Tips en advies bij het kopen van cartridges

Om documenten af te kunnen drukken maken printers gebruik van cartridges, ook wel inktpatronen genoemd. Deze inktpatronen verschillen vaak per printer en per merk. Hierbij zijn er vaak verschillende soorten cartridges voor verschillende typen printers beschikbaar. Om de juiste keuze te maken tussen de verschillende soorten cartridges, kun je de onderstaande informatie over cartridges eens doorlezen.

Cartridge WeCareVerschillende soorten cartridges

Inktcartridges worden meestal gebruikt in printers met een lager printvermogen, zoals eenvoudige inkjetprinters en thuisprinters. Printers met een hoger printvermogen (meer dan 50 afdrukken per week) maken meestal gebruik van toner in plaats van inktcartridges.

Er zijn inktcartridges met, of zonder printkop verkrijgbaar. Bij cartridges zonder printkop, bevindt de printkop zich in de printer. Een ander nadeel hiervan is dat wanneer de printkop verstopt is, je in sommige gevallen de gehele printer moet vervangen. Bij een printer met inkttanks vervang je niet alleen het inktpatroon maar ook de printkop.

Wanneer je niet zeker weet of je de meest geschikte printer of cartridges gebruikt, vergelijk dan eens verschillende soorten printers, bijvoorbeeld een laserprinter, fotoprinter of multifunctional en de bijbehorende cartridges.

Welk type cartridge?

Voordat je nieuwe cartridges wilt gaan kopen, is het verstandig om eerst het typenummer van je printer op te zoeken en te noteren. Bijna elk merk printer maakt namelijk gebruik van verschillende soorten cartridges. Het komt echter voor dat bepaalde series van een merk dezelfde cartridge gebruiken. Bekijk dus voordat je nieuwe cartridges gaat kopen welke cartridges geschikt zijn voor het type printer dat je gebruikt.

Vervangen van een cartridgeVervangen van cartridges

Het wordt aangeraden om cartridges zo snel mogelijk te vervangen wanneer de printer aangeeft dat een cartridge leeg is. Wanneer je dit niet doet kan de printerkop langzaam indrogen, waardoor je de printer niet meer goed kunt gebruiken. Ook gaan cartridges langer mee wanneer ze tijdig vervangen worden. 

Sommige cartridges moeten echter geheel vervangen worden, wanneer er één kleur op is. Soms zijn niet altijd alle overige kleuren van de cartridge op, waardoor je de overige inkt verspilt. Het is daarom zuiniger om een printer te kiezen met afzonderlijke cartridges voor elke basiskleur. Onder andere printers van Canon worden vaak geleverd met gescheiden printercartridges. 

Is het navullen van cartridges mogelijk?

Om kosten te besparen is het mogelijk om lege inktcartridges opnieuw te vullen. In sommige gevallen is het ook mogelijk om de cartridges zelf na te vullen. Het navullen van cartridges is vaak vele malen goedkoper dan het aanschaffen van originele cartridges. Fabrikanten van printers adviseren echter altijd om originele cartridges aan te schaffen. Dit heeft voor een deel te maken met de lagere kosten van de printers. Fabrikanten hopen winst te behalen op de dure originele inkt die voor de printer moet worden aangeschaft. Vaak worden er dus goedkope printers aangeboden en zijn de originele cartridges voor de printer in verhouding redelijk duur.

Bij de meeste inktcartridges is het mogelijk om deze opnieuw te vullen. Dit kan afhankelijk van het merk en het soort cartridge ongeveer 5 tot 10 keer herhaald worden. Cartridges zonder printkop kunnen vaker bijgevuld worden, ongeveer 10 tot 15 keer. 

Een probleem wat zich echter kan voordoen wanneer je cartridges opnieuw vult, is dat de printer de cartridge niet meer herkent. Een andere mogelijkheid is dat de kwaliteit van de afdrukken langzaam afneemt, wanneer de cartridges telkens opnieuw gevuld worden. Bedenk dus eerst of de inktcartridges wel wilt hervullen en houdt altijd bij hoe vaak je dit hebt gedaan. 

Originele inktcartridge HPKoopadvies voor cartridges

Welke cartridges het beste zijn, is afhankelijk van de printer die je gebruikt. Het is verstandig om in ieder geval goed op te letten of de cartridge en de printer compatibel zijn. Wanneer je voornamelijk de kosten belangrijk vindt tijdens de aanschaf van nieuwe cartridges, dan kan het hervullen van cartridges zinvol zijn. Ook is het in sommige gevallen voordelig om voordeelverpakkingen of extra grote cartridges te kopen. Wil je in plaats van nieuwe cartridges je cartridges toch opnieuw laten vullen, laat dit dan bij speciale vulpunten doen. Op deze manier weet je zeker dat de cartridges zorgvuldig nagevuld worden.

Wanneer je kwaliteit en consistentie het belangrijkst vindt, dan kun je beter kiezen voor originele cartridges van de fabrikant. Ook wanneer je professionelere afdrukken wilt maken, of foto’s wilt printen, wordt aangeraden om alleen originele cartridges te gebruiken en om cartridges tijdig te vervangen. Wanneer je originele cartridges aanschaft, ben je er ook zeker van dat je printer de cartridges herkent en dat de kwaliteit van de afdrukken goed blijft. Voornamelijk inktcartridges van het merk HP worden veel gebruikt voor thuisprinters. Andere bekende merken van cartridges zijn Canon, Dell, Lexmark en Epson.

TwitterFacebookGoogle+
Populaire shops
123inkt.nlInktwebReplacedirect
Advertentie