Tips en advies bij het kopen van een diepvriezer

Een diepvriezer kan gebruikt worden om producten langere tijd gekoeld te bewaren. Wanneer je een nieuwe vriezer gaat kopen, moet je onder andere een keuze maken voor een bepaald model, de inhoud en het energielabel van de vriezer. Om je keuze makkelijker te maken heeft Prijsvergelijk een overzicht met alle specificaties van diepvriezers voor je samengesteld. 

Vrieskist, opening bovenVerschillende soorten vriezers

Er wordt onderscheid gemaakt tussen diepvrieskisten en diepvrieskasten. Een diepvrieskist is als het ware één grote diepvriezer. Deze kan geopend worden met behulp van een deur aan de bovenkant van de vriezer. Wanneer je veel ruimte nodig hebt om je producten in te vriezen, dan is een vrieskist goed geschikt. Het lastige van een vrieskist is echter dat je producten op elkaar moet stapelen, waardoor het lastig kan zijn om producten terug te vinden, of (onder) uit de vriezer te halen.

Diepvrieskast

Een diepvrieskast is meestal opgedeeld in verschillende vakken en vaak voorzien van lades. De diepvrieskast is te openen met een deur aan de voorkant. Het voordeel van een diepvrieskast is dat deze gemakkelijk in te delen is. Doordat je bijvoorbeeld soortgelijke producten in één lade kunt plaatsen, is dit veel overzichtelijker in vergelijking met een diepvrieskist.

Bij diepvrieskasten zit het scharnier van de deur over het algemeen aan de rechterkant. Het handvat van de deur zit dus aan de linker kant. Het is verstandig om voordat je een vriezer gaat kopen te bekijken of dit praktisch is. Bij sommige vriezers is het namelijk mogelijk om de deur aan dVriezer tafelmodele andere kant te plaatsen. 

Maximale vriescapaciteit

De vriescapaciteit van een diepvriezer geeft aan hoeveel kilo aan producten de vriezer per 24 uur kan invriezen. De capaciteit varieert van ongeveer 4 tot 20 kilo per 24 uur en wordt weergegeven met sterren:

  **** (-24 tot -40°C) Het invriezen van levensmiddelen is hierin mogelijk
  *** (-18°C) Bevroren levensmiddelen kunnen 3 maanden bewaard blijven
  ** (-12°C) Bevroren levensmiddelen kunnen 1 of 2 weken bewaard blijven
  * (-6°C) Voor het invriezen van ijsblokjes en het bewaren van producten gedurende enkele dagen

Omgevingstemperatuur van een vriezer

De omgevingstemperatuur van een vriezer is van invloed op de werking van de vriezer. Bekijk dus voordat je een vriezer gaat kopen wat de gemiddelde temperatuur is van de ruimte waarin je de vriezer gaat plaatsen. De omgevingstemperaturen zijn als volgt ingedeeld:
  
        SN: 10-32°C           SN-ST: 10-38°C           SN-T: 10-43°C            N: 16-32°C           ST: 18-38°C           T: 18-43°C

No-frost, geen ijsgroei in je vriezer

Een diepvriezer met de zogenaamde ‘no-frost’ functie zorgt ervoor dat de aangroei van ijs in de vriezer tegengegaan wordt. Doordat er geen ijsvorming ontstaat, verbruikt de vriezer geen extra energie en blijven etiketten van de ingevroren producten goed leesbaar. Ook hoef je de diepvriezer niet meer te ontdooien, wat tijd No-frost logoen moeite scheelt. 

Twee andere begrippen die vaak voorbij komen tijdens het kopen een nieuwe vriezer zijn ‘etage-frost’ en ‘super-frost’. Bij een diepvriezer met etage-frost zijn alle etages/laden voorzien van een eigen koeling, zodat de temperatuur overal constant is. De super-frost functie zorgt ervoor dat de temperatuur van de vriezer tijdelijk teruggebracht wordt naar -32 graden. Op deze manier kun je etenswaren in korte tijd invriezen, waardoor voedingsstoffen beter behouden blijven.

Inhoud van de diepvriezer

De inhoud van een diepvriezer wordt weergegeven in liters (L). De kleinste vriezers hebben een capaciteit van ongeveer 40 liter. De capaciteit van een diepvrieskist kan echter oplopen tot ruim 350 liter. Een diepvrieskast van een gemiddeld huishouden heeft een inhoud van ongeveer 100 tot 200 liter.

Bedenk voor je aankoop hoeveel ruimte je ongeveer nodig hebt in je diepvriezer. Een energiezuinige diepvriezer (A+ of zuiniger) verbruikt gemiddeld tussen de €30,- en €65,- per jaar. Het is daarom verstandig om qua inhoud een vriezer te kiezen waarbij je voldoende hebt om producten te bewaren, maar waarbij niet teveel lege ruimte overhoudt. Op deze manier verbruik je zo weinig mogelijk energie. 

Nieuw energielabelEnergielabel van vriezers

Het energielabel van een diepvriezer geeft aan hoe energiezuinig een vriezer is. Het energieverbruik wordt aangegeven met letters (A t/m D) en kleuren, groen tot en met rood (7 klassen). Over het algemeen wordt het energieverbruik ook in Kilowattuur (kWh) per jaar aangegeven.

Recent zijn nieuwe internationale energielabels ingevoerd, deze bevatten onder andere meer informatie over de producten. De zuinigste koelkasten en vriezers met het oude energielabel hebben label A+++. De zuinigste apparaten met een nieuw energielabel hebben energielabel A+++. Meer informatie over het energielabel van diepvriezers is te vinden op energielabel.nl.

Koopadvies diepvriezer

Diepvriezers verbruiken over het algemeen veel energie, dus let tijdens je koop goed op het energielabel. Ondanks dat energiezuinige vriezers duurder lijken, zijn deze uiteindelijk goedkoper door het lagere energieverbruik. Een vriezer van Miele, Bosch of Siemens staat over het algemeen bekend als energiezuinig. Bedenk voordat je een vriezer gaat kopen ook welk type vriezer het meest geschikt is en wat hier de voor- en nadelen van zijn. Zo verbruikt een vrieskist bijvoorbeeld meer energie in vergelijking met een vrieskast, maar is een vrieskast gemakkelijker in te delen. 

Wanneer je op zoek bent naar een goedkopere diepvriezer, dan kun je eens kijken naar een vriezer van het merk Exquisit of Beko. Naast deze merken staan vriezers van Smeg voornamelijk bekend om het ontwerp en de karakteristieke vormgeving.

Advertentie