Advies en tips bij het kopen van een koelkast

Koelkasten zijn de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld. Zo verbruikt de huidige generatie apparatuur veel minder energie en zijn ze van beter materiaal gemaakt, waardoor de prestaties over een langere termijn goed blijven. Omdat het aanbod koelkasten groot is, zal Prijsvergelijk de belangrijkste aspecten voor het kopen van een koelkast hier bespreken.

Verschillende modellen koelkasten

Koel-vries combinatieEr zijn diverse modellen koelkasten verkrijgbaar. Zo zijn er de tafelmodellen, waar je eenvoudig een kookstel op kunt plaatsen, middelgrote koelkasten (kastmodel) en de grote Amerikaanse koelkasten. Ook kun je een onderscheid maken tussen een vrijstaande koelkast en de inbouw koelkast. Een inbouwkoelkast kan in een keuken geplaatst worden, zodat het apparaat onderdeel wordt van de keuken met hetzelfde uiterlijk en ombouw.

Het belangrijkste verschil zit echter vaak de functie van de koelkast. Zo zijn er koelkasten die puur gemaakt zijn voor het koelen van producten maar er zijn ook apparaten die beschikken over een koel-vries mogelijkheid. Bij een koel-vries combinatie bestaat een deel van de koelkast uit een koelgedeelte en het andere deel uit een vriesvak. Het voordeel van een dergelijk koel-vriescombinatie is dat je zowel de bevroren als gekoelde producten op dezelfde plek hebt. Daarnaast heb je maar één apparaat voor twee verschillende doeleinden nodig, waardoor je ruimte bespaart in de keuken.

Netto capaciteit van de koelkast

De netto capaciteit van een koelkast wordt aangegeven in liters. Een groot gezin zal uiteraard een grotere netto capaciteit nodig hebben in vergelijking met een alleenwonend persoon. Wanneer je niet veel ruimte in de koelkast nodig hebt, kun je het beste kiezen voor een tafelmodel (120-140 liter). Een gezin dat bestaat uit meerdere personen, zal echter een grotere koelkast nodig hebben en daardoor kiezen voor een kastmodel of een Amerikaanse koelkast, die over ruim 200 liter netto capaciteit beschikken.

Energielabel en energieklasse

Sinds enkele jaren heeft de overheid fabrikanten van een elektrisch apparaat verplicht om het apparaat van een Energielabel te voorzien. Dit energielabel is verdeeld in klasse A+++ tot en met D, waarbij de koelkast met energielabel A+++ het meest energiezuinig is en een koelkast met klasse D het minst zuinig.

Op Energielabel.nl kun je exact lezen wat de verschillende energielabels betekenen. Door het aanschaffen van een koelkast uit een betere energieklasse kun je besparen op je energiekosten. Ook is een dergelijke koelkast beter voor het milieu. Zo verbruikt een koelkast met energielabel A+++ ruim de helft minder energie dan een koelkast met energielabel B.

Beste merken koelkasten

Er zijn diverse merken die koelkasten fabriceren. Zoals ook bij andere witgoedartikelen zijn de duurdere merken vaak wel de betere. Zo is het aan te raden om altijd een gerenommeerd merk boven een goedkope koelkast te verkiezen. Apparatuur van merken zoals Miele, Siemens en Bosch staan voor kwaliteit en hebben veelal een langere levensduur dan apparaten van een relatief goedkoop en minder bekend merk. Koelkasten van Smeg staan voornamelijk bekend om de karakteristieke vormgeving en opvallende kleuren.

Advertentie