Tips en advies bij het kopen van een Tablet computer

Een tablet computer is een handzaam, draagbaar apparaat dat onder andere gebruikt kan worden om mee te internetten, films mee af te spelen of om boeken mee te lezen. Qua functionaliteit is een tablet beperkter dan een laptop, maar uitgebreider dan een PDA of smartphone.

Met de introductie van de Apple iPad heeft de tabletcomputer definitief een plaats in de elektronica markt verworven. Nadat de iPad was gelanceerd hebben ook andere fabrikanten de aandacht op de Tablet PC gevestigd. Zo heeft Samsung de Galaxy Tab op de markt gebracht en kwamen ook BlackBerry, HTC, Acer en HP met hun eigen tablets. Om er voor te zorgen dat je een tablet koopt die het beste bij jouw wensen aansluit, zal in het onderstaande overzicht een aantal belangrijke zaken van tablets worden beschreven.

iOS vs AndroidVerschillende besturingssystemen voor tablets

Er bestaan verschillende besturingssystemen voor tablets. Een belangrijk deel van de prestaties van de tabletcomputer hangt af van het besturingssysteem. Veel voorkomende besturingssystemen zijn; iOS, Android en Windows 7. Apple maakt bijvoorbeeld gebruik van het iOS besturingssysteem, waarbij iOS5 momenteel de nieuwste versie is. iOS is een besturingssysteem dat speciaal is ontwikkeld voor een tablet, waardoor het zeer gebruiksvriendelijk is.  De mogelijkheid om meerdere programma’s op hetzelfde moment te gebruiken is van grote toegevoegde waarde, hierdoor hoef je programma's niet steeds opnieuw op te starten. Het grote nadeel van de iPad/iOS is echter dat het geen silverlight en flash ondersteunt, waardoor niet alle websites goed worden weergegeven.

Google Android Ice Cream SandwichNaast het besturingssysteem van Apple, bestaan er ook tablets met het Google Android besturingssysteem. Dit besturingssysteem wordt ook wel 'Honeycomb' genoemd en is speciaal ontwikkeld voor tabletcomputers. Naast dit besturingssysteem zullen steeds meer Android tablets worden uitgerust met het nieuwe 'Ice Cream Sandwich' besturingssysteem. Dit systeem is geschikt voor zowel smartphones als tablets. Ook het nieuwe besturingssysteem van de BlackBerry is zeer gebruiksvriendelijk. Een voordeel is dat deze besturingssystemen wel silverlight en flash ondersteunen.

Het interne geheugen van een tablet

Een tablet PC beschikt veelal over minder geheugencapaciteit in vergelijking met notebooks en netbooks. Voordat je een tablet koopt is het dan ook belangrijk dat je goed weet waarvoor je deze wilt gebruiken. Wanneer je veel films en muziek op je computer opslaat is het verstandig om te kiezen voor een groter intern geheugen. Ga je de tabletcomputer vooral gebruiken voor internet, e-mail en een aantal Apps dan kun je beter kiezen voor een goedkoper model met minder geheugen. Meestal wordt in de specificaties de grootte van het interne geheugen én de extra opslagcapaciteit van een tablet aangegeven. Het interne geheugen is meestal uit te breiden met een geheugenkaartje en kan variëren van 2 tot ruim 64Gb.

De processor, hoe snel werkt de tablet?

De processor bepaalt voor een groot deel de snelheid van de tablet. Alle berekeningen die de computer moet uitvoeren worden door de processor verricht. Omdat het gebruik vaak gericht is op het snellere informatie verwerken, is het van belang dat een processor optimaal presteert. De snelheid van de processor wordt aangeduid in megahertz (MHz), ook wel kloksnelheid genoemd. De Apple iPad 3 en Samsung Galaxy Tab beschikken over ruim 1000 MHz, wat ruim voldoende is voor het dagelijks gebruik.

Tablet met extern toetsenbordHet beeldscherm van de tablet

Nagenoeg alle Tablets beschikken over een touchscreen. Dit heeft voornamelijk ten doel om de grootte van het scherm optimaal te kunnen benutten. Invoer van tekst verloopt in dit geval via een toetsenbord wat op het scherm gepresenteerd wordt. De schermgrootte van tablets kan per merk verschillen, maar varieert van 7 tot 10 inch. Bij sommige tablets is het mogelijk om een extern toetsenbord aan te sluiten. 

De iPad is bijvoorbeeld uitgerust met een beeldscherm van 9,7 inch, dat goed geschikt is voor het bekijken van films en websites. Wanneer je wilt bellen is het raadzaam om voor een kleiner beeldscherm te kiezen. Dit zorgt er ook voor dat de tablet lichter is en dus gemakkelijker mee te nemen.

Apps, programma's voor je tablet

'App' is een afkorting voor applicatie. Voor de aanschaf van Apps hebben verschillende merken hun eigen App-store. Zo heeft Apple 'iTunes' en gebruikt Google 'Android Market' voor het aanbieden van Apps. Soms betaal je een relatief klein bedrag voor een App, maar in veel gevallen kun je ze ook gratis downloaden. Aangezien de iPad de meest verkochte tablet is, zijn er logischerwijs meer Apps beschikbaar voor de Apple iPad, in vergelijking met concurrerende systemen.

Mogelijke aansluitingen

Tablets kunnen beschikken over verschillende aansluitingen, onder andere om andere apparaten aan je tablet te koppelen. Dit verloopt vaak via een USB-aansluiting. De Apple Ipad beschikt echter niet over een USB-mogelijkheid. Bekijk dus voordat je een Tablet met cameratablet gaat kopen over welke aansluitingsmogelijkheden de tablet beschikt, dit zal het gebruikersgemak bevorderen.

Camera voor foto's en videobellen

Een groot nadeel van de eerste generaties tablets was dat deze veelal nog niet beschikten over een ingebouwde (foto)camera. Dit beperkte de mogelijkheden van deze apparaten. Op dit moment worden de meeste modellen uitgerust met tenminste één camera waardoor het mogelijk wordt om foto's te maken. Wanneer je ook wilt videobellen, is het raadzaam om te kiezen voor een model met een camera aan de voorzijde. Wanneer je wilt bellen met je tablet, moet deze echter wel beschikken over een ingang voor een SIM-kaart, let hier dus op tijdens je aankoop. 

Koopadvies voor een tablet

De iPad wordt beschouwd als de beste tablet die momenteel verkrijgbaar is. Vanwege de gebruiksvriendelijkheid en de uitgebreide mogelijkheden is de iPad geschikt voor vele consumenten. Wanneer je op zoek bent naar een tablet die snel werkt (processor-snelheid), dan wordt een tablet van HTC aangeraden. Ben je echter op zoek naar een goedkopere tablet, dan zijn er voldoende andere mogelijkheden. Tablets van het merk Archos zijn goed geschikt wanneer je niet al te veel geld aan een tablet wilt uitgeven.

Zoek je een lichte tablet met uitgebreide mogelijkheden of een mooie vormgeving, dan worden tablets van Samsung aangeraden. Dit merk biedt kwalitatief goede en uitgebreide tablets. Wanneer je op zoek bent naar een tablet die gemakkelijk is te combineren met een toetsenbord, dan kun je de tablets van het merk Asus eens bekijken. Andere merken die tablets op de markt brengen zijn Acer en Fujitsu.

Advertentie