Advies en tips om een Barbecue te kopen

Tijdens de zomerse dagen is barbecueën een van de favoriete manieren van eten bereiden voor vele mensen. De afgelopen jaren zijn er steeds meer soorten barbecues bijgekomen. Waar vroeger een BBQ zelf werd gemaakt, kun je tegenwoordig kiezen uit een elektrische-, houtskool- en gasbarbecue. Wanneer je groter wilt uitpakken kun je zelfs kiezen voor een buitenkeuken. Om je te helpen bij het kopen van een barbecue belicht Prijsvergelijk de verschillen tussen de barbecues.

Tafelmodel barbecueEen BBQ op gas

Zoals de naam van de gasbarbecue al zegt, werkt deze op gas. Het grote voordeel van een gasbarbecue ten opzichte van een houtskool BBQ is dat de barbecue sneller op temperatuur is in vergelijking met de houtskool variant. Daarnaast kost het ook minder moeite om het apparaat aan te steken. Een druk op de knop is al voldoende voor het ontsteken.

Een nadeel ten opzichte van een houtskool bbq is dat de smaak minder is. Je zult met een gasbbq nooit de smaak krijgen die je met een houtskool bbq wel zult kunnen verkrijgen. Echter is het risico van aangebrand vlees wel een stuk kleiner bij een gastoestel.

Houtskool Barbecue

De houtskool bbq is nog steeds de populairste barbecue onder consumenten. Het grote voordeel  van de deze vorm van barbecueën is dat de smaak van het vuur echt aan het eten gaat zitten. Hierdoor is er een intensere smaak in vergelijking met de andere soorten van bereiding. Een echte liefhebber zal dan ook altijd voor een houtskool toestel kiezen. Het nadeel van een dergelijk apparaat is wel dat de temperatuur niet constant is.

Daarnaast hebben mensen vaak moeite met het ontsteken. Een hulpmiddel voor het aansteken is de brikketenstarterset, waarmee het mogelijk is om op een eenvoudige manier de bbq toch snel aan te steken.  Een houtskool variant hoeft zeker niet duur te zijn echter wanneer je kwaliteit wilt dan kun je het beste voor één van de Weber barbecues kiezen.

Elektrische barbecue

De minst populaire barbecue is de elektrische barbecue. Dit apparaat werkt op stroom. Dit is ook meteen het grote nadeel, want het apparaat gebruikt veel stroom, waardoor het een relatieve dure manier is van barbecuen. Het voordeel is wel dat de temperatuur constant is en nadat de bbq is uitgezet, is het apparaat snel afgekoeld. Echter zal de smaak van het eten dat bereid wordt niet de smaak hebben van een echte barbecue en kan om die reden niet tippen aan een houtskool variant. 

Een complete buitenkeuken

BBQ BuitenkeukenEen buitenkeuken is de meest nieuwe vorm van barbecuen. Een buitenkeuken werkt op gas en kan hierdoor vergeleken worden met een gasbarbecue. Echter is een buitenkeuken vele malen uitgebreider. Naast de grill, beschikt een buitenkeuken veelal ook over een gaspit (voor de saus) en een grillplaat.

Een buitenkeuken is voornamelijk geschikt wanneer je voor grote groepen mensen eten bereid. Het nadeel is dat een dergelijk apparaat veel ruimte in beslag neemt en daarnaast kost het ook veel tijd om deze schoon te houden.

Hoogte van barbecue

Of je nu een gas, elektrische of houtskool barbecue wilt gaan kopen, de hoogte van het toestel is altijd van belang. Zo heb je de lage varianten die niet meer dan 30 centimeter hoog zijn. Het voordeel is dat lage modellen vaak de goedkope barbecues zijn, daarnaast kun je ze ook makkelijk opbergen. Een groot nadeel is dat je wel op je hurken het eten zal moeten bereiden of het apparaat op een verhoging moet zetten.

Wanneer je echter op stahoogte wenste te barbecueën is het raadzaam om voor een staand model te kiezen. Deze zijn te verkrijgen vanaf 47 centimeter hoogte. Voor oudere mensen is het daarom aan te raden om te kiezen voor een BBQ van tenminste 47 centimeter hoog.

Gezond barbecueën

Gezond barbecueën wordt niet alleen gerealiseerd door de etenswaren die je bereid op de bbq. De verschillende type barbecues hebben allemaal een ander effect op de gezondheid. Zoals gezegd is de kans op aangebrand vlees aanzienlijk kleiner bij elektrische en gas barbecues. Daarnaast komen er bij een houtskool barbecue rook en fijnstoffen vrij. Die kan bij mensen met ademhalingsproblemen voor meer overlast zorgen. Voor mensen met dergelijke klachten is dan ook een elektrische of gasbarbecue aan te raden. Deze fijnstoffen en rook die vrij komen gaan ook aan het eten zitten. Hierdoor kunnen ook klachten ontstaan.

Verder is het eten dat afkomstig is van een gas en elektrische barbecue relatief minder vet in vergelijking met een houtskool bbq. Over het algemeen kan dan ook gezegd worden dan een gas en elektrische barbecue beter zijn voor de gezondheid.

Milieu en bbq

Zoals waarschijnlijk bekend worden tijdens het barbecueën brandstoffen en kolen gebruikt. Beide hebben een impact op het milieu.  De meest schoonste manier van barbecueën is de elektrische barbecue. Alleen bij de productie van elektriciteit komen er luchtvervuilende stoffen vrij. Bij houtskool en gas barbecue komen zowel bij de productie als bij het barbecueën zelf, CO2 en luchtvervuilende stoffen vrij. Hierdoor is elektrisch barbecueën de meest milieuvriendelijk manier om te genieten van een zomerse bbq. 

Advertentie