Tips en advies bij het kopen van een Vaatwasser

Een afwasmachine is tegenwoordig voor velen een absolute must geworden. Maar wanner je nog geen vaatwasmachine hebt, of je oude is kapot gegaan, waar moet je dan op letten bij het kopen van een nieuwe vaatwasser? Prijsvergelijk zocht het voor je uit en heeft de belangrijkste punten voor je op een rij gezet.

Inhoud en aantal couverts

De inhoud is één van de belangrijkste aspecten van een vaatwasser. De inhoud wordt aangeduid met het aantal couverts. Een couvert bestaat uit een bord en bestek. Dus hoe meer couverts je in de vaatwasser kunt plaatsen, hoe meer ruimte er is voor je vuile vaat. Het voordeel van een vaatwasmachine met een grotere capaciteit is dat deze in verhouding minder vaak hoeft te 'draaien' in vergelijking met een apparaat met een kleinere capaciteit. De capaciteit van vaatwassers loopt uiteen van ongeveer 8 tot 16 couverts. Afwasmachines met een capaciteit voor 12 couverts zijn hInhoud Vaatwasseret meest populair.

Programma’s van de afwasmachine

De afgelopen jaren heeft de vaatwasser diverse ontwikkelingen ondergaan. Hierdoor is het aantal wasprogramma’s uitgebreid. Een vaatwasser beschikt tegenwoordig over gemiddeld 4 tot 6 programma's. Een overzicht van de meest voorkomende programma's:

  • Turboprogramma: om extra vuile vaat schoon te krijgen.
  • Halve belading: dit programma zorgt voor het besparen van water en energie 
  • Spaar- of Ecoprogramma: dit programma zorgt voor het besparen van water en energie
  • Kort programma: wanneer de vaatwasser niet volledig vol is, kun je een kort programma gebruiken
  • Voorspoelprogramma: om de laatste etensresten te verwijderen, voordat het normale programma begint
  • Extra hygiëne: waar extra hygiëne gewenst is. Dit programma is bijvoorbeeld geschikt voor het reinigen van flesjes/speentjes voor baby's

Geluidsniveau van de vaatwasser

Bij de specificaties van een vaatwasser staat aangegeven hoeveel geluid (decibel) een afwasmachine produceert. Verstandig is om een vaatwasmachine te kopen die zo weinig mogelijk geluid produceert, zeker wanneer deze in je directe omgeving staat. Tegenwoordig is het al mogelijk om een machine te kopen die minder dan 40 decibel produceert.

Energielabel vaatwasserEnergieverbruik van een afwasmachine

Zoals bij alle witgoed apparaten moet ook een vaatwasser tegenwoordig voorzien zijn van een energielabel. Het energielabel van een afwasmachine bestaat uit de categorieën A t/m D. Apparaten met label A  zijn hierbij het meest energiezuinig, en apparaten met label D het minst. Een afwasmachine met label A gebruikt gemiddeld 27 procent minder energie in vergelijking met een vaatwasmachine met energielabel B. Sinds 2011 is er een nieuw energielabel voor vaatwassers.

Droogklasse van de vaatwasser

Wanneer je de vaatwasser gaat uitruimen, is het wenselijk dat de inhoud helemaal droog is. Ook op dit gebied verschillen de vaatwassers van elkaar. Zorg er voor dat de vaatwasser over droogklasse A beschikt, zodat de vaat zo droog mogelijk is aan het einde van het wasprogramma.

Koopadvies voor een afwasmachine

De prijzen van vaatwassers verschillen nogal van elkaar. Zo zijn er goedkope afwasmachines al te krijgen voor iets meer dan 200 euro. Afwasmachine SiemensDe duurste vaatwasser is meer dan 10 keer zo duur en kost dus ruim 2000 euro. Het prijsniveau van een vaatwasser wordt bepaald door de prestaties en deels door het energielabel. Zo zal een afwasmachine met energielabel A duurder zijn, dan een vaatwasser met energielabel B.

Echter doordat je bespaart op het energieverbruik zul je op de langere termijn goedkoper uit zijn. Daarnaast betaal je voor de droogklasse van de vaatwasser. Desondanks is het aan te raden om een vaatwasser met een hoge droogklasse te kopen. Verder is een vaatwassers van Miele, Bosch of Siemens vaak duurder in vergelijking met andere merken. Dit heeft voor een groot deel te maken met kwaliteit. Zo zijn vaatwassers van deze merken vaak duurzamer, waardoor je op termijn de aanschafkosten terugverdient.

Advertentie