Tips en advies bij het kopen van een Plasma televisie

Voordat je een plasma-televisie gaat kopen is het verstandig om je enigszins te verdiepen in de specificaties van televisies. Zo bestaan er bijvoorbeeld veel verschillen tussen de helderheid van het beeld en de grootte van de tv. De onderstaande informatie zal je inzicht geven in de belangrijkste specificaties en verschillen tussen televisies.

HD Ready of Full HD?

Full HD LogoDe term HD, ofwel ‘High Definition’, duidt aan hoe scherp het beeld van de televisie is. Hoe meer pixels beelden bevatten, hoe scherper deze beelden zijn. Beelden die weergegeven worden in HD kunnen tot wel vijf keer scherper zijn dan niet-HD beelden.

Om dit scherpe beeld ook daadwerkelijk te kunnen ervaren moet je televisie dit beeldtype wel ondersteunen. Wanneer een tv HD-Ready is betekent dit namelijk niet per definitie dat HD beeld beschikbaar is. Of je televisie dit kan ondersteunen hangt af van de beeldresolutie.

De resolutie van een televisie wordt meestal vermeld in horizontale en verticale pixels. Een pixel staat voor één beeldpunt. Uiteindelijk geldt; hoe meer beeldpunten bij elkaar, hoe hoger de resolutie van het beeld. Het aantal pixels van een HD-Ready televisie is minimaal 1280 bij 720 pixels. In vergelijking met een HD-Ready tv, beschikt een Full HD televisie over minimaal 1920 bij 1080 pixels. Wanneer de resolutie van een scherm hoog is, is het beeld over het algemeen beter. Logischerwijs bepaalt de resolutie hierdoor ook voor een deel de prijs van een plamatelevisie.

Kijkafstand Plasma TelevisieGrootte van het beeldscherm

Over het algemeen wordt de grootte van een beeldscherm gemeten in inch. Eén inch komt overeen met 2.54 centimeter. Een beelddiagonaal van 42 inch komt dus overeen met een schermgrootte van 107 centimeter. Om de optimale schermgrootte te bepalen is het belangrijk om te weten hoever je van de televisie afzit. Wanneer deze afstand klein is, is het verstandig om een kleiner scherm aan te schaffen. Plasmatelevisies zijn echter voornamelijk leverbaar in grotere beeldformaten en worden geleverd vanaf 42 inch (107cm).

Helderheid van de televisie

Naast de resolutie van de televisie, bepaalt ook de helderheid de kwaliteit van het beeld van de televisie. De helderheid van de televisie wordt ook wel de lichtsterkte genoemd en geeft aan hoeveel licht er wordt opgenomen om het beeld samen te stellen. De helderheid van een televisie wordt vermeld in het aantal candela per m². Hoe meer licht er wordt opgevangen, hoe helderder het beeld van de televisie is.

Contrastverhouding; hoe gedetailleerd is het beeld?

De contrastverhouding van een televisie geeft aan hoe groot het verschil is tussen het lichtste en donkerste beeld wat een televisiescherm kan weergeven. Wanneer het contrast tussen licht en donker groot is, is de beeldkwaliteit hoger. Een voorbeeld van een contrastverhouding is bijvoorbeeld 1000:1. Deze verhouding geeft aan dat er 1000 eenheden tussen het meest lichte en het meest donkere beeld zitten.  In vergelijking met een LCD-tv, beschikt een plasma-tv over minder helder beeld dan een LCD-tv. Hier staat tegenover dat het beeld wel over meer contrast beschikt in vergelijking met een LCD-tv.

Aantal hertz van de televisie

Het aantal Hertz (Hz) geeft aan hoe vaak het beeld per seconde ververst wordt. Wanneer het aantal Hertz hoog is, zullen de beelden vloeiend in elkaar overgaan, aangezien deze vaak vernieuwd worden. Wanneer het aantal Hertz laag is, kan er soms een beeldvertraging waar te nemen zijn, omdat beelden minder snel worden ververst. 400 en 600 Hz zijn het meest voorkomend voor plasmatelevisies en zorgen voor een vloeiende beeldweergave.

Energielabel televisieEnergieverbruik van de televisie

Wanneer je twijfelt tussen het aanschaffen van een LCD- of Plasmatelevisie, dan is het ook verstandig om de verschillen in energieverbruik van de verschillende televisies te raadplegen. Het energieverbruik tussen de verschillende soorten televisies loopt namelijk erg uiteen. Over het algemeen verbruikt een plasma-televisie meer energie dan een LCD-televisie. Dit heeft echter wel te maken met de contrastverhouding van de tv. Hoe lichter de beelden, hoe meer energie er verbruikt wordt. Vanaf eind 2011 is een energielabel voor een televisie verplicht.

Nieuwe techniek: Neo PDP televisie

Plasma-tv's worden waarschijnlijk in de toekomst vervangen door de nieuwe techniek van Neo PDP televisies. Deze tv's beschikken over een nieuwe, energiezuinigere techniek. Ook is de beeldkwaliteit bij deze televisies erg verbeterd, is het contrast beter en de Neo PDP televisie Panaoniclichtopbrengst hoger. Neo PDP televisies zijn nu nog erg duur, maar zullen het prijsverschil over een tijdje zeker waard zijn.

Koopadvies voor een Plasma-tv

Voordat de nieuwe Neo PDP techniek volledig ontwikkeld is, zullen er alweer een aantal jaren verstreken zijn. Momenteel loont het dus zeker nog om een normale plasma-tv te kopen. Bedenk voordat je een televisie gaat kopen in ieder geval hoeveel ruimte je hiervoor hebt, hoe groot de televisie moet zijn en hoeveel geld je ongeveer uit wilt geven.

Doordat voorkeuren voor verschillende aspecten van een televisie per persoon verschillen, is het lastig om te stellen welke plasma tv het beste is. Echter, wanneer we kijken naar de prestaties valt op dat plasma televisies van Samsung en Panasonic erg positief beoordeeld worden.

Advertentie