Waar moet je een denken bij het kopen van een wasmachine

Welke wasmachine je het beste kunt kopen, hangt in veel gevallen af van het gebruik van het apparaat. Wordt het apparaat gebruikt voor grote hoeveelheden was, dan is het verstandig om te kijken naar de capaciteit van de trommel. Heb je echter minder vuile was dan voldoet in de meeste gevallen een relatief goedkopere wasmachine die over een kleinere trommel beschikt. Naast de keuze voor de capaciteit van de wasmachine, zijn er meerdere aandachtspunten tijdens het kopen van een wasmachine. Prijsvergelijk heeft de belangrijkste punten in het onderstaande overzicht voor je op een rijtje gezet.

Bovenlader wasmachineEen bovenlader of een voorlader?

Er zijn twee verschillende soorten wasmachines te koop. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen een bovenlader en een voorlader. Het verschil tussen deze typen wasmachines is dat bij een bovenlader de vuile was aan de bovenkant in de machine wordt gedaan en dat bij een voorlader de was aan de voorkant wordt ingevoerd. De meeste consumenten kiezen voor een voorlader omdat dit het gemakkelijkst werkt bij het in- en uitladen van het apparaat. Een bovenlader kan echter een goede keuze zijn wanneer er weinig ruimte is om de machine te plaatsen.

De capaciteit van de trommel

De capaciteit van de trommel wordt aangegeven in kilo’s. De meest voorkomende trommels hebben een capaciteit van 5, 6 of 7 kilogram. Bij wasmachines met een grotere capaciteit van de wastrommel kunnen grotere hoeveelheden was in één keer gedraaid worden. Hierdoor is het voor gezinnen vaak verstandig om te kiezen voor een grotere capaciteit van de wastrommel.

Draaisnelheid van de wasmachine

De draaisnelheid van een wasmachine is zeer van belang. De draaisnelheid wordt weergegeven in het aantal toeren per minuut. Met het aantal toeren wordt het aantal omwentelingen van de wastrommel per minuut bedoeld, wanneer deze bezig is met centrifugeren. Bij een groter aantal toeren zal de was droger uit de wasmachine komen. De meest voorkomende wasmachines hebben een toerental van 1000, 1200 of 1400 toeren. Hoger dan 1400 toeren zal relatief weinig effect hebben op de kwaliteit van de wasmachine of het drogen van de was.

Verschillende wasprogramma's

Het aantal programma's van wasmachines loopt erg uiteen. Over het algemeen zijn alle wasmachines uitgerust met een aantal programma's. Duurdere wasmachines beschikken echter vaak over meerdere programma's:

Speciale wasprogramma's: bijvoorbeeld een handwasprogramma, extra spoelen, programma's voor bepaalde stoffen zoals zijde, jeans of sportkleding.

Startvertraging: bij de wat duurdere wasmachines is het vaak ook mogelijk om de wasmachine alvast in te Nieuw energielabel wasmachinesstellen. Zo kun je een wasprogramma 's nachts laten starten, zodat de was 's ochtends klaar is.

Energielabel van wasmachines

Sinds enkele jaren heeft de overheid fabrikanten van een elektrisch apparaat verplicht om het apparaat van een energielabel te voorzien. Dit energielabel voor de wasmachine kent de klasse A tot en met G. Wasmachines met energielabel A verbruiken hierbij relatief het minste stroom en een wasmachine met klasse G het meeste.

Op Energielabel.nl kun je exact lezen wat de verschillende energielabels betekenen voor een wasmachine. Door het aanschaffen van een wasmachine met energielabel A kun je tot wel 30 procent besparen op je energieverbruik in vergelijking met een wasmachine met energielabel C. Het is dus altijd raadzaam om goed op het energielabel te letten bij het kopen van een machine.

De beste wasmachines

Wanneer er over wasmachines wordt gesproken, wordt vaak het merk Miele genoemd omdat dit de beste wasmachines zouden zijn. Echter is de prijs van een Miele wasmachine veelal ook aanzienlijk hoger dan van andere merken. Over het algemeen kan er wel gezegd worden dat duurdere wasmachines beter zijn afgewerkt en beter bestand zijn tegen intensief gebruik. Daarom hebben de duurdere wasmachines veelal een langere levenscyclus in vergelijking met de goedkopere wasmachines. Een goede wasmachine gaat tot wel twintig jaar mee.

Advertentie