Tips en advies bij het kopen van een Netbook

De netbook is eigenlijk het kleine zusje van de notebook, ook bekend als laptop. Het verschil tussen een mini-laptop en een notebook zit voornamelijk in de afmetingen en prestaties. Zo zijn netbooks in de regel niet groter zijn dan 11 inch. Daarnaast zijn de netbooks simpeler en goedkoper dan een notebook. Echter wanneer je kiest voor een netbook moet je wel weten welke specificaties belangrijk zijn. Prijsvergelijk.nl zet de belangrijkste specificaties voor je op een rijtje.

Asus eeePCMerken netbooks

De meeste notebook fabrikanten brengen ook netbooks op de markt. Het merk Asus was de fabrikant die in het jaar 2007 als eerste een netbook presenteerde. Dit was de zogenaamde Asus Eee PC. Deze werd als snel gevolgd door Acer Aspire One en de DELL inspiron Mini. Er zit weinig kwaliteitsverschil tussen de verschillende merken. De inhoud van de netbook bepaalt vaak de kwaliteit.

Aangezien de markt voor tablets ook steeds meer in opkomst is, kiezen consumenten vaak voor een tablet in plaats van voor een netbook. Een tablet is, net als een netbook, makkelijk mee te nemen maar meestal minder zwaar. Een netbook beschikt echter over meer mogelijkheden en is beter geschikt voor onder andere tekstverwerking.

Gebruik van een mini-laptop

Wanneer je besluit om een mini laptop te kopen moet vooraf wel duidelijk zijn waarvoor je een computer gaat kopen. Een mini-computer is namelijk niet voor alle werkzaamheden even geschikt. Wanneer je het apparaat vooral wilt gebruiken voor internet en tekstverwerken dan kan dit uitstekend. Echter wanneer je grafische programma’s wilt gebruiken zoals Photoshop dan doe je er verstandig aan om geen netbook maar minimaal een notebook te kopen.

Het beeldscherm van een netbook

Zoals gezegd zijn de meeste netbooks niet groter dan 11 inch. Dit betekent dat ook de beeldschermen niet veel groter zullen zijn. De meeste beeldscherm zijn tussen de 7 en 10 inch. Dit komt overeen met respectievelijk 18 en 25 centimeter. Over het algemeen kan gezegd worden dat wanneer het beeldscherm groter is, het toetsenbord ook groter is. Dus voor consumenten die liever een iets groter toetsenbord willen is een netbook aan te raden van minimaal 10 inch.

Intel ProcessorDe processor

De processor is voor een groot deel bepalend voor de prestaties van een netbook. Alle berekeningen die een netbook moet uitvoeren worden door de processor verricht. Daarom is van belang dat de kwaliteit van de processor optimaal is. De snelheid van de microprocessor wordt aangeduid in megahertz (MHz). Aangezien een mini-pc minder zware programma’s draait dan bijvoorbeeld een notebook, mag het aantal megahertz ook kleiner zijn dan bij een notebook. Een goede netbook beschikt over een processor van minimaal 1500 Megahertz.

Prijzen van netbooks

De prijzen van een mini-computer lopen uiteen van 200 tot ongeveer 500 euro. Voor een groot deel kunnen de prijsverschillen tussen de verschillende netbooks verklaard worden door de prestaties en specificaties Netbook Sonyvan een mini-laptop. Zo beschikken sommige duurdere netbooks bijvoorbeeld over een DVD speler en een aantal goedkope netbooks niet. Je kunt dan ook kiezen tussen een groot aanbod aan netbooks.

Er zijn verschillende aanbieders die netbooks op de markt brengen. Netbooks van het merk Samsung worden voornamelijk gewaardeerd om de geavanceerde functies en de goede kwaliteit. Hiernaast staan netbooks van de merken Sony en Acer bekend om de mooie ontwerpen en goede prestaties. Andere bekende merken van netbooks zijn Packard Bell, HP, Asus en Toshiba.  

Advertentie