de grootste nadelen van airco’s is het hoge energieverbruik. Sinds een aantal jaren zijn airco’s daarom voorzien van een energielabel. Het energieverbruik wordt aangegeven met letters (A t/m G) en kleuren, groen tot en met rood (7 klassen). Apparaten met energielabel A zijn het meest energiezuinig; het stroomverbruik ligt hierbij grofweg tussen 800 en 2500 Wh. Een mobiele airco verbruikt echter doorgaans meer energie dan een split-unit airco. Meer informatie over het energielabel van airconditioners is te vinden op Energielabel.nl.

Koopadvies voor een airco

De meest geschikte airco is onder andere afhankelijk van het type woning, de inval van zonlicht, isolatie en de inhoud van de ruimte. Voornamelijk de afmeting van de te koelen ruimte is hierbij van belang. Bedenk hiernaast ook of je de airco wilt kunnen verplaatsen. Wanneer dit het geval is, wordt aangeraden om een mobiele airco te kiezen. Aangezien de ideale airco afhankelijk is van alle voorgenoemde punten, is het niet eenvoudig om te bepalen welke airco het beste is. Zet dus eerst je voorkeuren op een rijtje en bepaal naar aanleiding hiervan welk type airco het meest geschikt is.

Er zijn verschillende merken op de markt die airco’s aanbieden. Een airco van DeLonghi staat bijvoorbeeld bekend om de goede prestaties en een laag energieverbruik. Ook kunnen deze airco’s vaak koelen, ontvochtigen én ventileren. Daarnaast worden airco’s van Zibro vaak positief beoordeeld, vanwege de lage geluidsproductie en het goede koelvermogen. Andere merken van airco’s zijn; Carrier, Sharp, Electrolux en Whirlpool.

TwitterFacebookGoogle+
Populaire shops
Coolsound
Advertentie