Tips en advies bij het aankopen van een autoradio

Autoradio’s worden voornamelijk gebruikt om muziek te luisteren in de auto, maar beschikken tegenwoordig over steeds meer functies. Zo zijn sommige autoradio’s te verbinden met een Ipod of Iphone om je eigen muziek af te kunnen spelen. Door de diverse mogelijkheden kan het lastig zijn om een keuze voor een nieuwe autoradio te maken. Het onderstaande overzicht met informatie over allerlei specificaties van autoradio’s kan je hierbij helpen.

Formaat

Enkel DIN autoradioBijna alle autoradio’s zijn van een dergelijk formaat dat ze in de midden-console van bijna elk dashboard passen. Deze standaardformaten zijn gebaseerd op de DIN norm voor autoradio’s. Hierin zijn twee formaten te onderscheiden, namelijk DIN (enkel-DIN) en DIN2 (dubbel-DIN). Enkel-DIN is het standaardformaat en het meest voorkomend. Het DIN2 formaat is even groot als twee enkel DIN-radio's boven elkaar. Ook de aansluitstekker van autoradio’s is vrijwel bij alle radio’s gestandaardiseerd volgens de ISO 10487 norm.

Vermogen

Het uitgangsvermogen van een autoradio wordt uitgedrukt in het aantal Watt. Hierbij geldt; hoe groter het uitgangsvermogen, hoe groter de maximale geluidssterkte. Het gemiddelde vermogen van de versterker van een autoradio bedraagt tussen vier maal 45 en 55 Watt. 4x50W houdt dus in dat autoradio een vermogen heeft van 50W en over 4 speakers beschikt.

Display

Steeds meer autoradio’s hebben een (kleuren) LCD-scherm. Enkele producenten bieden ook OLED displays aan. Op deze displays word bijvoorbeeld informatie over de afgespeelde muziek weergegeven. Hiernaast kan op het display ook informatie worden weergegeven die wordt aangeleverd via RDS/EON. De afkorting RDS staat voor Dubbel DIN autoradio met navigatie‘Radio Data System’. RDS is een systeem dat verkeersinformatie meestuurt met het FM-signaal. Zo biedt dit systeem de mogelijkheid om het geluid van de radio te dempen wanneer verkeersinformatie of andere meldingen doorgegeven worden. Sommige nieuwere displays kunnen ook afbeeldingen en pictogrammen weergeven.

Een aantal moderne autoradio’s beschikt over een ingebouwd navigatiesysteem. Hiermee kunnen routeaanwijzingen en meldingen op het scherm van de autoradio worden weergegeven, bijvoorbeeld via TMC (Traffic Message Channel).

 

Bellen in de auto

Wanneer je veel met de auto reist, is het handig om een autoradio te kiezen met een bluetooth-functie. Met deze functie kun je je telefoon en autoradio met elkaar verbinden om handsfree te kunnen bellen tijdens je autorit. Een voordeel van bellen via bluetooth is dat je het geluid via de speakers van de auto hoort, waardoor het meestal goed te verstaan is. Een ander voordeel is dat je geen losse carkit meer nodig hebt.

Autoradio’s met de functie ’GSM-muting’, zorgen ervoor dat het volume van de autoradio automatisch zachter wordt gezet of uitgeschakeld wordt wanneer je belt. Hierdoor kun je je op de weg blijven concentreren wanneer je een telefoontje ontvangt.

Muziek- en videomogelijkheden

Cd-speler
Bijna alle autoradio’s beschikken over een cd-speler. Hiernaast worden ook MP3 en WMA bestanden vaak door de autoradio ondersteund. Bij sommige autoradio’s is tevens het mogelijk om meerdere cd’s tegelijkertijd in te voeren. Je kunt hierdoor cd’s wisselen tijdens het rijden, zonder deze tijdens de rit in te hoeven voeren. Om deze functie te kunnen gebruiken moet de autoradio wel over ‘Multi-cd control’ beschikken.

Naast de mogelijkheden voor radio via FM/AM en het afspelen van cd’s, bieden autoradio’s tegenwoordig steeds meer mogelijkheden: 

USB-aansluiting
Een autoradio met een USB-aansluiting maakt het mogelijk om bestanden van verschillende opslagmedia af te spelen via de autoradio. Voorbeelden van opslagmedia zijn onder andere een USB-stick of een (kleine) Autoradio met iPod aansluitingexterne harde schijf met USB-aansluiting.

Ipod/Iphone aansluiting
Een aansluitingsmogelijkheid voor je iPod of Apple iPhone wordt in steeds meer autoradio’s verwerkt. Hiermee is het mogelijk om gemakkelijk door je muziekcollectie bladeren en muziek selecteren.

Om andere smartphones of een MP3-speler aan te sluiten kun je gebruik maken van de AUX-aansluiting, indien de autoradio hierover beschikt. Bekijk voor aankoop dus of de autoradio over een Ipod/Iphone- of AUX-aansluiting beschikt.

DVD-speler
Autoradio’s die beschikken over een DVD-speler kunnen naast muziek ook dvd’s afspelen. Vaak worden deze dvd-spelers geleverd met een scherm waarop de video’s bekeken kunnen worden. Wanneer dit scherm niet is meegeleverd, kan een extern scherm worden aangesloten. Bekijk dus eerst of het scherm wordt meegeleverd.

Een aantal autoradio’s wordt geleverd met een afstandsbediening, maar vaak is dit optioneel. De afstandsbediening is in sommige gevallen in het stuur geïntegreerd, zodat de autoradio en/of dvd-speler gemakkelijk aan te sturen is tijdens het rijden.

Beveiliging van de autoradio

Om de kans op diefstal van autoradio’s te verlagen, zijn er een aantal beveiligingen voor autoradio’s ontwikkeld. Zo beschikken veel autoradio’s over een afneembaar frontje, welke je mee kunt nemen wanneer je je auto(radio) niet gebruikt. Andere mogelijkheden zijn een kantelbaar frontje, beveiliging door middel van een code of een GPS-beveiliging. 

Koopadvies voor autoradio's

Autorardio's zijn in vele prijscategorieën verkrijgbaar. Goedkopere autoradio's zijn te verkrijgen vanaf ongeveer 45 euro. Autoradio’s met meerdere mogelijkheden, bijvoorbeeld de mogelijkheid om je Ipod of Iphone aan te kunnen sluiten, zijn verkrijgbaar vanaf 90 euro. Een autoradio met een ingebouwd navigatiesysteem is nog relatief duur en verkrijgbaar vanaf ongeveer 300 euro.

Met betrekking tot de kwaliteit van de verschillende merken van autoradio's, zijn er een aantal verschillen te onderscheiden. Zo staat een autoradio van Sony bekend om de vormgeving en de gemakkelijke bediening. Wanneer je voornamelijk het geluid van de autoradio belangrijk vindt, dan wordt een autoradio van Pioneer aangeraden. Autoradio's van Pioneer bieden vaak ook uitgebreide mogelijkheden voor bellen en gebeld worden in je auto. Andere bekende merken van autoradio’s zijn Akai, JVC en LG.

TwitterFacebookGoogle+
Populaire shops
Halfords
Advertentie