Tips en advies bij het kopen van een thuisbioscoop

Om het bioscoopgevoel in je eigen woonkamer te creëren kun je een thuisbioscoop aanschaffen. Om een keuze tussen de vele home cinema sets te kunnen maken heeft Prijsvergelijk de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet. Zoek je bijvoorbeeld een simpel systeem, dan is een 2.1 verdeling waarschijnlijk het meest geschikt. Zoek je een uitgebreider systeem, dan is een 5.1 verdeling geschikter. Met behulp van onderstaande informatie en tips van Prijsvergelijk zul je in staat zijn om een weloverwogen keuze te maken. 

Systeem of losse onderdelen?

Homecinema setOver het algemeen bestaat een homecinema set uit een combinatie tussen beeld (televisie en dvd- of blu-ray speler) en geluid (luidsprekers).

Het wordt aanbevolen om eerst te bepalen welke onderdelen van een thuisbioscoop je nodig hebt. Het is namelijk mogelijk om zowel een complete set als losse onderdelen te kopen. Een complete set bestaat over het algemeen minstens uit een receiver, een dvd-speler en een luidsprekersysteem. Wanneer je al beschikt over een geschikte televisie, dvd- of blu-ray speler en verschillende luidsprekers (voor surround-geluid), dan is het niet per se nodig om een complete set te kopen.

Losse componenten zijn echter vaak duurder dan een complete set. Hier staat tegenover dat een compleet systeem vaak lastig uit te breiden is. Het systeem is bedoeld om als één geheel te werken, waardoor er vaak weinig extra aansluitingsmogelijkheden beschikbaar zijn. Ben je dus van plan om het systeem in de toekomst aan te passen of uit te breiden, dan wordt aangeraden om losse onderdelen te kopen.

Onderdelen van een thuisbioscoop

Receiver
De receiver is een centraal onderdeel van de thuisbioscoop. Het is een combinatie van de versterker en ontvanger van het gehele systeem. Het is mogelijk om allerlei soorten apparatuur en bijbehorende aansluitingen op de receiver aan te sluiten. De signalen van al deze apparaten kunnen naar de receiver gestuurd worden, vervolgens stuurt de receiver deze signalen door naar je televisie. Het andere gedeelte van de receiver, de versterker, stuurt uiteindelijk de speakers van je thuisbioscoop aan.

Luidsprekers
Er bestaat een zeer groot assortiment aan luidsprekers. Het meest belangrijk bij het aanschaffen van luidsprekers is om rekening te houden met de ruimte waarin ze geplaatst worden. De ruimte heeft niet alleen invloed op het optimale aantal luidsprekers, maar ook op het uiteindelijke geluid wat de luidsprekers produceren. Meer luidsprekers zorgen niet altijd voor een beter geluid, dit is afhankelijk van de grootte en indeling van de ruimte.

Het meest voorkomend is een 5.1 verdeling. Het eerste getal in de aanduiding '5.1' staat voor het aantal luidsprekers. In dit geval zijn er dus vijf luidsprekers aanwezig voor de middelhoge en hoge tonen en één subwoofer (tweede getal) voor de weergave van lage tonen. De meest bekende 5.1-systemen zijn Dolby Digital (DD) en Digital Theatre System (DTS).

Naast de 5.1 verdeling bestaan ook de 2.1, 6.1, 7.1 en zelfs 8.1 verdeling. Extra aan een 6.1 systeem is bijvoorbeeld dat deze beschikt over een extra achterluidspreker, waardoor het geluid nog beter overkomt. Wanneer je niet teveel draden en boxen in je woonkamer wilt, is het verstandiger om voor een 2.1 set te kiezen.

SoundbarSoundbar

Naast de systemen met losse onderdelen bestaat ook de soundbar. Een soundbar is één geluidssysteem waarin meerdere luidsprekers zijn geïntegreerd. De soundbar kan onder of naast je flatscreen-tv worden geplaatst. Door middel van ‘virtual surround’ wordt het geluid van een 5.1 surroundsound systeem geproduceerd, alleen wordt hierbij geen gebruik gemaakt van achterluidsprekers, maar van één compact systeem. 

Plaatsing van de luidsprekers in de ruimte

Opstelling Home Cinema System 5.1Tenslotte is de opstelling van de luidsprekers erg belangrijk. Het juist opstellen van de luidsprekers zal zorgen voor de meest optimale beleving en de beste verdeling van het geluid. Plaatsing van de luidsprekers is afhankelijk van het aantal luidsprekers dat je wilt plaatsen en de positie van de televisie in de ruimte. 

Bij een 5.1 verdeling staat er bijvoorbeeld één speaker centraal opgesteld, een luidspreker aan beide zijden van de televisie, en schuin achter beide zijden van de zitplaats van de kijker. Let in ieder geval bij het plaatsen van de luidsprekers op de positie van de tv.

Het is mogelijk om luidsprekers op de grond, of bijvoorbeeld op een boekenplank te plaatsen. Deze positie bepaalt voor een deel de verdeling van het geluid, dus let ook op de hoogte waarop de luidsprekers geplaatst zullen worden.

Prijzen van homecinema sets

Het is verstandig om vooraf een budget voor een thuisbioscoop vast te stellen. Prijzen van home cinema sets variëren namelijk enorm. Zo zijn er systemen verkrijgbaar vanaf ongeveer veertig euro, oplopend tot duizenden euro’s. Bij dit soort systemen gaat de prijs-kwaliteit verhouding vaak op. Ondanks dat een hoge prijs geen garantie is voor kwaliteit, hangt de prijs over het algemeen wel voor een groot gedeelte samen met de kwaliteit en zuiverheid van het geluid.

Wanneer je op zoek bent naar een simpele, goedkope thuisbioscoop, dan wordt aangeraden om een 2.1 set te kopen. Heb je al een blu-ray speler, kies dan alleen voor een receiver en luidsprekers. Een home cinema set van Philips of Samsung is over het algemeen van goede kwaliteit en erg gebruiksvriendelijk. Andere bekende merken van thuisbioscopen zijn Sony, JVC en LG.

Advertentie