Tips en advies bij het kopen van een laserprinter

Laserprinters staan bekend om de hoge afdruksnelheid en de goede tekstafdrukken. Er zijn veel merken die laserprinters op de markt brengen. De verschillende mogelijkheden en prijzen van laserprinters lopen afhankelijk van het merk van de printer erg uiteen. Door de vele opties kan het lastig kan zijn om een keuze te maken voor een nieuwe laserprinter. Om je hierbij te helpen, heeft Prijsvergelijk de belangrijkste specificaties van laserprinters voor je op een rijtje gezet.

Werking van een laserprinter

Een laserprinter maakt gebruik van toner om afdrukken samen te stellen. Toner wordt overgebracht door middel van een elektrische lading en warmte. Laserprinters hebben vaak een hoge afdruksnelheid en zijn de meest geschikte printers om grote hoeveelheden tekst af te drukken.

Laserprinter HPVoor- en nadelen van een laserprinter

Het gebruik van een laserprinter biedt zowel voor- als nadelen. Laserprinters kunnen namelijk erg gedetailleerde tekstafdrukken maken en hebben een hoge afdruksnelheid. De gemaakte afdrukken zijn vaak watervast en hierdoor erg duurzaam. Ook zijn de cartridges (toners) over het algemeen minder snel leeg in vergelijk met een inkjetprinter. 

Nadelen zijn echter dat laserprinters relatief duur zijn en minder geschikt om foto’s mee te af te drukken. Ook worden er vaak minder afdrukformaten ondersteund in vergelijking met een inkjetprinter.

Kleurenlaserprinters

Ondanks dat laserprinters minder geschikt zijn voor het maken van kleurafdrukken, zijn er speciale kleurenlaserprinters ontwikkeld. Deze printers maken gebruik van kleurentoners in de kleuren geel, magenta, cyaan en zwart. Bij dergelijke printers is het handig wanneer de toners gescheiden zijn, op deze manier blijft het inktgebruik beperkt. Kleurenprinters zijn in verhouding met zwart-wit (monochrome) laserprinters echt wel duurder in aanschaf. 

Wanneer je foto’s af wilt drukken met een laserprinter, is het belangrijk om goed op te letten welk papier je gebruikt. Fotopapier voor inkjetprinters is namelijk niet bruikbaar in een laserprinter, door de kunststoflaag op het papier. Door de warmte van een laserprinter Afdrukformaten Laserprintersmelt deze kunststoflaag, waardoor de printer kan beschadigen.

Mogelijke afdrukformaten

Laserprinters kunnen vaak slechts een beperkt aantal papierformaten afdrukken. Hoe meer formaten de printer kan afdrukken, hoe duurder de printer meestal is. Ook is mogelijk om met sommige laserprinters dubbelzijdig te printen (duplex). Bekijk daarom voordat je een laserprinter gaat aanschaffen welke formaten de printer kan bedrukken en of dubbelzijdig afdrukken mogelijk is.

Afdruksnelheid van de printer

De afdruksnelheid is een belangrijk aspect van een laserprinter. Houd er echter rekening mee dat de opgegeven printsnelheid in de specificaties van de printer vaak lager ligt dan vermeld. De afdruksnelheid is bijna altijd gemeten in de zogenaamde conceptmodus, de snelheid voor standaard afdrukken ligt dus vaak iets lager. De gemiddelde afdruksnelheid van laserprinters ligt gemiddeld rond de 20 pagina’s bij zwart-wit afdrukken, maar kan oplopen tot ruim 40 pagina’s per minuut bij duurdere laserprinters. Wanneer je relatief weinig afdrukken maakt, is de afdruksnelheid van een goedkope laserprinter vaak voldoende.

Resolutie van de gemaakte afdrukken

De afdrukresolutie van een laserprinter is minder belangrijk in vergelijking met een foto- of inkjetprinter. Wanneer je alleen standaard tekst af wilt drukken is een laserprinter met minstens 600dpi voldoende. Wanneer je bijvoorbeeld ook grafieken en schema’s wilt printen, kies dan voor een printer met 1200dpi.

Printen via PictBridgePrinten vanaf een netwerk of digitale camera

Tegenwoordig kunnen steeds meer printers draadloos afdrukken. Zo is het vaak mogelijk om via WiFi of via een netwerk te printen. Dit bevordert het gebruikersgemak aanzienlijk. Met behulp van het programma “PictBridge” kun je vanaf je digitale camera printen. Met deze functie kun je gemakkelijk printen zonder de foto’s eerst op je computer te hoeven plaatsen. Je camera en printer moeten dit dan beide ondersteunen.

Geluidsproductie en stroomverbruik

Bekijk voordat je een laserprinter aanschaft ook hoeveel geluid de printer produceert. Sommige printers produceren namelijk erg veel geluid wanneer ze in gebruik zijn. Dit kan storend zijn wanneer de printer in je directe omgeving staat. Het wordt aangeraden om een printer te kiezen die niet meer dan 60dB produceert. Ook is het verstandig om het stroomverbruik van de printer te bekijken. Laserprinters verbruiken namelijk veel stroom, mede door de hoge afdruksnelheid.

Koopadvies voor laserprinters

Prijzen van laserprinters variëren erg. Er zijn al laserprinters te krijgen vanaf ongeveer 70 euro, maar prijzen kunnen oplopen tot enkele Laserprinter Canonduizenden euro’s, afhankelijk van de afdruksnelheid en mogelijkheden. 

Een belangrijk startpunt is om het gemiddelde aantal afdrukken per maand te bekijken (maandvolume). Op deze manier kun je de aanschaf voor een laserprinter baseren op het gemiddelde aantal afdrukken. Wanneer je veel tekstafdrukken maakt (meer dan 50 pagina’s per week), dan is het raadzaam om een laserprinter aan te schaffen. Bekijk voor het maximaal aantal prints per maand de gebruiksindicatie van de printer. Wanneer je het belangrijk vindt om ook draadloos te kunnen printen, bekijk dan welke mogelijkheden een printer hiervoor biedt. Wanneer je op zoek bent naar een printer om foto’s mee af te drukken, dan kun je beter voor een fotoprinter of inkjetprinter kiezen.

Binnen de markt voor laserprinters zijn printers van Canon en HP erg populair. Deze merken bieden betrouwbare en kwalitatief hoogwaardige printers. Andere bekende merken van laserprinters zijn Dell, Epson, Kyocera, Lexmark en Xerox.

Advertentie