Tips en advies bij het kopen van een navigatiesysteem

Veel consumenten gebruiken de naam TomTom als verzamelnaam voor een navigatiesysteem. Echter zijn er nog veel meer merken navigatiesystemen te koop. Zo maken Navman, Mio en Garmin ook kwalitatief goede navigatiesystemen. Om je te helpen bij het kopen van een navigatie systeem zet Prijsvergelijk een aantal belangrijke eigenschappen van een navigatiesysteem op een rij.

TomTom NavigatiesysteemRoutekaarten

Het belangrijkste aspect van een navigatiesysteem zijn de kaarten die worden meegeleverd bij de aankoop. Op de Nederlandse markt kun je kiezen uit kaarten alleen voor Nederland, Benelux, West-Europa, Europa maar ook voor andere gebieden. Bij het kopen van een apparaat is het dus belangrijk om te weten waar je het systeem voornamelijk gaat gebruiken.

Wanneer je puur alleen in Nederland rijdt voldoet een relatief goedkoop navigatiesysteem met een Nederlands kaart. Echter wanneer je van plan bent om op vakantie in Europa te gaan is het aan te raden om een navigatiesysteem met Europese kaart te nemen.

Om je navigatiesysteem voor een langere periode te gebruiken is het belangrijk om de wegenkaarten te updaten aangezien wegen veranderen, verdwijnen of nieuw aangelegd worden. Bij duurdere gps navigatie is een update vaak inclusief, bij de goedkopere navigatiesystemen moet je vaak betalen voor een update van de kaarten.

Intern geheugen

De meeste navigatiesystemen zijn uitgerust met een intern geheugen van gemiddeld 512Mb tot 4Gb. Hoeveel kaarten je hiermee kunt opslaan is afhankelijk van de grootte van de kaarten. De meest standaard systemen zijn uitgerust met van kaarten voor de Benelux, uitgebreidere systemen bevatten kaarten van (West)-Europa. Om meer kaarten op te kunnen slaan is het geheugen in sommige gevallen uit te breiden met een geheugenkaart.

Navigatiesysteem met TMC en LIVE-servicesTMC en LIVE-services

TMC staat voor Traffic Message Channel. Met TMC is het mogelijk om actuele informatie over de verkeerssituatie op je navigatiesyteem te ontvangen, bijvoorbeeld over files, vertragingen en waarschuwingen. Het navigatiesysteem kan op basis van dit signaal je route aanpassen. Om na te kijken of een nagavitiesysteem over deze functie beschikt kun je de specificaties raadplegen.

Live-services gaat nog een stap verder dan TMC. Naast verkeersinformatie kan er ook informatie over het weer, flitslocaties en nuttige locaties worden weergegeven. Welke informatie wordt weergegeven kan echter per fabrikant of abonnement verschillen.

Extra opties

Sommige navigatiesystemen beschikken over extra functies, zoals de mogelijkheid om spelletjes te kunnen spelen. Echter blijkt dat hoe meer opties een navigatiesysteem biedt, hoe meer je hiervoor betaalt. Vaak wordt het systeem uiteindelijk alleen voor GPS-ontvanger outdoornavigatiedoeleinden gebruikt, waardoor de extra opties soms overbodig zijn. Door te kiezen voor een eenvoudiger systeem kun je dus besparen op je aankoop.  In sommige gevallen kunnen extra opties echter wel van belang zijn. Zo zijn er inmiddels steeds meer navigatiesystemen met spraakherkenning. Deze optie zorgt voor meer veiligheid op de weg omdat je je handen aan het stuur kunt houden.

Naast navigatiesystemen voor in de auto zijn er ook navigatiesystemen voor op de motor of voor tijdens het sporten. Routekaarten van deze systemen zijn meestal minder gedetailleerd dan kaarten voor in de auto. De systemen zijn over het algemeen water- en schokbestendig. Een ander aandachtspunt van deze compacte systemen is de accu-duur, aangezien het navigatiesysteem onderweg niet opgeladen kan worden. 

Merk navigatiesystemen

Zoals aangegeven zijn er naast de TomTom ook andere merken die uitstekende navigatiesystemen aanbieden. Uiteraard staat het merk TomTom voor kwaliteit, maar het merk Garmin doet zeker niet onder voor TomTom en biedt dan ook kwalitatief goede navigatie systemen aan. De prijzen van navigatiesystemen beginnen rond de 70 euro en kunnen oplopen tot meer dan 1000 euro afhankelijk van de functionaliteiten.

TwitterFacebookGoogle+
Populaire shops
CoolblueTomTomHalfords
Advertentie