Tips en advies bij het kopen van een LED televisie

Ga je een nieuwe televisie kopen en wil je weten wat de verschillen zijn tussen de verschillende modellen? Prijsvergelijk zal een aantal belangrijke punten belichten waar je zeker op moet letten bij het kopen van een nieuwe televisie. We zullen onder andere ingaan op de verschillen tussen LED en LCD televisies en de verschillende soorten LED technologieën.

LED tv PhilipsKenmerken van een LED-televisie

De Een LED-televisie heeft veel gelijkenissen met een LCD televisie. Er zijn echter een aantal verschillen, welke in het voordeel van een LED-tv uitvallen. 

Beide typen maken gebruik van een LCD-scherm. Het grootste verschil zit echter in de lampen die gebruikt worden. Zo zorgt het gebruik van LED-lampen bij een LED-televisie voor een betere beeldkwaliteit. Ook zijn televisies die voorzien van LED-lampen dunner in vergelijking met LCD-tv’s. Andere voordelen van een LED-tv zijn een lager energieverbruik, een langere levensduur en de lagere belasting van het milieu. 

LED technieken

Er zijn drie verschillende soorten LED technieken. De prestaties, maar ook de prijzen van de televisie verschillen per techniek. De drie Led Edge-Lit techniektechnieken zijn; Edge-Lit, RGB Dynamic LED en Arry LED backlight.

Edge-Lit
De Edge-Lit techniek is op dit moment de meest gebruikte techniek bij LED televisies. Bij Edge-lit zijn er LED lampjes aan de zijkanten van het beeldscherm geplaatst. Daarnaast zijn er reflectoren achter het beeldscherm geplaatst, waarmee het licht op een gelijkmatige manier over het scherm wordt verdeeld. Hierdoor zijn de televisies met deze techniek erg plat.

Array Led techniekRGB Dynamic LED
Het grote verschil tussen de RGB Dynamic LED techniek en de andere LED technieken is dat de RGB Dynamic techniek gebruik maakt van vier verschillende kleuren LED verlichting. Namelijk de kleuren rood, blauw en twee verschillende kleuren groen. Door gebruik te maken van deze verschillende kleuren worden de diverse kleuren beter weergegeven op het beeldscherm en zijn de overgangen tussen de verschillende kleuren beter. Deze LED techniek wordt voornamelijk door Sony gebruikt in de Sony Bravia televisie.

Array LED backlight
Bij dit type LED tv zijn over de gehele wijdte achter het scherm LEDlampjes geplaatst. Hierdoor is het contrast vele malen beter. Doordat er over de gehele wijdte LEDlampjes zijn geplaatst, wordt deze techniek ook wel FULL LED genoemd.

Energieverbruik van LED-tv’s

Zoals eerder genoemd verbruiken LED televisies minder energie in vergelijking met andere typen tv’s. Dit komt onder andere doordat de lampen minder warm worden. Ook zijn de lampen in vergelijking een stuk duurzamer. In vergelijking kunnen LED-tv’s tot de helft minder stroom worden verbruiken, in vergelijking met een LCD- of plasma televisie. Sinds eind 2011 is een energielabel voor tv's verplicht.

Nieuwe ontwikkelingen

3D-geschikt
Steeds meer LED-tv’s bieden de mogelijkheid om 3Dbeeld te kunnen bekijken. Sommige televisies zijn hierbij alleen 3D-compatible. Om 3D-beeld Panasonicdaadwerkelijk 3D-tv te kunnen kijk heb je een 3D-upgradepack nodig. Bekijk dus voordat je een LED-tv gaat kopen, of het direct mogelijk is om 3D-beeld weer te geven (vaak de grotere modellen).

OLED-tv
De opvolger van LED is OLED. Het licht van een OLED televisie wordt samengesteld met behulp van organisch materiaal. Bij OLED-tv is er geen achtergrondverlichting nodig, waardoor de televisies ultradun zijn. 

Voordelen van OLED-tv’s zijn dat deze zeer energiezuinig zijn, een heel helder beeld hebben en een grote kijkhoek. Ondank deze voordelen, worden er momenteel worden er nauwelijks OLED-tv’s verkocht, vanwege de hoge productiekosten. Voordat deze techniek ver genoeg ontwikkeld en betaalbaar is, zullen we alweer een aantal jaren verder zijn. Het loont dus zeker nog om een normale LED-tv aan te schaffen.

Koopadvies voor een LED-televisie

Er zijn verschillende merken die LED-tv’s op de markt brengen. Zo worden LED televisies van Samsung voornamelijk gewaardeerd om de heldere beeldkwaliteit en de lange levensduur. Wanneer je voornamelijk het energieverbruik van een televisie belangrijk vindt, bekijk dan eens de tv’s van Philips. LED tv’s van Philips staan namelijk bekend om het lage energieverbruik wanneer ze vergeleken worden met gelijkwaardige tv’s. Wanneer je op zoek bent naar een goedkope LED-televisie, dan kun je eens kijken naar een LED televisie van Akai of Salora.

TwitterFacebookGoogle+
Populaire shops
WehkampBCCExpert
Advertentie