Tips en advies bij het kopen van een Koffie apparaat

In elk huishouden is vaak wel een koffiezetapparaat te vinden. De afgelopen tientallen jaren is de markt van koffiezetapparaten flink in beweging geweest. Zo zijn de traditionele koffieapparaten vervangen door de Senseo en Nespresso koffie apparaten en espresso machines.

Om meer duidelijkheid te verschaffen in de verschillen tussen koffiezetapparaten, geeft Prijsvergelijk inzicht in een aantal manieren van koffiezetten en de koffieapparaten die je hiervoor kunt gebruiken. Ook voor- en nadelen van de verschillende methodes zullen hier besproken worden.

Het traditionele koffiezetapparaat

koffiezet apparaatVan oudsher wordt koffie gemaakt van koffiebonen. De koffiebonen worden hiervoor eerst gemalen. Om koffie te kunnen zetten schenk je water in het waterreservoir en plaats je de gemalen koffie in een koffiefilter. De apparaten die hiervoor gebruikt worden zijn de 'ouderwetse' koffiezetters, waarbij een glazen schenkkan in het apparaat wordt geplaatst.

De verhouding tussen koffie en water kun je bij deze methode zelf regelen, waardoor je de sterkte van de koffie zelf kunt bepalen. Een voordeel van deze methode dat je meerdere koppen koffie op hetzelfde moment kunt zetten. Zo kun je wel tot ruim 12 koppen koffie zetten. Een ander voordel van deze apparaten is dat ze goedkoper zijn, aangezien ze in de meeste gevallen minder geavanceerd zijn, Een nadeel van deze manier van koffie zetten is echter dat wanneer je maar 1 kopje koffie wilt, dit relatief veel tijd kost en soms zelfs niet mogelijk is. Daarnaast verschilt de sterkte van de koffie iedere keer omdat het praktisch onmogelijk is om iedere keer dezelfde verhouding tussen koffie en water aan te houden.

Koffiepadmachine (Senseo)

Senseo ApparaatIn de afgelopen 10 jaar is de koffiepad uitgegroeid tot een ware hit. Deze methode die ook wel Senseo wordt genoemd, is ontwikkeld door Philips en Douwe Egberts. Vooral het gemak van het koffiezetten werd hierdoor verbeterd. De pad kan in de machine worden geplaatst zodat er één of twee koppen koffie kunnen worden gezet (afhankelijk van het aantal pads). Doordat de koffie op een hogere druk wordt gemaakt, ontstaat er ook een crème laag op de koffie.

Het nadeel van deze manier van koffie zetten is dat je maar 2 koppen koffie op hetzelfde moment kunt zetten. Daarnaast is de kwaliteit van de koffie niet altijd optimaal en zullen vooral de echte liefhebbers van koffie deze machines liever niet kopen. Drink je niet zoveel koffie, dan is deze methode zeker een optie. De Senseo koffiemachines werden in het verleden alleen door Philips gemaakt. Maar inmiddels maken ook andere leveranciers Senseo koffie apparaten.

Nespresso koffiemachine; koffie zetten met een cupje

Momenteel zijn de Nespresso-apparaten van Krups erg populair, deze zijn al verkrijgbaar vanaf ongeveer 70 euro. Nespresso apparaten maken gebruiken van een soortgelijke techniek als een Senseo machine (koffie pad), echter wordt er hier gebruik gemaakt van een cup in plaats van een pad. De koffie uit deze machines is kwalitatief wel beter dan de koffie die gemaakt is met een koffiepad. Dit komt voornamelijk doordat de koffie dichter op elkaar geperst zit. De koffiecups kun je in verschillende sterktes kopen zodat er altijd wel de juiste koffie voor je bij zit. Het nadeel van deze manier van koffie zetten is dat de koffiecups relatief duur zijn.

Espressomachines; voor de echte koffieliefhebber

EspressomachineMet een espresso machine maak je ongetwijfeld kwalitatief de beste koffie. Dit komt voornamelijk doordat de koffiebonen pas gemalen worden op het moment dat je de koffie zet. Een nadeel van een dergelijke machine is wel dat deze relatief duur is en vaak meer onderhoud vergt.

Dergelijke espressomachines zijn te koop vanaf ongeveer 200 euro. Dit is echter wel afhankelijk van de uitvoering. Wil je bijvoorbeeld een koffiemachine die ook beschikt over een mogelijkheid om cappuccino te zetten dan ben je vaak wat duurder uit. Echter wanneer je een echte koffieliefhebber bent is een dergelijk apparaat toch wel aan te raden en is het de prijs zeker waard.

Advertentie