Tips en advies bij het kopen van een DVD-speler

Tegenwoordig beschikt bijna iedereen over een DVD- of Blu-rayspeler. Er komen dan ook steeds meer DVD- en Blu-ray spelers op de markt, met vele verschillende mogelijkheden. Dit maakt de keuze voor een nieuw product lastig. Met behulp van de onderstaande informatie van Prijsvergelijk kun je de belangrijkste kenmerken van DVD- en Blu-ray spelers eens doorlezen.

Dvd-speler of DVD-recorder?

Nagenoeg alle DVD-spelers kunnen DVD’s en CD’s afspelen. Het is echter niet vanzelfsprekend dat met de DVD-speler ook programma’s kunnen worden opgenomen. Wanneer je ook programma’s wilt opnemen, dan is het verstandiger om een DVD-recorder te kiezen. Wanneer je op zoek bent naar een DVD-speler voor onderweg, dan kun je het best kiezen voor een draagbare DVD-speler.

Afspeelformaten en bestandstypes van een DVD-speler

Niet alle DVD-spelers ondersteunen alle beeld- en audioformaten. Er bestaan dan ook verschillende beeld- en audioformaten, zoals DVD, DVD+/-R/RW, CD, CD-R/RW, VCD, MP3, JPEG, WMA en MPEG4. Let bij de aanschaf van een DVD-speler op welke bestandsformaten de DVD-speler ondersteunt en welke formaten je af wilt kunnen spelen.

Regiocode's DVD-spelersRegiocodes DVD-speler

Een ander belangrijk punt is om na te gaan of de DVD-speler regiovrij is. Wereldwijd bestaan er negen regio’s, met elk een eigen regiocode. Zo heeft Europa bijvoorbeeld regiocode 2, en Australië regiocode 4. Alleen wanneer de regiocode van de DVD-speler en de af te spelen DVD overeenkomen, kan de DVD afgespeeld worden. Het is dus belangrijk om te weten welke regiocode de DVD-speler ondersteunt. DVD's met regiocode 0 zijn echter in alle DVD-spelers afspeelbaar.

Aansluitingen van een DVD-speler

SCART-aansluting
De SCART-aansluiting is één van de meest gebruikte aansluitingen bij DVD-spelers om beeld en geluid door te sturen. Een nadeel van dit type aansluiting is dat het een analoge aansluiting betreft. Hierdoor kan er tijdens het doorsturen van het signaal kwaliteitsverlies optreden.

HDMI-uitgang
Met behulp van een HDMI -aansluiting kun je met behulp van één kabel audio- en videobestanden doorsturen. Wanneer je een HDMI aansluiting gebruikt heb je minder kans op kwaliteitsverlies van het signaal en dus beter beeld en geluid. Duurdere DVD-spelers zijn meestal standaard uitgerust met een HDMI-aansluiting.

Componentuitgang
Naast HDMI is de componentaansluiting ook een veel voorkomende aansluiting. Via deze aansluiting wordt alleen beeld doorgestuurd. Het geluid dient dus apart aangesloten te worden. Na een HDMI-aansluiting is een component-aansluiting de meest hoogwaardige verbinding met betrekking tot het doorsturen van beeld.

Optische/coaxiale aansluiting
De optische aansluiting is een digitale aansluiting die werkt met behulp van licht. Deze aansluiting is te gebruiken wanneer je de DVD-speler wilt aansluiten op bijvoorbeeld een versterker. De coaxiale heeft dezelfde functie, maar werkt met behulp van elektriciteit in plaats van licht. De meeste DVD-spelers zijn tegenwoordig uitgerust met één van deze digitale uitgangen, waarbij geluidssignalen worden doorgegeven met behulp van een HDMI-kabel. Dit levert een optimale beeld- en geluidskwaliteit en storing bij doorgave van het signaal wordt hiermee beperkt. 

Blu-rayBlu-ray speler, de nieuwe standaard?

De Blu-ray speler is de opvolger van de DVD-speler en kan beelden weergeven in HD. Een Blu-ray speler kan over het algemeen alle gangbare bestandsformaten afspelen, zoals DVD-R/RW, CD-R/RW, JPEG en MP-3.  Aangezien er steeds meer 3D-films worden geproduceerd, ondersteunen ook steeds meer blu-ray spelers 3D-discs en beeld.

Een aandachtspunt wanneer je een Blu-ray speler wilt gaan kopen is het type van je televisie. Om de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray waar te kunnen nemen moet je over een HD-(ready) televisie beschikken. Het is mogelijk om een Blu-ray speler aan te sluiten op een oudere televisie, maar een oudere tv kan het beeld vaak niet zo scherp weergeven. Hierdoor is een Blu-ray speler eigenlijk overbodig wanneer je een oudere (niet-HD) tv hebt. Bij gebruik van een nieuwere tv kan een DVD- of Blu-ray speler ook gebruikt worden als onderdeel van een thuisbioscoop.

Verschillen tussen DVD- en Blu-ray spelers

Een van de grootste verschillen tussen DVD- en Blu-ray spelers heeft te maken met de opslagcapaciteit. De opslagcapaciteit van een Blu-ray speler is namelijk groter dan die van een DVD-speler. Dit komt doordat een Blu-ray speler met een blauwe, in plaats van een rode laserstraal werkt. De blauwe straal is fijner dan de rode straal een neemt hierdoor minder ruimte in beslag.  Blu-ray discs kunnen een opslagcapaciteit hebben tot wel 50 Gb.

Door de nieuwere techniek van Blu-ray spelers zijn DVD-spelers momenteel goedkoper dan Blu-ray spelers. Blu-ray zorgt echter wel voor een betere beeld- en geluidskwaliteit dan DVD. DVD-films hebben de resolutie van 720x576, in tegenstelling tot de 1920x1080 resolutie van Blu-rays, waardoor het Blu-ray beeld over het algemeen scherper is.

Regiocodes Blu-ray spelers

Regiocodes Blu-ray speler

Net als DVD-spelers worden Blu-ray spelers geleverd met bepaalde regiocodes. Deze zijn echter wel anders dan de regiocodes van DVD-spelers:
• A/1) Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Oost-Azië (m.u.v. China)
• B/2) Europa, Afrika en Oceanië
• C/3) China, het Midden Oosten, Rusland en Zuid-Azië 

Koopadvies voor DVD-spelers

De prijzen van DVD- en Blu-ray spelers lopen erg uiteen. Er zijn goedkope DVD-spelers vanaf 20 euro verkrijgbaar, maar prijzen voor Blu-ray spelers kunnen oplopen tot meer dan 1000 euro. De bekendste merken DVD-spelers zijn; Samsung, Akai, Philips, Sony en Panasonic. Met name DVD-spelers van Philips worden positief beoordeeld, vanwege de goede beeld- en geluidskwaliteit. Ook DVD-spelers van Sony staan bekend om de goede prestaties. Om een geschikte DVD-speler te vinden kun je bij Prijsvergelijk de prijzen, specificaties en merken van verschillende DVD- en Blu-ray spelers vergelijken.

Advertentie