Tips en advies bij het kopen van een strijkijzer

Strijkijzers beschikken tegenwoordig over veel verschillende functies. Om een indruk te krijgen van de verschillende mogelijkheden, kun je het onderstaande overzicht van Prijsvergelijk eens doorlezen. Met behulp van dit overzicht kun je uiteindelijk de beste keuze voor een strijkijzer maken.

Simpel strijkijzer TefalVerschillende soorten strijkijzers

Droogstrijkijzer
Een droogstrijkijzer is het meest simpele soort strijkijzer, aangezien deze geen gebruik van water of stoom maakt. Een droogstrijkijzer heeft alleen een simpele strijkzool die verwarmd wordt.

Stoomstrijkijzer
Het stoomstrijkijzer is het meest voorkomende soort strijkijzer. Een stoomstrijkijzer zorgt ervoor dat er tijdens het strijken stoom wordt vrijgemaakt. Deze stoom wordt via gaatjes in de strijkzool naar buiten gebracht. Met behulp van de stoom is het makkelijker om glad te strijken.

De stoomdruk van een strijkijzer wordt uitgedrukt in het aantal ‘bar’ of de hoeveelheid ‘g/min’. Des te meer bar, des te krachtiger het strijkijzer kan stomen. Voor een optimaal resultaat wordt aangeraden om een stoomstrijkijzer of generator met minimaal 4 bar te kiezen.

Stoomgenerator TefalStoomgenerator
Stoomsystemen met een stoomgenerator zijn voorzien van een losse watertank. Deze generatoren hebben een hoge waterdruk waarmee zeer sterke stoomstoten kunnen worden gegeven. Hierdoor kun je gemakkelijk kreukels en vouwen wegstrijken. Het werkt hierdoor niet alleen makkelijker, het gaat vaak ook veel sneller. Bovendien is het strijkijzer van een stoomgenerator lichter, aangezien het water zich niet in het strijkijzer bevindt.

Bijna alle strijkijzers beschikken over de mogelijkheid om het strijkijzer in te stellen afhankelijk van de stof die je wilt gaan strijken. Ook beschikken sommige strijkijzers over een ingebouwde temperatuurregulatie, waardoor alle soorten stoffen veilig gestreken Strijkzool strijkijzerkunnen worden. Het is vaak ook mogelijk om zelf de temperatuur van het strijkijzer aan te passen.

Strijkzool, van welk materiaal?

De strijkzool van een strijkijzer kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Goedkopere strijkijzers hebben vaak een roestvrijstalen strijkzool, welke meestal niet erg gebruiksvriendelijk is. Duurdere strijkijzers beschikken vaak over een keramische strijkzool, welke gemakkelijk over de stof glijdt. Hiernaast zijn de Steamglide strijkzool van Philips en de SuperGliss strijkzool van Tefal voorbeelden van kwalitatief hoogwaardige strijkzolen.

TuimelsnoerSoort snoer

Een onderdeel waar je misschien niet meteen aan denkt tijdens je aankoop, is het snoer van het strijkijzer. Bij goedkopere strijkijzers zit het snoer soms op een lastige plek of is het niet flexibel. Tegenwoordig beschikken bijna alle strijkijzers over een tuimelsnoer. Hiermee wordt het snoer omhoog gehouden door middel van een flexibele houder, waardoor het snoer niet meer in de weg ligt tijdens het strijken. Sommige strijkijzers zijn momenteel draadloos, zodat je helemaal geen last meer hebt van het snoer. Een snoerloos strijkijzer werkt gemakkelijker, maar moet wel telkens opgeladen worden. 

Vermogen van een strijkijzer

Het vermogen van een strijkijzer wordt weergegeven in Watt. De wattages van strijkijzers lopen uiteen van ongeveer 800 tot ruim 2600 Watt. Het elektrisch vermogen en het gewicht van een strijkijzer bepalen de tijd waarbinnen het strijkijzer gebruiksklaar is. Hoe meer vermogen, des te eerder het strijkijzer klaar is voor gebruik.

Water bijvullen

De manier van bijvullen verschilt per type strijkijzer. Het is gemakkelijk wanneer je het strijkijzer niet vast hoeft te houden wanneer je het bijvult. Let tijdens je aankoop dus op de manier van bijvullen van het water. Stoomgeneratoren beschikken in ieder geval over een groter waterreservoir dan droog- en stoomstrijkijzers, waardoor je het water minder vaak hoeft bij te vullen.

Zelfreinigend systeem strijkijzerReiniging van een strijkijzer

Het wordt aangeraden om een strijkijzer regelmatig te ontkalken. Sommige strijkijzers zijn zelfreinigend en bevatten een zelfreinigend ontkalksysteem. Hiernaast bestaan strijkijzers met een uitneembare antikalk-cassette of een kalkstaafje. Deze zijn uit het strijkijzer te halen en vervolgens schoon te maken.

Elektronische Beveiliging StrijkzoolBeveiligingen

Momenteel worden er steeds meer strijkijzers uitgerust met bepaalde beveiligingen. Wanneer je bijvoorbeeld vergeet om het strijkijzer uit te zetten, dan schakelt deze door de elektronische beveiliging vanzelf uit. Dit gebeurt na ongeveer 8 minuten wanneer het strijkijzer rechtop staat en na 30 seconden wanneer deze op de strijkzool staat. Bekijk voor je aankoop over welke beveiligingen een strijkijzer beschikt.

Koopadvies voor een strijkijzer

De prijs van een strijkijzer is afhankelijk van het soort strijkijzer en de verschillende functies ervan. De prijs van een strijkijzer wordt echter ook voor een groot deel bepaald door de strijkzool. Prijzen van simpele strijkijzers beginnen rond de 20 euro, maar de uitgebreidere strijkijzers, zoals stoomgeneratoren kunnen ruim 200 euro kosten.

Met betrekking tot simpele strijkijzers zijn de meeste merken qua prestaties ongeveer gelijkwaardig. Ben je echter op zoek naar een stoomstrijkijzer of generator, dan bestaat er nogal wat verschil tussen de kwaliteit. Voornamelijk strijkijzers van Tefal en Philips staan binnen dit segment bekend om hun goede prestaties. Andere merken van strijkijzers zijn Bosch, Siemens en DeLonghi.

TwitterFacebookGoogle+
Populaire shops
Bestsellers
Advertentie