Tips en advies bij het kopen van een LCD televisie

Bij de aankoop van een LCD televisie zijn een aantal specificaties van groot belang. Het al dan niet aanwezig en de mate van aanwezigheid van deze specificaties bepalen voor een groot deel de prestaties van de televisie. Zo wordt de kwaliteit van de tv bepaald door de mogelijkheid van HD, resolutie en de helderheid. Over deze en andere eigenschappen van een LCD-televisie zal Prijsvergelijk meer duidelijkheid scheppen door de effecten uit te leggen.

HD-ready of full HD?

Full HD televisie

High Definition of te wel HD geeft weer hoe scherp je televisie is. Een televisie fragment in HD kan tot wel vijf keer scherper zijn in vergelijking met een niet HD fragment. Dat het scherper is, komt voornamelijk doordat fragmenten met HD meer pixels (beeldpunten) bevatten. Echter om te kunnen profiteren van het scherpere HD fragment moet je televisie dit wel ondersteunen.

Of je televisie dit kan ondersteunen hangt af van de beeldresolutie. Een HD-ready televisie beschikt over minimaal 1280 bij 720 pixels. Een HD televisie beschikt over minimaal 1920 bij 1080 pixels. Een dergelijke televisie wordt ook wel Full HD televisie genoemd. De prijs van een televisie wordt mede hierdoor bepaald.

Resolutie; hoe scherp is het beeld?

De resolutie wordt vaak weergegeven in horizontale en verticale pixels, bijvoorbeeld 1280 x 1024. Dit houdt in dat de horizontale resolutie 1280 pixels is en de verticale resolutie 1024 pixels. Een pixel staat voor één beeldpunt en veel beeldpunten bij elkaar geven een beeld. Hoe hoger de resolutie van een scherm, hoe meer beeldpunten er op een scherm getoond kunnen worden. Over het algemeen kan er gezegd worden dat een hogere resolutie een beter beeld geeft.

LCD-tv Philips met AmbilightHelderheid van de televisie

Helderheid van de televisie, technisch ook wel bekend als de lichtsterkte, wordt in lumen per vierkante meter gemeten. De hoeveelheid licht die wordt opgevangen en wordt gebruikt om beeld te creëren is de helderheid. De helderheid wordt aangeduid in het aantal candela per M2 (cd/m²). Er kan gesteld worden dat hoe groter de cd/m², hoe groter de lichtbon is. Uiteindelijk is het zo dat wanneer de lichtbron groter is, dit een positief effect heeft op de helderheid van de televisie.

Contrastverhouding of contrastratio

Contrastverhouding wordt ook wel contrastratio genoemd. De contrastverhouding is het verschil tussen het lichtste en het donkerste beeld dat het scherm kan tonen. Bij een groter contrast zijn de kleuren dieper en de beeldkwaliteit beter. De contrastratio kan bijvoorbeeld 1000:1 zijn. Hierbij zitten er 1000 stappen tussen het lichtste en donkerste beeld. Een televisie met een hoge contrastratio geeft meer nuances in kleuren weer.

Frequentiebereik, hoe stabiel is het beeld

Het frequentiebereik horizontaal geeft aan hoe vaak het beeld per seconde ververst wordt. Het frequentiebereik wordt gemeten met het aantal Hertz (Hz). Hoe hoger het aantal Hertz, hoe vaker het beeld per seconde ververst wordt. Het optimale aantal Hertz verschilt per techniek (LCD, Plasma, LED). Tegenwoordig is het aantal Hertz bij LCD-tv's minstens 100 Hertz. Dit is voldoende voor een stabiel en vloeiend beeld.

Kijkhoek voor televisiesKijkhoek van beeldschermen

De kijkhoek is de hoek tussen de opstelling van een beeldscherm en de plek waar de persoon zit die naar het beeldscherm kijkt. Met deze hoek geven fabrikanten van LCD beeldschermen aan waar de kijker maximaal kan zitten voordat het zicht op het scherm slechter wordt. Hoe groter de kijkhoek is, hoe meer de kijker rechts of links van het beeldscherm kan zitten met behoud van een optimaal zicht. Tegenwoordig is de kijkhoek van de moderne LCD-schermen 140-175 graden. Dit betekent dat je tot een hoek van 70 tot 87,5 graden probleemloos TV kunt kijken. Bekijk dus voor je een tv gaat kopen, hoe groot de kijkhoek van de televisie is.

Grootte van het beeldscherm

Kijkafstand televisie bepalenTenslotte bepaalt de grootte van de televisie een groot deel van jou ervaring van de televisie. De beeldschermgrootte of beelddiagonaal, geeft de daadwerkelijke zichtbare grootte van het beeldscherm aan.

De aanduiding van de beeldschermdiagonaal wordt vaak in inches aangegeven. Eén inch komt overeen met 2,54 centimeter. Een beelddiagonaal van 42 inch komt dus overeen met een schermgrootte van ongeveer 107 cm. Bij de keuze voor de grote van de beeldschermdiagonaal, is het goed om te weten hoever je van de televisie af zit. Bij een grotere kijkafstand is het logischer om een televisie met een grotere beeldschermdiagonaal te kiezen. 

Met de afbeelding hierboven bepaal je grofweg de ideale kijkafstand tot je televisie. De afstand is gemeten van je zitplek tot de televisie.

Prijzen en koopadvies voor een LCD-televisie

Uit de bovenstaande informatie kan worden geconcludeerd dat het niet eenvoudig te stellen is welke LCD-televisie het beste is. De keuze voor een LCD-televisie is onder andere afhankelijk van de beschikbare ruimte en de gewenste grootte. Er zijn echter wel een aantal merken die in veel gevallen hoog gewaardeerd worden. Zo worden LCD-tv's van Philips vaak erg positief beoordeeld, onder andere vanwege de beeldkwaliteit en het design. Ook LCD-televisies van Samsung zijn erg populair. Voornamelijk het beeld, geluid en de vormgeving zijn erg goed bij LCD-tv's van Samsung. Ben je op zoek naar een goedkope LCD televisie? Bekijk dan eens een televisie van Salora of Sweex.

Advertentie