Tips en advies bij het kopen van een Stofzuiger

Stofzuigen is niet de grootste hobby van veel mensen. Echter moet het toch gebeuren. Om dit dan zo goed mogelijk te doen is het fijn wanneer je over een stofzuiger beschikt die kwalitatief goed werkt. Maar waar moet je op letten tijdens het kopen van een nieuwe stofzuiger? Er bestaan veel verschillen tussen de specificaties van verschillende stofzuigers. Om het kopen van een stofzuiger te vergemakkelijken zet Prijsvergelijk een aantal belangrijke punten van Sledestofzuiger van Philipsstofzuigers op een rijtje.

Verschillende typen stofzuigers

Sledestofzuiger
De sledestofzuiger is de meest voorkomende stofzuiger binnen Nederlandse huishoudens. Dit model beschikt over twee wieltjes aan de achterzijde van de stofzuiger, waarmee je de stofzuiger over de grond achter je aan trekt. De sledestofzuiger is geschikt voor alle woonoppervlakken en beschikt in de meeste gevallen over een krachtige motor. Goedkope stofzuigers hebben echter vaak een wat lagere zuigkracht.

Steelstofzuiger
De steelstofzuiger komt relatief minder vaak voor in de Nederlandse huishoudens. De steelstofzuiger is redelijk compact en is daardoor geschikt voor woonoppervlak met weinig opbergruimte. Een nadeel van deze stofzuigers is dat ze vaak werken op een accu, en hierdoor minder zuigkracht en een kortere gebruiksduur hebben.

Kruimeldief
Een kruimeldief is een compacte handstofzuiger zonder snoer. Een kruimeldief is voornamelijk geschikt om snel kleine oppervlakken schoon te maken. De accu van de kruimeldief is op te laden door deze in het basisstation te plaatsen. Een kruimeldief beschikt over het algemeen over een stofbak die je gemakkelijk kunt legen in de prullenbak.

Vermogen: de zuigkracht van de stofzuiger

Het vermogen van een stofzuiger wordt aangegeven met het aantal Watt. Een goede stofzuiger met een krachtige motor, beschikt over een minimaal vermogen van 1600 watt en een capaciteit (van de stofzak) van 4,5 liter. Belangrijk is wel dat je het vermogen zelf kunt regelen, zodat je het vermogen aan kunt passen aan de ondergrond (parket/tapijt/los kleed).

Dyson stofzuiger zonder stofzakEen stofzuiger met of zonder zak?

Niet alle stofzuigers maken gebruik van stofzuigerzakken. Het is tegenwoordig namelijk ook mogelijk om een stofzuiger te kopen zonder zak. Deze stofzuigers vangen het stof op in een ingebouwde stofbak. Het grote voordeel hiervan is dat je niet altijd de zak hoeft te verwisselen en dat je geen (dure) stofzuigerzakken hoeft te kopen. Een nadeel van een dergelijke stofzuiger is echter dat er stof vrij kan komen wanneer je het reservoir leegt. 

Dyson is de eerste fabrikant die dergelijke stofzuigers zonder stofzak op de markt bracht. Deze stofzuigers hebben een groot zuigvermogen en zijn erg duurzaam.

Actieradius/reikwijdte: hoe lang moet het snoer zijn?

Een ander belangrijk aandachtspunt tijdens het kopen van een nieuwe stofzuiger is de actieradius. De actieradius van een stofzuiger geeft het totale bereik van de stofzuiger weer, dus inclusief snoerlengte, slang en steel. Bekijk dus eerst hoe groot de actieradius van de stofzuiger ongeveer moet zijn, met andere woorden, bekijk hoe groot de ruimte is, waarin je stofzuiger wilt gaan gebruiken. 

Hiernaast is ook het gewicht van de stofzuiger van belang. Wanneer je de stofzuiger op verschillende verdiepingen wilt gebruiken is het fijn wanneer de stofzuiger niet al te zwaar is. 

HEPA/ULPA-filtersysteem: zorgt voor schone lucht!

Er zijn een aantal speciale stofzuigerzakken ontwikkeld, om de lucht zo zuiver mogelijk te houden. HEPA- (High Efficiency Particulate Air) filters zijn speciaal ontworpen om zoveel mogelijk stofdeeltjes tegen te houden. Daarnaast zijn ULPA stofzuigerzakken speciaal ontwikkeld om fijnstof te filteren. Deze filters zijn ook aan te raden voor mensen met allergieën, aangezien er minder stof verspreid wordt. Bij sommige filters is het mogelijk om deze te reinigen en meerdere keren te gebruiken.  Onder andere stofzuigers van Nilfisk worden vaak geleverd met stofzuigerzakken met speciale filters.

Speciale borstels en hulpstukken

Er zijn talloze borstels en hulpstukken ontworpen voor stofzuigers. Zo zijn er verschillende borstels voor verschillende soorten vloeren, zoals parket, tapijt en tegels. Zuigmonden voor tapijt zijn bijvoorbeeld vaak uitgerust met wieltjes, zodat de borstel gemakkelijk over het tapijt glijdt. Een turboborstel is voorzien van een ronddraaiend mechanisme, waarmee je bijvoorbeeld gemakkelijk haren op kunt zuigen. De pBorstels en hulpstukkenarketborstel heeft over het algemeen langere, zachtere haren in vergelijking met een normale borstel, zodat het parket niet beschadigd.

Om elk gedeelte van het huis goed te kunnen reinigen worden er vaak verschillende hulpstukken meegeleverd bij de stofzuiger. Zo bestaat bijvoorbeeld het meubelmondstuk, bekledingszuigmond, radiatorzuigmond of een hulpstuk voor plinten. Bekijk voor je aankoop dus eerst welke hulpstukken je nodig denkt te hebben.

Extra functies van een stofzuiger

Sommige stofzuigers kunnen naast het opzuigen van droog vuil, ook nat vuil opzuigen. Voornamelijk stofzuigers van Karcher bieden deze mogelijkheid. Deze stofzuigers zijn voornamelijk geschikt om zowel nat als droog te gebruiken, zo kun je ook nat vuil opzuigen.  

Daarnaast geven een aantal stofzuigers aan wanneer de stofzuigerzak vol is. Dit is handig, omdat je de zak dan op tijd kunt vervangen. Wanneer je de zak tijdig vervangt is de kans groter dat de stofzuiger langer meegaat, omdat het stof zich niet in de motor verspreid.

Koopadvies voor een stofzuiger

Over het algemeen kan gesteld worden dat een stofzuiger van een bekend merk zoals, Philips of Miele, op de lange termijn kwalitatief beter is in vergelijking met een stofzuiger van een relatief onbekend merk. Wanneer de stofzuiger nog nieuw is, Stofzuiger van Numaticzal er eenzelfde prestatie geleverd worden, echter zal de stofzuiger van een goedkoper merk vaak eerder gebreken vertonen. Stofzuigers van Miele en Philips gaan bij hetzelfde gebruik vaak veel langer mee en zijn hierdoor erg duurzaam.

Een ander voordeel van stofzuigers van Miele is dat ze in bijna elke prijsklasse te verkrijgen zijn. Je kunt dus eerst bepalen hoeveel geld je wilt uitgeven en naar aanleiding hiervan een passende stofzuiger uitkiezen. Ben je op zoek naar een volautomatische stofzuiger (robotstofzuiger) die zelf zijn weg vindt door het huis? Bekijk dan eens een robotstofzuiger van Samsung. Andere bekende merken van stofzuigers zijn; Electrolux, AEG, en Numatic stofzuigers met een gezichtje.

Advertentie