Tips en advies bij het kopen van een magnetron

Een magnetron is tegenwoordig in bijna elk huishouden aanwezig. Je kunt er voor kiezen om de magnetron in te bouwen in je keuken, of apart te plaatsen. Er zijn dus verschillende soorten magnetrons verkrijgbaar, met verschillende kenmerken en mogelijkheden. Aangezien een magnetron over diverse functies kan beschikken, zet Prijsvergelijk hieronder de belangrijkste specificaties en mogelijkheden van magnetrons voor je op een rijtje.

Solo- of Combimagnetron?

Magnetron SiemensDe belangrijkste keuze is de keuze tussen een solomagnetron of een combimagnetron. Een combimagnetron beschikt naast de standaard magnetronfunctie ook nog een ovenfunctie. In sommige gevallen beschikt een combimagnetron over een aantal extra functies, zoals bijvoorbeeld die optie om te grillen of stomen. Een solomagnetron is dus eenvoudiger en voornamelijk geschikt voor het opwarmen, ontdooien of bereiden van maaltijden.

Inhoud van de magnetron

De inhoud van een magnetron wordt weergegeven in liters. De inhoud van solomagnetrons varieert van ongeveer 17 tot en met 25 liter. De inhoud van combimagnetrons is vaak groter en varieert van 20 tot ruim 40 liter. Let bij het bepalen van de minimale grootte op dat bijvoorbeeld de grootste ovenschaal in de magnetron past.

Vermogen van de magnetron

Het vermogen van een magnetron wordt weergegeven in Watt (W). De meeste solomagnetrons hebben een vermogen tussen de 700 en 800 Watt. Het vermogen van combimagnetrons ligt meestal wat hoger, zo rond de 900 Watt. Bij een combimagnetron is het ook verstandig om de maximale temperatuur van de oven te raadplegen, aangezien deze vaak lager ligt dan bij een aparte oven. Het maximale vermogen van de magnetron en de oven is te vinden in de specificaties. 

Draaiplateau magnetronDraaiplateau; egale bereiding van je gerechten

Veel magnetrons beschikken over een draaiplateau. Met behulp van het draaiplateau worden de microgolven van de magnetron verdeeld, waardoor gerechten gelijkmatig worden verwarmd. Vaak is het draaiplateau uit te schakelen indien gewenst. Dit is voornamelijk handig wanneer je een ovenschaal hebt die wel in de combimagnetron past, maar er niet in kan ronddraaien.

Inbouw magnetron

Als je de magnetron wilt inbouwen, zorg er dan voor dat je een (combi-)magnetron koopt die hiervoor geschikt is. Vrijstaande magnetrons zijn niet geschikt om in te bouwen, aangezien deze rondom moeten kunnen ventileren. Inbouwmagnetrons zijn vaak duurder dan vrijstaande magnetrons, maar hier staat tegenover dat ze wel netjes weg te werken zijn

Instellingen magnetronLaatste ontwikkelingen voor magnetrons

Modernere magnetrons beschikken tegenwoordig steeds vaker over een gewichtssensor. Met behulp van deze sensor wordt het gewicht van een gerecht bepaald, om naar aanleiding hiervan de instellingen en opwarmingstijd te bepalen. Deze functie is voornamelijk handig in combinatie met de ontdooifunctie. Op deze manier kun je eenvoudig en precies bepalen hoe lang een product nodig heeft om te ontdooien in de magnetron.

Naast de gewichtsensor beschikken veel magnetrons over een functie om vaak gebruikte instellingen te onthouden in het geheugen. Deze instellingen kunnen voorgeprogrammeerd worden, zodat je zelfs tot 24 uur voor gebruik de magnetron alvast in kunt stellen.
Om een magnetron veilig te kunnen gebruiken, worden tegenwoordig ook steeds meer beveiligingen voor magnetrons ontwikkeld. Zo zorgt een kinderbeveiliging ervoor dat het draaien aan knoppen of drukken op toetsen tijdens het gebruik geen effect heeft. Ook kan in sommige gevallen ingesteld worden dat de deur tijdens het gebruik van de magnetron niet geopend kan worden.

Koopadvies voor een magnetron

Er bestaat veel variatie in de prijzen van magnetrons. De prijs onder andere afhankelijk van het merk en de mogelijkheden van de magnetron. Bekende merken van magnetrons zijn; AEG, Whirlpool, Bosch en Siemens.

De meeste solomagnetrons zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 40 euro. Binnen deze prijscategorie zijn voornamelijk magnetrons van Etna aan te raden, vanwege de goede prijs/kwaliteit-verhouding. Wanneer je een magnetron zoekt met meerdere mogelijkheden, dan is het is verstandiger om te kiezen voor een combimagnetron. Deze zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 70 euro. Binnen de hogere prijscategorieën zijn magnetrons van Bosch en Siemens aan te raden. De merken staan bekend om kwalitatief hoogwaardige materialen en de gemakkelijke bediening.

Advertentie